Kolika je Denis napast: Ide li Novak u finale Vimbldona?

Skener 9. jul 20219:00 > 14:13 7 komentara
Novak Đoković
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Novak Đoković juri sedmo vimbldonsko finale, a Denis Šapovalov novi je u nizu mladih lavova koji želi da pokvari planove broja jedan na najvećim turnirima. Kakav meč ćemo gledati?

Sudar Đokovića i Šapovalova na programu je u petak na Centralnom terenu. Program počinje od 14.30 po srednjoevropskom vremenu, u prvom polufinalu sastaju se Mateo Beretini i Hubert Hurkač, a zatim na teren izlaze Novak i Denis.

Oba meča gledajte u direktnim prenosima na Sport klubu 1.

Gde je trenutno Đoković?

Novak Đoković
Photo by AELTC/Joe Toth – Pool/Getty Images

Petostruki šampion Vimbldona, Novak Đoković do polufinala nije bio ozbiljno testiran. Jeste izgubio prvi set na turniru, od Džeka Drejpera, da bi zatim osvojio narednih petnaest i izbacio redom: Drejpera, Andersona, Kudlu, Garina i Fučoviča.

Često je citirano sportsko pravilo da „igraš koliko ti protivnik dozvoli“. Postoji i jedno drugo, koje se takođe ostvaruje u solidnom procentu, pogotovo kada je kod elitnih sportista reč, a ono glasi: igraš onoliko na koliko te protivnik natera.

Upravo je to slučaj sa Đokovićem u dosadašnjem toku Vimbldona. Niko nije uspeo da ga natera da iz sebe izvuče maksimum, da duboko zaroni u rezerve – igračke, fizičke i mentalne. Naravno, ne može čovek namerno da gubi setove i da se uvlači u teške situacije samo kako bi video gde je, ali zbog toga u ovom trenutku ne možemo da budemo sigurni kako će Đoković reagovati pod uslovom da Šapovalov bude upravo takav izazov.

S druge strane, Novak je sâm istakao nekoliko puta da mu dodatni mečevi i prepreke nisu potrebne s tog aspekta. „Imao sam dovoljno mečeva i u Parizu, i ovde, plus dubl na Majorki“, rekao bi Đoković, a on ipak najbolje poznaje sebe.

Da li je u servisu ključ?

Novak Đoković
AELTC/Simon Bruty – Pool/Getty Images

Servis je uvek važan udarac, pogotovo na travi, a utisak je da će u petak biti još važniji.

Đoković ili Šapovalov:

Ako želi da naškodi Novaku, za Kanađanina je skoro pa imperativ visok procenat prvog servisa. Može da servira bombe u nizu i time da frustrira Novaka, radio je to u određenim periodima njihovog meča na ATP kupu ove godine, kao i prethodne, takođe na ATP kupu.

Ako to bude slučaj, servis automatski postaje još bitniji i za Novaka, kako ne bi osećao veći pritisak nego inače u svojim servis gemovima. U mečevima sa Kudlom i Fučovičem, Đoković nije bio zadovoljan svojim servisom, pogotovo je protiv Kudle gubio ritam, ali je u brojnim važnim trenucima ipak pronalazio servis.

Amplituda Šapovalovljeve igre velika je po sebi, a možda je najočitija na servisu. Nije čudo ni ako završi gem za minut asovima i servis vinerima, ali nije ni čudo ni ako u gemu napravi dve duple greške i pokloni brejk. Dosad je na turniru odservirao 37 duplih grešaka, tj. 9,25 po meču, s obzirom na to Anduhar zbog povrede nije izašao na megdan u drugom kolu.

Dosadašnji mečevi

Đoković Šapovalov
Photo by Jaimi Chisholm/Getty Images

Novak u međusobnom skoru vodi sa 6-0. U četiri meča u 2019. godini, Šapovalov nije bio konkurentan – u Melburnu jeste uzeo set, ali više zbog toga što se Novak nekarakteristično opustio, da bi potom četvrti dobio sa 6:0 i nastavio put ka tituli.

Nije Denis verovao tada u pobedu, ali jeste u njihovom meču u Sidneju 2020, na ATP kupu. Osvojio je prvi set i propustio tri brejk lopte u ranoj fazi drugog, pre nego što je Novak slavio sa 4:6, 6:1, 7:6 (7-4). Bio je to jedan od deset najboljih mečeva koje sam u životu pogledao uživo.

Međusobni mečevi:
Melburn 2019: Đoković – 6:3, 6:4, 4:6, 6:0
Rim 2019: Đoković 6:1, 6:3
Šangaj 2019: Đoković 6:3, 6:3
Pariz 2019: Đoković 6:3, 6:4
ATP kup 2020: Đoković 4:6, 6:1, 7:6 (7-5)
ATP kup 2021: Đoković 7:5, 7:5

Ni ove godine na ATP kupu nije bilo jednostavno – 7:5, 7:5, u duelu u kojem je Šapovalov opet izvrsno servirao, a Đoković uspevao da izvuče iz sebe magiju na riternu koja mu je u pravim trenucima donela brejkove i meč. Međutim, 22-godišnji Kanađanin ima razloga da iz poslednja dva okršaja crpi veru u iznenađenje.

Kako će Đoković pristupiti?

Paul Childs, Reuters

Novak igra deseto polufinale na Vimbldonu, dok će Denis prvi put igrati u grend slem polufinalu.

„Ne razmišljam o tome previše. Na kraju krajeva, to je teniski meča. Iskustvo, ovo-ono, na kraju se sve svede na sadašnji trenutak i na to ko igra bolje“, rekao je Kanađanin kada su ga pitali da prokomentariše razliku u iskustvu.

Denis sigurno neće izgubiti set u svlačionici, ali možda neće baš biti lako živeti gorenavedene reči u praksi onda kada izađe na Centralni stadion. Videćemo hoće li Šapovalov biti za nijansu nervozniji nego inače, a s Đokovićem je i ta nijansa najčešće kobna.

Pre nekoliko dana, Daren Kejhil zborio je mudro o igri 22-godišnjeg Kanađanina. Kometarišući Denisovu igru u poređenju s ostalim mladim zvezdama, trener Simone Halep rekao je: „Njegov najbolji nivo je najviši, ali i njegov najniži nivo je najniži“.

U ranoj fazi meča, Novak će se osloniti upravo na te dve stvari: nedostatak iskustva i sklonost Šapovalova ka oscilacijama. Dakle, ne očekujte da Đoković na teren izađe maksimalno agresivno: ne, prvobitni plan biće da konstantnošću i dubinom tera protivnika da greši, a da pri tom sâm ne rizikuje previše.

Tek ukoliko Šapovalov počne u kontinuitetu da pogađa i da izbija Novaku reket iz ruku, onda ćemo videti i prilagođavanje Đokovića, i nešto rizičniju igru u razmenama s osnovne linije.

„Može da odigra na visokom nivou, a dešava se da mu padne koncentracija i da pokloni nekoliko gemova. Čekaću svoju šansu, koristiću iskustvo koje imam“, rekao je između ostalog Novak u najavi meča.

Slajs, koji je Novak obilato koristio u dosadašnjem toku turnira, ponovo će biti važan udarac – što ga Đoković niže i dublje drži, to će teže biti Šapovalovu da napadne, biće to još jedan od važnih načina da se greške iznuđuju.

Šta želi Šapovalov?

Denis Šapovalov
Photo by AELTC/Jed Leicester – Pool/Getty Images

Od US opena 2019. godine, Šapovalov u svom timu ima i Mihaila Južnog, koji je došao da mu pomogne svojim iskustvom vrhunskog tenisera, a selekcija udaraca najavljena je kao primarno polje rada.

Južni je ohrabrio Šapovalova da više veruje svom bekhend drajvu, a da pri tom ne izgubi ni ubojitost slajsa. Međutim, Kanađanin dosad nije uspeo da spoji sve atraktivne delove svoje igre u kompletnu slagalicu.

Posle pobede nad Hačanovom u četvrtfinalu, Denis je i govorio o tome kako je u prošlosti previše „divljao“, tj. tražio vinere i iz nekih pozicija koje za to nisu pogodne, ili je po svaku cenu bio taj koji je želeo da diktira.

Utisak je da, ukoliko želi da savlada Novaka u meču na tri dobijena seta, Šapovalov mora da bude konkurentan i u delovima meča kada ne puca iz svih raspoloživih oružja. Jer, teško je očekivati da može svojim ravnjačama u kontinuitetu da bude precizan dovoljno dugo da napravi senzaciju.

Na konferenciji za medije, Šapovalov je triput ponovio frazu da će „na početku meča na semaforu stajati 0:0“.

„Poslednja dva puta kad smo igrali, bilo je baš tesno. Osećam se dobro, i fizički i teniski. Boriću se za svaki poen i verovaću u sebe. Verujem u to da imam igru da ga pobedim“, izjavio je Šapovalov.

Ritern, koji je važio za Denisovu slabost, na Vimbldonu funkcioniše odlično – zasad je vratio 73 posto protivničkih servisa. Poređenja radi, Novak je na 74 procenta. Još jedan razlog zašto će Đokovićev servis biti dodatno važan.

Ko će u finale Vimbldona – Novak Đoković ili Denis Šapovalov?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare