Korak do duplog slema: Priča karijere Rafaela Nadala

Saša Ozmo 28. jan. 20229:35 > 9:4556 komentara
Podeli:
Rafael Nadal
Photo by Graham Denholm/Getty Images

„Ljudima sa strane teško je da poveruju da je tako, ali oni koji su uz mene svakodnevno u poslednjih šest meseci... Njima je teško da shvate da mogu da igram na ovom nivou sada. Osećam se srećnim, osećam da sam živ ponovo“, izjavio je Rafael Nadal posle pobede nad Mateom Beretinijem 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 i plasmana u šesto finale Australijan opena.

To je i priča Nadalove karijere. Kao mladom su predviđali da će mu karijera teško trajati do tridesete zbog načina igre koji iznuruje telo, a posle svake od brojnih povreda bili su glasni oni koji su tvrdili da povratka na najviši nivo nema.

Međutim, Španac je pronalazio načine da svaki put izađe jači. Dva su razloga: njegova mentalna snaga i borbenost, koji su među najvećima u istoriji sporta, i sposobnost da igru prilagodi i da se ne plaši da je menja. Poslednja u nizu jeste pozicija na riternu – na betonu, sada je Nadal znatno spremniji da češće priđe liniji i pokuša momentalno da bude agresivan i u polju.

„Ne lažem, do pre mesec i po dana nisam znao da li ću moći da se vratim tenisu, jer nismo uspevali da rešimo probleme. A sada sam tu, i zahvalan sam životu“, dodao je Nadal, koji u junu puni 36 godina.

Rafin šablon koji melje

Rafael Nadal
Photo by Graham Denholm/Getty Images

Na terenu, videli smo tačno ono što smo i očekivali.

Povezane vesti:

Kako je jedan kolega ispravno konstatovao, Beretini će verovatno najviše profitirati kada se Đoković i Nadal povuku: njegov igrački profil – servis i forhend kao oružja, uz vidljivu slabost u bekhendu – nešto je što su Novak i Rafa tokom karijere bez većih problema rešavali.

Da bi Beretini imao ikakvu šansu, bilo je potrebno da relativno lako dobija svoje gemove, da ga forhend sluša i da njime bude odlučan. Međutim, slično kao Denis Šapovalov, Italijan se nije pojavio na terenu u prva dva seta, a dobrim delom na to je uticao i Nadal, koji se držao oprobanog recepta: visoki spinovi i traženje ugla forhendom na Beretinijev bekhend.

Italijan jednostavno nije uspevao da pobegne od tih šablona i da dođe u situaciju da više lopti udara forhendom – nedovoljno je lakih poena dobijao servisom, a na riternu je bio užasan, pogotovo kada Nadal servira sa prednost strane. Nije se dobro ni kretao, a Nadal se gostio i igrao tip tenisa koji najviše voli: agresivno, ali bez previše rizika, postepeno slamanje protivnika.

Punih pet setova, računajući i polufinale US opena 2019. godine, Beretini nije stvorio niti jednu brejk loptu u duelu s Nadalom. U prva dva seta više je bio utisak da gledamo meč drugog kola, a ne polufinala.

Na duge staze – teško održivo

Mateo Beretini
Photo by Mark Metcalfe/Getty Images

Beretini se probudio u trećem setu, odigrao neke spektakularne udarce, poput forhenda koji je pogodio pored mreže, uspevao je da dođe do kakve-takve dubine na bekhendu, i odigrao je jedan briljantan gem na riternu – dovoljno za osvajanje trećeg seta.

Italijanu su sužene opcije za dobijanje poena protiv Nadala, ali je uspeo da uzme taj set. U takvoj konstelaciji, uvek je pitanje koliko još može igrač uspešno da se drži recepta koji nije tako lako ponavljati. Najčešći odgovor glasi: nedovoljno za pobedu.

Mnogo se bolje kretao Beretini, dobio kakvu-takvu dubinu na bekhendu i riternu, ali je u četvrtom setu dvaput izgubio razmene kojima bi došao do dvostruke brejk lopte.

I onda, slično kao na početku petog seta sa Šapovalovom, Nadal je, nakon što sebi nije dozvolio dalji pad, dočekao jedan lošiji gem suparnika: nestalo je prvog servisa, nestalo je forhenda, a Rafa je bio strpljiv i pustio Beretinija da se samouništi. Brejk.

Dupli slem?

Rafael Nadal
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Dva-tri minuta kasnije, Nadal je proslavljao prolazak u svoje šesto finale u Melburnu, a ukupno 29. grend slem finale.

„Znam da situacija nije idealna za mene kada je reč o tome da pokušam da ostvarim neverovatan rezultat na prvom slemu. Ali nikad se ne zna. Ako nisi tu, onda definitivno nemaš šansu“, izjavio je Nadal pre početka turnira.

To što uspeva stvarno da živi i da razmišlja u skladu sa „meč po meč“ frazom, dobrim delom je i zaslužno za to što Španac evo već šesnaest godina uspeva da maksimizuje svoj veliki potencijal.

Sada ga još jedan stepenik deli od onoga što je delovalo nezamislivo do pre nekoliko meseci – do 21. grend slem titule i do toga da se pridruži Novaku Đokoviću i Rodu Lejveru kao čovek koji je uzeo barem dva trofeja na svakom slemu.

Komentari

Vaš komentar