Koga Novak i drugovi moraju da pobede za polufinale DK?

Skener 1. dec 20219:00 > 11:00 0 komentara
REUTERS/Sergio Perez

Malo sreća, malo Rusi, i Srbija se našla u četvrtfinalu Dejvis kupa. Za dlaku je izbegnuta eliminacija, a to često zna da bude rasterećenje i vetar u leđa pred nastavak turnira – Orlovi u sredu s početkom od 16.00 igraju sa Kazahstanom u Madridu, uz direktni prenos na Sport klubu HD.

Za razliku od Inzbruka, u glavnom gradu Španije biće i publike, te će ambijent biti primerniji važnosti mečeva.

Srbija – Kazahstan

Dosad su Srbija i Kazahstan igrali jednom u Dejvis kupu, a Srbija je 2016. godine slavila sa 3-2. Mihail Kukuškin, koji će i sada igrati za Kazahstan, blistao je tog vikenda – dobio je Troickog i vodio sa 2-1 u setovima protiv Đokovića, da bi ipak pao u pet setova.

Dubl je bio isti kao i sada – Andrej Golubjev i Aleksandr Nedovjesov dobili su Nenada Zimonjića i Đokovića u tri seta. Ipak, dve Novakove pobede u singlu i prelomni bod Troickog protiv Nedovjesova doneli su pobedu Srbiji.

Sada je situacija donekle slična, ali drugačija za najboljeg igrača Kazahstana u singlu: Aleksandra Bublika.

Prva tabla: Mihail Kukuškin

Mihail Kukuškin
REUTERS/Sergio Perez via Guliver Images

Uskoro će napuniti 34 godine, sezonu je počeo u top 100, ali je 2021. bila godina pada za Mihaila Kukuškina. Sada je na tek 182. mestu na ATP listu i ima skor 3-12 na ATP turu.

Računajući i kvalifikacije, ove sezone je dobio samo tri rivala iz najboljih 100 – Federika Koriju (broj 64) na olimpijskom turniru, Andreasa Sepija (95) u Istbornu i Huana Ignasija Londera (81) na ATP turniru u Melburnu.

Rođen u Volgogradu, od 2008. nastupa za Kazahstan, a u Dejvis kupu ima skor 27-16 u singlu. Sada je u prvoj fazi takmičenja izgubio od Elijasa Imera, 171. na svetu, sa 6:3, 7:6, da bi zatim dobio Brejdena Šnura iz Kanade sa 6:3, 6:7, 7:5.

Kada je bio na vrhuncu forme, Kukuškin je bio nezgodan igrač. Ravna lopta, česte promene ritma, dobro pokrivanje terena i držanje lopte u terenu, uz napade iz kontre.

Visok je 183 cm, a u karijeri je osvojio jednu titulu, u Sankt Peterburgu 2010. godine
Iako je sada daleko od svojih najboljih izdanja kada je bio i 39. na ATP listi, Kukuškin poseduje ogromno iskustvo, a i ovaj turnir pokazao nam je da Dejvis kup rađa iznenađenja: pogledajte samo blistavu nedelju Borne Goja i pobedu 40-godišnjeg Felisijana Lopeza nad Rubljovom.

Za koga god da se selektor Viktor Troicki odluči, biće favorit u duelu sa Kukuškinom. Ipak, ne veliki favorit, pošto i Filip Krajinović i Dušan Lajović i Miomir Kecmanović ne igraju na nivou svojih sposobnosti.

Kecmanović je sa Kukuškinom igrao dvaput, skor je 1-1: 2019. godine je u Šangaju slavio Kukuškin (6:4, 7:6), a Kecmanović mu se revanširao u Sankt Peterburgu prošle sezone (6:3, 7:6). Krajinović je dobio Kukuškina u jedinom međusobnom okršaju – 2019. je u Indijan Velsu bili 6:3, 6:4, dok se Lajović sa potencijalnim rivalom još nije sastajao.

Niko od navedenih nema servis kao dominantnu karakteristiku igre, tako da ćemo verovatno gledati dosta dugih poena. S obzirom na iskustvo Kukuškina i na to da Kecmanović dosad nije igrao, verovatno će u prvoj tabli na teren Krajinović ili Lajović.

Za svaki slučaj, treba spomenuti da je u timu Kazahstana i Dmitrij Popko, 25-godišnjak koji je trenutno 179. na ATP listi. Igra na čelendžer nivou (jedna titula), nikada nije bio ni u top 150, a ni na jednom grend slem turniru nije igrao u glavnom žrebu. On će igrati samo u slučaju da Kukuškin iz nekog razloga ne bude mogao.

Druga tabla: Aleksandr Bublik

Aleksandr Bublik
REUTERS/Sergio Perez

Slično kao i Kukuškin, Saša Bublik je rođen u Rusiji, nedaleko od Sankt Peterburga, a od 2016. godine nastupa pod zastavom Kazahstana.

Izuzetno je talentovan teniser sa izrazito rizičnim stilom igre: često servira dva prva servisa i mnogo izlazi na mrežu. Brza podloga i dvorana odgovaraju njegovom stilu. Velike su oscilacije u njegovoj igri, munjevito pređe put od sjaja do očaja i nazad, pa može da bude nezgodan kada ga krene.

To se videlo i sada u Dejvis kupu – bio je na ivici poraza od Mikaela Imera, ali je preokrenuo i pobedio sa 3:6, 6:4, 6:0. Potom je lakše izašao na kraj sa Vašekom Pospišilom (6:2, 7:6).

Nema baš reputaciju velikog radnika, ali zato su s njime na terenu garantovani atraktivni potezi, možda Đokovića i neki servis ispod ruke.

Utisak je da je Bublikov potencijal veći od njegovih rezultata, ali daleko od toga da 24-godišnjak zasad nema dobre rezultate: sada je 36. na ATP listi, dva mesta niže od najboljeg ranga, i četvorostruki je vicešampion na ATP turu, uključujući ovosezonska finala u Antaliji i Singapuru. Ipak, na slemovima je dosad samo dvaput stigao do trećeg kola.

Visok je 196 cm, a ove sezone ima skor 33-29, uključujući tri top 10 pobede – nad Zverevom u Roterdamu, Beretinijem u Antaliji i Šapovalovom u Madridu.

Đoković i Bublik nikad se dosad nisu sastajali, a za Novaka je recept jasan: vratiti što više servisa, jer Novak je u prednosti onoga trenutka kad se uđe u razmenu. Đoković je favorit i, kao i uvek, to je bod sa kojim Srbija računa, a Novak i te kako zna da se nosi s tim pritiskom.

Treća tabla: Golubjev-Nedovjesov

Nedovjesov Golubjev
REUTERS/Sergio Perez

Andrej Golubjev nekada je bio dobar singl igrač, osvojio je turnir iz serije 500 u Hamburgu 2010. godine i bio je 33. na svetu.

Međutim, ove sezone ima 20 pobeda u dublu, trenutno je 28. dubl igrač sveta, a igrao je i finale Rolan Garosa. Partner mu je tada bio Saša Bublik, sa kojim je stigao i do trećeg kola na Australijan openu.

Uprkos tome, u grupnoj fazi su oba dubla igrali Golubjev i Aleksandr Nedovjesov, 34-godišnjak koji je trenutno 72. na ATP listi u dublu. Dobili su oba meča – Polanskog i Šnura, pre toga Lindsteda i Goransona, a u martu su u kvalifikacijama bili bolji od Hasea i Rojera.

Sa srpske strane, Krajinović i Ćaćić dobili su austrijski dubl Marah-Osvald, a Đoković i Ćaćić bili su vrlo blizu pobede protiv Kravica i Puca, samo da bi izgubili u taj brejku odlučujućeg seta.

Nada je, i to daleko od nerealne, da će Srbija rešiti pitanje pobednika i pre dubla. Ako to ne bude slučaj, imaju Orlove solidne šanse i u parovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!