Kecmanović za rezultat karijere, Medvedev za prvo mesto

ATP 31. mar 20229:57 > 9:59 1 komentar
Miomir Kecmanović
Geoff Burke-USA TODAY Sports via Reuters

Srpski teniser Miomir Kecmanović sastaje se sa Karlosom Alkarazom, španskim čudom od deteta, u četvrtfinalu mastersa u Majamiju, uz direktan prenos na Sport klubu 1 od 1.00 posle ponoći. Koji sat ranije, od 19 časova po srednjoevropskom vremenu, Danil Medvedev ima priliku da se pobedom nad Hubertom Hurkačem vrati na prvo mesto na ATP listi.

Kecmanović igra u svom trećem masters četvrtfinalu. Ono iz Indijan Velsa 2019. godine došlo je delom i kao posledica srećnih okolnosti, ali pre dve nedelje u Kaliforniji i sada na Floridi Miomir je pobedio u osam mečeva, na čisti kvalitet.

U celoj 2021. godini Kecmanović je upisao 14 pobeda, a već sada je na 17. Sada je u Majamiju bio koban po Severnu Ameriku – dobio je Amerikance Džeka Soka, Sebastijana Kordu i Tejlora Frica, kao i Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima, devetog tenisera sveta, u drugoj rundi.

Šta se tačno promenilo u Kecmanovićevoj igri i umu? Odgovore pronađite OVDE, a u pobedi nad Fricom demonstrirao je opet Miomir ključni iskorak u razmenama s osnovne linije – kreiranje uglova koji mu omogućuju da otvara teren, kao i promenu pravca lopte.

Gorenavedeno biće posebno značajno protiv 18-godišnjeg Alkaraza, koji nezadrživo juri ka vrhu svetskog tenisa. Još tinejdžer, stigao je do polufinala Indijan Velsa i tu izgubio od Rafaela Nadala u meču dugom tri sata i 12 minuta.

Logično bi bilo, u tako ranoj fazi karijere, da Alkaraz malo padne na sledećem turniru, i fizički i mentalno. Umesto toga, momak iz Mursije vezao je tri pobede bez izgubljenog seta – nad Fučovičem, Čilićem i Cicipasom – a u sudaru sa Grkom pogađao je i neke nestvarne udarce, lobove i bekhend paralele, u preokretu od 2:5 u prvom setu za konačnu pobedu 7:5, 6:3.

Kecmanović je u poslednje vreme pokazao da može da izravna loptu i da je udari i jako i precizno, ali Alkarazova lopta je ipak jača, s većim ubrzanjem. Čvrst je mladi Španac s obe strane, pa će Miomir morati da menja ritam često i da se prilagođava u toku samog meča.

Ni jednom ni drugom servis nije glavno oružje, tako da možemo očekivati duge i neizvesne gemove. Fizički je Kecmanović znatno napredovao, ali se činilo da je i on umoran u trećem setu okršaja sa Fricom, iako taj duel nije dugo trajao, pre će biti da je do akumuliranih mečeva od početka sezone (Majami je Kecmanoviću sedmi turnir u 2022. godini).

S druge strane, Alkaraz je delovao sveže i kao da je u transu u pohodu na top 10. Sada  je projektovan na 15. mesto, a Kecmanović na broj 38, čime bi izjednačio svoj najbolji rang u karijeri. Ukoliko ponovi uspeh svog trenera Davida Nalbandijana iz 2006. godine i plasira se u polufinale Majamija, Miomira čeka novi najbolji rang.

Uzevši u obzir ulog i formu protivnika, potencijalna pobeda bila bi najveća u Miomirovoj dosadašnjoj karijeri. Više zavisi od Alkaraza, koji jeste favorit, ali pre ili kasnije će i mladi Španac popustiti. Možda to bude baš sada, u prvom okršaju sa Kecmanovićem.

Medvedev – Hurkač (SK2, od 19.00)

Danil Medvedev
Geoff Burke-USA TODAY Sports via Reuters

Od 19 sati igra se meč koji će takođe posebno interesovati publiku u Srbiji, pošto bi Danil Medvedev potencijalnim trijumfom prestigao Novaka Đokovića na čelu ATP liste. Rival mu je branilac titule Hubert Hurkač.

U međusobnom skoru je 2-1 za Rusa, sva tri meča odigrana su prošle godine i sva tri su bili neizvesni do kraja. Hurkač je slavio na Vimbldonu, potom je imao Medvedeva na konopcima u Sinsinatiju i izgubio (2:6, 7:6, 7:6), a na ATP finalu u Torinu Rus je opet pobedio posle preokreta, mada čak i lakše no što rezultat govori (6:7, 6:3, 6:4).

Ni jedan ni drugi ne blistaju u dosadašnjem toku turnira, ali su uspevali da odgovore na izazove u najvažnijim momentima. Medvedev je u dva navrata bio blizu da izgubi prvi set od Džensona Bruksbija, ali je preokrenuo, uz malu pomoć i Amerikanca. Prethodno je igrao koliko je bilo potrebno u okršajima sa Marijem i Martinezom.

„U ovom trenutku, ne osećam pritisak. Odlično je što imam tu šansu. Još jedan meč“, rekao je Medvedev i dodao:

„Naravno, moguće je da se pritisak pojavi tokom meča, zavisno od kretanja rezultata. Ipak, sada osećam samo dodatnu motivaciju da načinim još jedan korak“.

Za razliku od Medvedeva, Hurkač je izgubio set u dosadašnjem toku turnira, od Aslana Karaceva, a u mečevima sa Rinderknešom i Harisom je prvi set osvajao u taj brejku, pre rutinskog drugog seta (u oba slučaja 6:2).

Poljak možda ponekad deluje nezgrapno, ali zapravo pokriva teren sasvim solidno, uzevši u obzir da mu je kretanje najveća mana. Neke važne poene u Majamiju osvojio je upravo defanzivom, a u sudaru sa Medvedevom biće mu potrebno strpljenje, ali i pravi odabir trenutka kada izaći napred.

U igri obojice mnogo zavisi od servisa, ali Medvedev će imati prednost u dugim i neutralnim razmenama. Hurkač nekada deluje kao top 5 materijal, nekada kao da će se mučiti i da ostane u top 30 – ukoliko se prva verzija pojavi, Poljak bi mogao da naškodi Medvedevu, koji ne blista baš posle poraza od Nadala u finalu Australijan opena.

Šljakaši za finale na betonu

Kasper Rud
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Prvo polufinale već je poznato – Kasper Rud na Fransiska Serundola.

Norvežanin sve više izlazi iz okvira „specijaliste za šljaku“, a sada je pobedio Aleksandera Zvereva, koji je doduše u očajnoj formi od starta sezone. Četvrto masters polufinale za Ruda, prvo na betonu.

S druge strane, Serundolo je na Floridu došao kao 103. teniser sveta i najslabije je rangirani polufinalista u istoriji turnira. Već je obezbedio skok na 51. poziciju na ATP listi. Sve to u svom prvom glavnom žrebu mastersa u karijeri, na podlozi na kojoj pre starta turnira nije imao niti jednu pobedu na ATP nivou.

Eliminisao je 23-godišnjak Grikspora na startu, deklasirao Monfisa, preokrenuo protiv Tijafoa, a profitirao je i od pehova drugih – od povrede Opelke u drugom kolu i žuljeva  u poslednje vreme maleroznog Sinera u četvrtfinalu.

Osaka melje, ali i Belinda se probudila

Naomi Osaka
Photo by Megan Briggs/Getty Images

Fantastičan teniski dan u Majamiju upotpuniće ženska polufinala. Od 21.00, uz direktan prenos na Sport klubu 2, Naomi Osaka sastaje se sa Belindom Benčič. Trostruka grend slem prvakinja na olimpijsku šampionku.

Obe su u Majamiju uhvatile formu (Benčič je imala skor 5-5 do ovog turnira), Osaka ponovo deluje kao voz koji gazi sve pred sobom, ali Švajcarkinja ima raznovrstan arsenal i odlična je iz kontre, što može da unervozi Japanku ukoliko lopte ne budu ulazile kao npr. u sudaru sa Kolins.

Pre Amerikanke, Osaka je dobila Šarmu, Kerber i Risk, bez izgubljenog seta, dok je Benčič bila bolja od Kostjuk, Votson, Sasnovič i Darije Savil (bivše Gavrilove).

U međusobnom skoru je 3-1 za Benčič – prvi meč odigrale su još davne 2013, a preostala tri 2019. godine, poslednji na US openu, kada je slavila Švajcarkinja.

15 pobeda u nizu, u Majamiju 15 izgubljenih gemova

Iga Švjontek
Photo by Megan Briggs/Getty Images

Zatim, kada završe Kecmanović i Alkaraz, na teren će izaći buduća prva teniserka sveta Iga Švjontek. Poljakinja juri svoju treću WTA 1000 titulu ove sezone i igra sa ogromnim samopouzdanjem posle 15 pobeda u nizu – u Majamiju je savladala Viktoriju Golubić, Medison Brengl, Koko Gof i Petru Kvitova, uz ukupno 15 izgubljenih gemova.

„Mentalno sam izvrsno – koristim tu seriju kao vetar u leđa, ona me ne sputava. Budem umorna, ali moram da se izborim sa time“, ističe 20-godišnja Poljakinja.

Protivnica joj je Džesika Pegula (28), Amerikanka koja konstantno beleži solidne rezultate i koja je trenutno 21. na svetu. To joj je drugo WTA 1000 polufinale, a do njega je došla trijumfima nad Stivens i Ribakinom, da bi u poslednje dve runde profitirala od povreda rivalki – prvo Kalinjine, a zatim i Paule Badose.

Pegula ističe da je odmorna i da ima šanse protiv Švjontek, koju je dobila u jedinom dosadašnjem međusobnom okršaju, doduše još 2019. godine u Vašingtonu.

Kulminaciju turnira u Majamiju možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare