Legenda o Dejanu Radonjiću

Saša Ozmo 20. jun. 202210:00 > 12:1125 komentara
Podeli:
Dejan Radonjić
Pedja Milosavljevic/Starsport

“Nedostaje mi ovaj čovek. Veličina. Hvala što si verovao u mene”, napisao je Tarens Kinsi na tviteru uz fotografiju sa Dejanom Radonjićem, nakon što je Crvena zvezda osvojila ABA ligu.

Promenio je Amerikanac četrnaest klubova tokom karijere, ni u jednom se nije zadržao duže od dve sezone, ali Radonjića je ipak posebno zapamtio.

I retki su košarkaši koji će imati ružnu reč za crnogorskog stručnjaka – čak i oni koji nisu mnogo igrali, i te kako ga poštuju, zato što vide kakav pristup ima svome poslu.

Sezona za nama okončana je triplom krunom u (u ABA ligi i Kupu) konkurenciji vrlo jakog Partizana predvođenog najvećim evropskim trenerom svih vremena Željkom Obradovićem.

Dejan Radonjić
Photo by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Radonjić je napravio ratničku ekipu koja je otelotvorenje fraze da je tim više od pukog skupa pojedinaca. Doveo je igrače čije potencijale i ograničenja do detalja poznaje i za koje je bio siguran da može da ih uklopi jedne sa drugima.

Pročitajte i:

„Radonjić je veliki detaljista i vodi računa o mnogo više stvari nego što ljudi misle – kako mladi igrač treba da se ponaša na treningu, na putovanjima… On ima svoj strogi način koji mi sada deluje mnogo logičnije nego tada, ali stavlja mladom igraču do znaja da se na njega računa“, rekao mi je Luka Mitrović u intervjuu krajem 2018. godine i dodao:

„Na primer, ako je trening u pet, mladi igrač ne može da dođe u pet do pet, on mora da dođe prvi na teren i da izađe poslednji sa terena. Na putovanjima vodi računa šta jedeš, da li si kupio neke ’gluposti’ da jedeš. Dejo ima sitnice do kojih drži – u datom trenutku to može da ti zasmeta ili da te iznervira, ali on je jednostavno takav, neće ništa da prepusti slučaju i želi da utiče na sve stvari na koje može kako bi ekipa bila bolja“.

„Imamo odličan tim… Za sezonu 2014/2015”, šalili su se navijači crveno-belih kada je stara banda počela da se okuplja. Za neke, poput Majka Cirbesa, ustanovilo se da jednostavno više ne mogu, pa je Zvezda bezuspešno tragala za novim centrom. Bivala je odbijena i od nekih od kojih se to ne bi očekivalo, a nekad je – kao na primer sa Filipom Petruševom – nedostajalo i sreće.

Dejan Radonjić
Photo by Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Ipak, većini igrača Radonjić je namenio takvu ulogu koja im je omogućila da iz sebe izvuku maksimum. Od nekih je dobio više nego što su i oni sami mislili da mogu.

Spomenutog Mitrovića mnogi su otpisali kao “bivšeg”, a on je na petici davao Zvezdi briljantne minute, čak i na evroligaškom nivou. Nejt Volters bio je možda i najkonstantniji igrač tokom sezone. Nikola Kalinić radio je ove sezone stvari iz pozicije u kojoj nikad dosad nije bio – pozicije apsolutnog lidera tima – i Radonjić je znao da istrpi i njegove žute minute znajući da će se na kraju isplatiti. Još u prvom mandatu govorio je o Kaliniću kao čoveku s mentalitetom koji osvaja titule, a sâm Kalinić je još u ranoj fazi sezone govorio i o nekim prilagođavanjima Radonjića.

„Počev od nedeljnih planova, slušanja igrača i njihovih ideja u vezi sa igrom, ali i njihovih problema. U tom smislu se još više otvorio, liberalniji je. Mislim, uvek se kod Radonjića vrlo dobro zna šta se sme, a šta se ne sme – to je ono što ga čini, po mom mišljenju, dobrim trenerom, i zato mnogo igrača voli da igra za njega. Kažem, malo je ‘olabavio’, i on je nakupio godine novih iskustava, promenio timove – video je neke druge stvari“, rekao je Kalinić.

Ognjen Dobrić, koji je u prošlosti često neobjašnjivo zaboravljan na klupi, dobio je veću slobodu – bilo je uspona i padova, ali kao i prošle sezone, doneo je najviše kada je to bilo najpotrebnije. Slično važi i za Dejana Davidovca, momka za sve poslove koji je krpio gde je trebalo, koji je značajan za igru i kada ne daje koševe – pomoć u odbrani, skok, “lepak” na obe strane terena. Šta stvarno reći kada je igrao i na petici, bukvalno nema pozicije na kojoj Davidovac tokom karijere nije proveo velike i važne minute, a to ne može svako.

Dejan Radonjić
Photo by Aykut Akici/Euroleague Basketball via Getty Images

„Radonjić je mnogo uticao na mene, mnogo“, rekao je svojevremeno bek Fenerbaheča Marko Gudurić, „Uticao je na to da sazrim kao osoba i da postanem bolji igrač. I kada je bilo teško i kada je bilo lepo, uvek se trudio da nas drži na zemlji, da se ponašamo isto, da budemo dosledni i mislim da sam mnogo naučio od njega“.

Nikola Ivanović je lutao, ali imao je i neke “clutch” partije u svom stilu, Kuzmić je išao od sjaja do očaja, ali i on je “oživeo”, dok je značajan igrač uloge – pogotovo u svetlu problema i povreda – bio Stefan Lazarević.

Ostin Holins se koncepcijski uklapa u ono što Radonjić predstavlja kao trener. Nije se odmah prilagodio, ali je njegov doprinos i te kako je bio vidan u drugom delu sezone – da nije bilo njegove povrede kada je bio u najvećem naletu, možda bi Zvezda bila konkurentnija i za top 8. Holins je i primer odnosa prema igračima i ambijenta kakav je Zvezdi cilj da ima. Čekan je bez posebne tenzije i pritiska, a posle povrede nije otpisan ni Eron Vajt, koji je možda i jedini igrač koji nije uspeo da u ovom sistemu pronađe ulogu shodnu svojim košarkaškim karakteristikama.

ABA/Dragana Stjepanović

U sezoni za nama su domaći igrači bili ti koji su bili protagonisti i koji su imali veliku slobodu. I jedno i drugo će crveno-belima biti značajno pred leto u kojem ipak moraju da ojačaju tim i da ga učine dubljim. Ono što je sigurno – sva potencijalna pojačanja od prijatelja/kolega će dobiti preporuke da dođu u takvu, stabilnu Zvezdu. I to je možda i stvar na koju svi u klubu treba da budu najponosniji.

Kada su stvari tako postavljene, onda dođu i neke neočekivane nagrade poput činjenice da Stefan Marković pogodi neke od najvažnijih šuteva u sezoni. Nije Pefi, nakon što je propustio start sezone, često bio na nivou svojih najboljih dana, ali se energijom uklopi i iskustvom doneo dimenziju više. Ako ostane i dogodine, biće još bolji.

„Naravno, ne može Radonjić da bdi nad igračima i da ih kontroliše 00-24, ali pokušava da usadi osećaj odgovornosti tako da postanemo samokritični, da osećaš krivicu ako radiš nešto što ne treba i što je on rekao da ne treba da se radi. Dakle, nastoji da izbegne i najmanju mogućnost da igrač zbog nekih spoljašnjih faktora ne pruži maksimum. Zato smo tokom njegovog mandata, naročito ovih poslednjih godina, zaista izgledali skladno“, objašnjava Mitrović u spomenutom intervjuu Radonjićev način rada i nastavlja:

„Znali smo da ne može 12 igrača da bude prva opcija u napadu, ali svako je znao tačno koja je njegova uloga. Glavna odlika njegovog sistema jeste da se traže igrači koji će da se podrede timu, a ne da traže samopromociju i jure ličnu statistiku nauštrb tima i rezultata. Jednostavno, kontinuiranim radom i ponavljanjem stiču se navike. Luka Mitrović zna da ne može da šutne deset trojki po utakmici uprkos tome što mu se odmiču dva metra, već zna koje je rešenje u takvim situacijama – otvara se nešto drugo i neko drugi u tim okolnostima iskače u prvi plan, a Luka Mitrović ili Pera Perić odradiće svoj deo posla jer je to ono što se traži od njih“.

Dejan Radonjić
Starsport

Kapiten Branko Lazić značajan je i na terenu i u svlačionici za tim čiji dres nosi od 2011. godine, a Marko Simonović bio je „veteransko prisustvo“ ove sezone, mada toliko voli košarku da bi želeo još da igra.

Zajednička nit u svemu navedenom jeste Dejan Radonjić. Bila je to naporna sezona za crveno-bele, puna povreda i problema uz koje je bilo teško zadržati koncentraciju sve vreme. Pravio je i Radonjić greške u nekim utakmicama, ali „Kalemegdan u junu“ je ponovo doneo.

On je čovek koji je postao sinonim za Zvezdu u poslednjih desetak godina i jedna od najvećih legendi u istoriji kluba sa kojim je osvojio petnaest trofeja. To je upisano neizbrisivim mastilom i pitanje njegovog ostanka ne bi smelo ni da se postavlja.

Komentari

Vaš komentar