Kako Đoković radi to što radi?

Saša Ozmo 9. jul. 202123:3620 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by AELTC/Jed Leicester - Pool/Getty Images

Navikli su navijači Novaka Đokovića na to da su i oni umorni posle mečeva u završnim fazama grend slem turnira. Umorni i psihički i fizički. Sudeći po brojnim porukama koje sam dobio, tako se osećaju i posle ove nad Denisom Šapovalovom, a znoj i izgubljeni nervi navijača najbolji su pokazatelj napetosti meča koji je završen u tri seta, ali je imao ukus gustog okršaja u četiri. Na kraju, 7:6 (7-3), 7:5, 7:5 za Đokovićevo sedmo vimbldonsko finale.

Šapovalov je bio bolji teniser u najvećem delu prva dva seta. Sreća, te je i sâm Novak to rekao pred medijima, čisto da mi potvrdi da nisam lud. To jeste bilo očigledno, ali toliko puta je Đoković dobijao takve setove u karijeri da se čovek zapita da li je dobro video i zaključio. Jednostavno, često Đoković prkosi nepisanim pravilima sporta, a tako je bilo i sada.

U prvom setu, Šapovalov je napravio brejk u ranoj fazi, a imao je i nalet od 15 uzastopno osvojenih poena na svoj servis. Izgubio je set. U drugom setu, imao je 0-40 i 15-40, kao i niz od 19 od 20 osvojenih poena na svoj servis. Izgubio je i taj set.

Loš ritern: Novakovi stomačni problemi, i Denisov trans

Denis Šapovalov
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Kako? Za početak, da probamo asindetonom: znanje, taktika, iskustvo, glava, sreća. U redovima pred vama prepoznaćete koji momenti pripadaju kojoj kategoriji.

Rekao je posle meča Đoković srpskim novinarima da je imao stomačne probleme i blagu vrtoglavicu u prvom i dobrim delom drugog seta, kao i da nije osećao svoj ritern onako kako inače oseća. To je deo razloga za dominantne Šapovalovljeve servis gemove, ali još veći je ipak u Denisovim visokim procentima prvog servisa – 69 u prvom i 76 u drugom, što je dodatno impresivno kada se uzme u obzir brzina servisa.

U ranoj fazi meča, Novak je skoro pa poklonio brejk: dve duple greške, mlaki udarci u razmenama i padanje na leđa čak i kada pritisak sa druge strane nije tako velik. Na 5:4 mi se javlja misao: „Ako bude 6:4, to zvuči i tesno koliko je u stvari Šapovalov bio bolji“. Ključna reč, očigledno, bila je „ako“.

A la Edberg

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Nije Novak koristio slajs tako često koliko sam pretpostavljao, ali je dva poena u gemu na 4:5 dobio tako što je niskim slajsovima izvukao greške rivala: prvi i poslednji u gemu. Prethodno, na 30-30 Šapovalov promašuje… Napisao bih zicer, ali ono je bilo i nešto jednostavnije od zicera. Englezi vole u takvim situacijama da kažu da je samo „trepnuo“, a Đoković treptaj ne prašta. Evo:

U potonjem, nervoznom taj brejku na obe strane, Novak je taj koji je bio manje rastrzan i koji je doneo nekoliko racionalnih odluka. Ključni poeni – opet bekhend slajs, samo ovoga puta niski napad za 5-2, a potencijalno i najvažniji poen, onaj pri vođstvu 5-3, osvojen je servis-volejom.

Tokom celog meča, bio je to genijalni taktički Đokovićev detalj, koji se ispostavio još važnijim nego što bi se pretpostavilo, jer mu je Novak s uspehom pribegavao i kada se nije komforno osećao u razmenama s osnovne linije. Ukupno je Đoković 14 puta igrao servis-volej i 13 puta osvojio poen. To je učinio i na 5:5 i 15-15 u prvom setu, na jednoj brejk lopti početkom drugog seta, zatim na djusu na 2:3 u drugom setu…

Samo neki od primera koji pokazuju koliko je važnih poena osvojio Đoković na taj način. Svaki put je servis-volej igrao iz djus polja – slajs servis u Denisov bekhend. Tako nešto u finalu neće biti moguće jer će takav slajs ići Beretiniju na forhend, ali ovde je taktika savršeno funkcionisala. Ukupno, na mreži je Đoković osvojio 28 od 33 poena, a posle meča mu je trener Ivanišević rekao da je igrao voleje „kao Rafter“.

I Šapovalov je davao, i Novak je pritiskao

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

U najavi meča, napisao sam da će Novakov početni plan biti da ne rizikuje previše i da čeka greške Šapovalova. Da je izgubio prvi ili drugi set, izvesno je da bi se malo prilagodio i zaigrao rizičnije, ali Đokovićeva šampionska tvrdoglavost sada se isplatila. Osim što je u prelomnim trenucima uspevao da stavi Denisa pod dovoljan pritisak i da iznudi grešku, u Novak je ponekad imao i sreće, u kombinaciji sa time što je Šapovalov ipak još zelen za tako veliku pozornicu.

Pročitajte još:

Spomenuli smo zicer na 30-30 kada je servirao za prvi set, u taj brejku je zaređao sa greškama (nije osvojio nijedan od pet poena na svoj servis, i to posle onakvog prvog seta), a i na još dve brejk lopte je udarce posle neutralnih lopti poslao u mrežu.

A Đoković, Đoković je strpljivo u zasedi čekao svoju šansu i u drugom setu. Nije dozvolio da ga isfrustrira to što ne može da uđe u Denisove gemove, a u prošlosti je znao da se isfrustrira u sličnim situacijama.

Priliku je sada dočekao na 5:5 – Šapovalov je servirao i imao 30-15, a onda je Novak poslao spektakularan defanzivni lob. Usledila je Denisova greška forhendom u drugom udarcu u poenu, a onda i dupla greška. Šapovalov, koji je do ovog meča na turniru imao 9,25 duplih u proseku, sada je odservirao šest, ali po pravilu u najgorim trenucima: na set lopti u prvom setu, na brejk lopti u drugom, i još dvaput u gemu u kojem je izgubio servis u trećem setu.

Rutinski je odservirao Novak za 2-0 (sada nije bilo glavobolje u gemovima u kojima je servirao za set/meč), a mnogi od nas pitali su se – kako, dođavola, ovaj čovek vodi sa 2-0 u setovima? Opet je na Centralnom stadionu Vimbldona Đoković demonstrirao hudinijevske veštine.

Šapovalovu kapa dole za to što ni posle jedne propuštene prilike nije potonuo, što bi možda bilo i očekivano. Ne, nastavljao je da šalje udarce u telo, ali Đoković bi ih uvek amortizovao i imao spremnu kontru.

Ritam servisa u trećem setu

Toby Melville, Reuters

Tako je bilo i u trećem setu, kada je Novak spasao još tri brejk lopte u ranoj fazi. Jednu, servis-volejom, i to neverovatno teškim volejom koji je uhvatio dobrano ispod mreže, a preostale dve servis-vinerom i asom. Bila je to najava mnogo boljeg izdanja Novaka na servisu, u poređenju sa prva dva seta.

I u prva dva je uspevao da „porodi“ neki dobar servis u važnim trenucima, ali u trećem su se osećali i kontinuitet i ritam. Osećalo se da su se uloge malo promenile – sada je Đoković jezdio kroz svoje gemove, a Šapovalov spasavao brejk lopte, pet u dva različita gema. Nije Novak pravio velike propuste – jednom nije imao sreće sa odskokom, a u preostalim situacijama je čekao grešku Šapovalova. Rezonski, s obzirom na to kako se prethodni deo meča odvijao, ali Denis je sada pogađao, pa i bekhend dijagonalu na samu liniju.

Međutim, Novak nije „trepnuo“, već je nastavio da pritiska, i opet je u jedanaestom gemu napravio brejk. Dve duple greške u ranoj fazi gema, dve neiznuđene greške za kraj – sačekao je Đoković drugi kraj Denisove amplitude, poklon prihvatio, a potom i završio izuzetno napet meč.

Šapo kao Đoković na US openu 2007. A Novak…

Šapovalov je teren napustio u suzama, a posle je objasnio da nikada nije osetio da je grend slem trofej za njega moguć, nikada do danas na Centralnom terenu. I potpuno je u pravu jedan kolega kada kaže da je Kanađanin izgubio na sličan način kao što je Đoković izgubio finale US opena 2007. godine od Federera – tri tesna seta i mnogo propuštenih šansi. Šansi koje su ipak zalog za budućnost.

I dok će Šapovalov, kada se utisci slegnu, sigurno biti zadovoljan što delove svoje ćudljive i ponekad neposlušne igre napokon sklapa u mozaik, Đoković će se okrenuti nedelji. Moraće bolje, zna i on to, Beretini je u strašnom naletu, a vi se spremite za novo čupanje kose i još jedan emotivni rolerkoster.

Trideseto grend slem finale. I brojem: 30. Neka se u nedelju zaokrugli još jedan broj.

Komentari

Vaš komentar