Kiril za SK: Karabatić najveći: Golman? Bez dileme – Šterbik

Skener 9. jun 202110:00 > 13:46 2 komentara
Kiril Lazarov
REUTERS/Antonio Bronic

Najbolji je strelac u istoriji Lige šampiona, i jedini rukometaš sa više od hiljadu golova, a drži i rekord po broju golova na jednom šampionatu sveta (92). To su samo tri od brojnih dostignuća u karijeri jednog od najvećih svih vremena – Kirila Lazarova.

Umetnost posebne vrste jeste trajati toliko dugo na vrhunskom nivou profesionalnog sporta. To uspeva samo retkima, a Lazarov je jedan od njih.

Ako volite rukomet, pročitajte i:

U maju je napunio 41 godinu, a i dalje jedan od glavnih igrača u Nantu, koji će se uskoro boriti za drugu titulu prvaka Evrope u istoriji, posle 2017. godine.

U nedelju, 12. juna od 18 sati, u Kelnu će suparnik biti Barselona, velikan u kojem je Lazarov proveo četiri sezone, pre nego što je prešao upravo u Nant. Tokom karijere nosio je i dresove Atletiko Madrida, Sijudad Reala, Zagreba, Vesprema…

Uporedo sa igračkim, Lazarov se u februaru prihvatio još jednog izazova – postao je i selektor reprezentacije Makedonije.

U intervjuu za Sport klub, legendarni rukometaš govorio je o predstojećem fajnal-foru, Talantu Dujšebajevu kao treneru, selektoru srpske reprezentacije Toniju Đeroni i velikoj želji da unapredi makedonski rukomet. Takođe, izdvojio je i golmana sa kojim mu je bilo najteže i rekao da bi voleo da je ranije razmišljao o rukometu kao što danas razmišlja.

„Mnogi su otpisali Makedoniju, želim da im pokažem da nisu u pravu“

Kiril Lazarov
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Barsa je rival u polufinalu Lige šampiona. Od koga preti najveća opasnost i kakve su šanse da Nant osvoji titulu?

Već neko vreme, Barselona igra najlepši rukomet za oko. Sa njima treba da budemo veoma oprezni, kako ćemo da se postavimo, i individualno i kolektivno, pošto ne smemo da uđemo u njihov mlin, u njihovu mašinu.

Potrudićemo se da odigramo kvalitetno i da damo sve od sebe. Ukoliko izdržimo da budemo u egalu do 45. minuta, mislim da imamo šanse da ih dobijemo – imamo u timu više rutinera za takve završnice, kao i bolji ritam francuskog prvenstva, za razliku od njih. Ako uđemo u finale, verujem da ćemo osvojiti i titulu.

Šta vam je najizazovnije u selektorskom poslu koji ste odnedavno preuzeli i kako se ti izazovi razlikuju od pozicije igrača?

Pripremam se vec dugo za trenersku karijeru. Naša reprezentacija trenutno je u fazi tranzicije, smene generacija. Čeka me dosta posla – cilj je stvoriti tu novu generaciju, kako bi moja zemlja u tom smislu bila mirna sledećih deset do petnaest godina.

Izazov je u tome da probamo da napravimo kvalitetan proizvod za koji će se čuti u Evropi i svetu. Nemamo previše materijala, ali verujemo da možemo i ovako – mnogi su nas već davno otpisali, govorili da posle moje generacije neće biti rukometa u Makedoniji. Hoćemo da pokažemo svima da nisu bili u pravu.

„Psihologija je važna, Dujšebajev rođeni pobednik“

Talant Dujšebajev
Photo by Juergen Schwarz/Getty Images

Na tom tragu, koje su odlike Talanta Dujšebajeva kao trenera?

Talant je jedan od mojih omiljenih trenera. Sviđaju mi se njegov karakter i želja, kao i vera u pobedu. Mnogo toga sam naučio od njega i igrački i trenerski, rođeni je pobednik.

Koje su to osobine koje smatrate da dobar trener treba da ima? Sad kad ste selektor, od kojeg od vaših bivših trenera „kupite“ najviše fazona?

Trener treba da predstavlja autoritet, a on se stiče znanjem. Bitan segment je i kvalitetna komunikacija sa igračima, individualna i kolektivna. Igrač treba da dobije ulogu u kojoj će se osećati važnim i odgovornim.

Nije lako s igračima – još sam aktivan rukometaš, pa znam da imam momente kada mi ništa ne odgovara, pa je psihologija izuzetno važna za trenera. Imao sam sreće da radim sa najboljim trenerima u klubovima i reprezentaciji – pokupio sam mnogo toga od njih, ali želim da budem svoj i da izgradim sopstveni identitet.

„Domaći selektor je najbolji, ali Đerona je kvalitetan stranac“

RSS

Srbija sada ima stranog selektora – Tonija Đeronu. Da li je to možda rešenje da se izvuče puni potencijal iz reprezentacije Srbije?

Tonija poštujem kako trenera. Za reprezentaciju je važno dobro poznavati rukometaše, ali ne samo igrački, i možda će Toni tu imati najviše problema.

Baš iz tog razloga smatram da trener treba da bude domaći, ili da to bude kvalitetan stranac, kao što je slučaj sa Tonijem, koji radi u domaćem šampionatu, u klubu koji donosi najviše reprezentativaca.

Dragan Pešmalbek, vaš saigrač, rešio je da igra za Srbiju. Vi ste cimeri, na neki način ste mu i mentor. Šta navijači mogu da očekuju od njega?

Sa Draganom sam već četiri godine zajedno – kvalitetan rukometaš i, pre svega, čovek. Mnogi su pivotmeni postali vrhunski igrači sa mnom, a jedan od njih je Dragan. Neki od njih su to zaboravili, pa ih podsetim s vremena na vreme, a ne stidim se da to kažem zato što je moj stil igre u napadu povezan sa pivotom. Sa Draganom će Srbija dobiti na kvalitetu i na rotaciji, izuzetno je napredovao u poslednje tri-četiri godine.

„Iskustvo ću preneti mlađima, onima koji to zasluže“

Kiril Lazarov
REUTERS/Antonio Bronic

Verujete li da Makedonija u budućnosti može da se bori za medalje na velikim takmičenjima?

Da! Bićemo veoma kompetitvni, svakako sanjamo polufinale i medalju. Biće potrebno možda vremena da sve legne, ali da ne verujem, ne bih ni prihvatio taj teški izazov, i to u trenutku kada su svi odustali i „sahranili“ i igrače i reprezentaciju.

*Kiril Lazarov za SK: To što mi Balkanci imamo niko nema

U prethodnom intervjuu za Sport klub rekli ste da tehnika mora da se vežba. Šta je to kod vaše tehnike što je čini tako ubojitom i na šta najviše obraćate pažnju kada kada analizirate mečeve?

Kako prolaze godine, više pažnje se obraća na tehniku i detalje, zato što to znači da uz manji napor budeš kvalitetniji. Mnogo analiziram sebe, a još više protivnika, i pojedinačno i timski. Da me je neko usmerio na takav način razmišljanja dok sam bio mlad, bio bih još bolji igrač. Ovako, to iskustvo ću preneti mladima – ne svima, samo onima koji to zasluže.

„Nejasna su pravila u rukometu, sudije moraju da budu profesionalci“

Kiril Lazarov
Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Kako rukomet učiniti još atraktivnijim, mnogi spominju ukidanje pasivnog napada, kakvo je vaše mišljenje o tome? I koja biste još pravila prilagodili/promenili, ako smatrate uopšte da ima potrebe za time?

Rukomet je veoma interesantan sport za gledaoce, a moj je utisak da nije na adekvatan način promovisan, inače bi bio popularniji. Košarka je otišla mnogo dalje, ali je postala i skuplji sport – siromašne države ne mogu sebi da priušte kvalitetnu klupsku košarku.

Ima mnogo prostora za promene u rukometu, i treba razmišljati u tom smeru. Mislim da, baš zbog nejasnih pravila, u našem sportu posle svake utakmice ima mnogo dilema.

Takođe, mislim da i sudije moraju da budu profesionalci i da budu znatno bolje plaćeni. Ovako im dođe kao „eto, idem za vikend malo do Barselone da odsudim jednu utakmicu, pa šta bude“, a nama igračima i klubu život znači ta utakmica.

„Karabatić najveći, Šterbik najteži golman“

Jörg Schüler, Getty Images Sport

U intervjuu koji sam već spomenuo, takođe ste rekli da je Nikola Karabatić među najboljima svih vremena. Ako biste morali da izaberete trojicu najvećih u istoriji, koji bi to rukometaši bili?

Da, mislim da je Nikola bez konkurencije najbolji u istoriji – impresivan je način na koji je igrao i u reprezentaciji i u klubovima. Ljudi brzo zaboravljaju, pa ih treba podsećati. Trojicu najboljih teško je izabrati, zato što se rukomet neprestano menja, i nije moguće upoređivati igrače iz sadašnjosti i prošlosti.

Koji golman koji vam je zadavao najviše problema?

Nemam tu veliki dilemu, odgovor odmah dajem bez analize i prevelikog razmišljanja. Bilo ih je mnogo vrhunskih, ali za mene je broj jedan, i kao saigrač i kao protivnik – Arpad Šterbik!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare