Kako je Đoković slomio Zvereva i došao nadomak nezamislivog?

Saša Ozmo 11. sep 202112:42 > 15:1113 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Onaj kome srce nije bar jednom preskočilo, taj je srećnik, zavidim mu. Traje kao večnost, igra se s manje rizika, ali daleko od mlakog. Na kraju, Aleksander Zverev izbacuje Novaka Đokovića iz pozicije i potom forhend vinerom završava poen. Gori na Artur Ešu, završen je najduži poen na turniru, od 53 udarca, i to na set loptu.

Nekih pedesetak sekundi kasnije, taj poen izgubio je svu svoju važnost, jer je Đoković uradio ono što je toliko često radio tokom karijere – primio je najjači udarac koji suparnik može da zada, ostao na nogama, a onda uzvratio za nokdaun.

US open:

U najluđem gemu na celom turniru, Novak je došao do 0-40 mudro čekajući greške rivala i sa mnogo slajsa, dubokog, ali bez mnogo rizika. To je taktika koja tokom većeg dela meča ne bi davala očekivane rezultate, ali pri vođstvu 5:4 u trećem setu, uz propuštene šanse koje su sigurno još bile u Sašinoj glavi, nervoza se mogla pretpostaviti.

Spasao je Zverev dve set lopte, obe u dugim razmenama, drugu u spomenutom poenu od 53 udarca. Odservirao je i hrabar drugi servis na trećoj. Novak je vratio, forhend dijagonalom iz streča ostao u poenu, zatim napao insajd-in forhendom, pokupio nisku loptu i smestio je forhendom po paraleli, da bi poen i set okončao na mreži.

U retrospektivi, taj poen i treći set bili su najvažniji u celom meču. Prvi i četvrti set Zverev je dobijao na krilima fantastičnog servisa, ali mu je Đoković već na startu drugog i petog seta oduzimao vetar iz jedara. Nemcu bi servis i koncentracija samo malo pali, a Novak je to koristio i stvarao ključnu prednost.

Servis

Novak Đoković
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Gledajući meč kao celinu, i Đoković i Zverev znali su da igraju bolje, ali uzevši u obzir ulog i okolnosti, pružili su neutralnom posmatraču više nego uzbudljivo veče, pogotovo od finiša trećeg seta. Kažem neutralnom, jer onom navijački opredeljenom svakako nije lako da prati takav okršaj, pa čak i ako nije bilo onih vrhunaca drame u tenisu (gemova od dvadesetak minuta, taj brejkova).

Dva su aspekta igre najzaslužnija za Novakov trijumf – servis i mentalni sklop. Pogotovo je to očevidno bilo u trećem setu, kada je izvanrednim servisima Đoković spasao sve tri brejk lopte s kojima se suočavao, i naterao Zvereva da nešto rezignirano komentariše u smeru svoje lože.

Bilo je perioda meča kada je Nemac odlično čitao i duboko vraćao Novakove prve servise, ali u onim najvažnijim poenima, servis je skoro nepogrešivo vadio Đokovića, s izuzetkom brejk lopte u prvom setu.

Ako je Novak osvajao manje poena na druge servise, moć prvog ilustruje to što je u krajnjem zbiru na prvi osvajao više od Zvereva – 76 od 99 (77 posto), naspram 58 od 77 (75 posto).

Statistika nam pokazuje da je Novak osvojio 35 od 43 poena na mreži. Bilo je to briljantnih poteza poput onog poluvolej-drop šota, kako uopšte nazvati to majstorstvo, ili voleja koji je Đoković pokupio skoro sa zemlje posle nestvarne defanzive rivala. Ipak, za veliki broj tih poena koji se vode kao osvojeni na mreži, servis je bio ključan, često i jedini udarac.

Glava

Novak Đoković
Pete Staples/USTA via AP

Osim u spomenutom trećem setu i pogotovo njegovoj završnici, Đokovićev mentalni sklop pokazuje se i pogledom na statistiku. U odnosu vinera i neiznuđenih grešaka, Novak je imao -8 (41-49), Zverev -1 (49-50), a ono što nije očekivano u njihovim duelima, Nemac je osvojio više poena na drugi servis (23 od 46) od Đokovića (22 od 51).

Uprkos svemu tome, na ključnim raskrsnicama u meču, Novak je bio taj koji je izlazio kao pobednik, a savršena ilustracija jeste brejk lopta u drugom gemu petog seta – maestralan drop šot i potom pasing šot pod oštrim uglom za verovatno prelomni brejk u meču.

I to sve nakon što je Zverev u četvrtom setu pokazao da nije onaj stari i da neće pasti dok se i poslednja lopta ne odigra. Za razliku od prvog seta, gde je i Novak greškama pogurao Nemca ka brejku, u ranoj fazi četvrtog seta Zverev je bio taj koji je muški zgrabio priliku.

Đokovićev ritern imao je uspone i padove, to treba pripisati velikim delom i Zverevu, ali kada se sve sabere i oduzme, jedan podatak upada u oči: osam duplih grešaka Nemca, što je pet više od proseka u prethodnih pet mečeva u Njujorku.

Prvo spektakularnom defanzivom, a na prvoj brejk lopti posle dugo vremena na kojoj se ušlo u razmenu, nije zadrhtao, naprotiv, uradio je nešto što bi mu donedavno bilo nezamislivo u tako važnom poenu – odapeo je forhend po paraleli za viner i brejk. Tada je poveo 2:1, a do kraja seta nije imao nikakvih problema na svoj servis.

U tom setu, ali i dobrom delu trećeg, Novak se mučio sa tajmingom na udarcima. „Noge, bre, noge“, rekao je sebi u jednom trenutku kada se nije adekvatno namestio na drugi udarac u poenu. Toga smo videli dosta, čak i dva-tri rama, što je krajnje atipično za Đokovića, ali u petom setu na terenu se pojavio onaj Novak koji melje.

Mora malo nerviranja za kraj

Novak Đoković
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Kako je u stanju tako drastično da podigne nivo igre, ostaće misterija za nas smrtnike. Kretanje je bilo besprekorno, ritern tačan, a možda i najveći znak letenja bio je pronađen tajming na nešto agresivnijim forhend paralelama. Bio je to udarac kojim je Novak mnogo lopti poslao po dužini napolje, ali je u petom setu funkcionisao savršeno, uključujući poslednji gem.

Vodio je Đoković sa 5:0 u petom setu, ali ne bi to bilo to kada nam ne bi podario još malo drame. Vraća Zverev brejk, ali Novak trećim brejkom u setu čini uslugu našem mentalnom zdravlju i ne provodi nas kroz torturu drugog serviranja za meč – na kraju, 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2 za tri sata i 33 minuta igre.

„Sledeći meč ću tretirati kao poslednji u karijeri. Daću svoje srce, dušu, telo, svoju glavu, sve kako bih pobedio“, rekao je Novak na terenu gledajući ka finalu sa Danilom Medvedevom.

Još korak do nezamislivog.

Komentari

Vaš komentar