Lučić za SK: Tajne čudesne sezone Trinkijerijevog Bajerna

Euroleague 16. apr 202114:00 > 14:48
Podeli:
Photo by Christina Pahnke/Euroleague Basketball via Getty Images

Vladimir Lučić (31) jedan je od najvažnijih košarkaša Bajerna. Ekipi iz Minhena pred početak evroligaške sezone nisu davane velike šanse za plasman u plej-of, naprotiv, mnogi su ih videli pri dnu. Međutim, Bavarci će sledeće nedelje s Armanijem početi četvrtfinalnu seriju maštajući o plasmanu na fajnal-for (28-30. maja u Kelnu).

Ligaški deo sezone Bajern je završio na petom mestu sa 21 pobedom i 13 poraza.

Ako volite Evroligu, pročitajte i:

Vladimir Lučić, koji je u Bajernu od 2016. godine, pogodio je bezbroj bitnih šuteva i svojom energijom davao je primer ostatku ekipe. Nikada 204 cm visoki krilni košarkaš nije bio od onih čiji se doprinos može meriti jedino statistikom, ali ove sezone i evroligaški brojevi su impresivni – 13,8 poena (62 posto za dva, 44 posto za tri poena), 4,8 skokova i 1,3 asistencije.

U intervjuu za Sport klub, Lučić govori o tome šta je Bajern još na startu izdvojilo u odnosu na druge, objašnjava koji su to detalji na kojima trener Andrea Trinkijeri insistira i koja je tajna odbrane Bavaraca. Takođe, osvrnuli smo se na Lučićev lični učinak, predstojeću seriju s Armanijem…

Hemija? Kad je pojedinac srećan zbog pobede, nezavisno od ličnog učinka

Koja su osnovna dva razloga za iznenađujuće dobre rezultate Bajerna?

Prvo, mnogo igrača koji su od starta bili vrlo motivisani i željni dokazivanja. Prošla sezona nije bila dobra i nekoliko nas iskusnijih, koji smo bili tu i pre, znatno motivisaniji smo počeli sezonu. Takođe, većina novih igrača nije imala iskustvo igranja na elitnom nivou, što je veliki lični motiv. Zatim i Andrea (Trinkijeri) – koji je već radio u Evroligi, a iza sebe je imao uspešnu sezonu s Partizanom – želeo je opet da se pokaže na najvišem nivou. Mislim da smo kao grupa imali dodatni i veći motiv u odnosu na druge.

*Šuput za SK: Slavnić rekao da nisam hteo da dođem 2007…

Možda i važnije od toga, sklopili smo se kao tim – imamo dobru hemiju, svi smo bili spremni da radimo jako od prvog dana. Zatim su nam samopouzdanje, i individualno i timsko, podigla iznenađenja koja smo napravili na startu Evrolige.

Često čujemo da sportisti govore o dobroj hemiji. U čemu se ona tačno sastoji?

Kad kažem hemija, prevashodno mislim na onu na parketu. Bio sam deo ekipa u kojima je druženje van terena bilo izvrsno, ali to nije moglo da se prenese tamo gde je najpotrebnije. Na terenu, hemija se pre svega sastoji u spremnosti igrača da se povinuju odlukama trenera zarad uspeha kolektiva. Veliki je broj utakmica, mnogo i igrača. Postoje igrači koji su imali veću ulogu u prethodnim ekipama nego sada, ali su srećni što ekipa igra dobro. Tako se stvara hemija – 15 igrača koji znaju svoje uloge, koji su zadovoljni i srećni zbog timskog uspeha čak i kada nemaju veliki lični učinak. Ego se stavlja po strani, gleda se samo tim. To nas odlikuje.

Kod Trinkijerija je važan i metar levo ili desno

Andrea Trinkijeri
Photo by Christina Pahnke/Euroleague Basketball via Getty Images

Na osnovu toga što si rekao, jasno je da je za to velika zasluga trenera. Kako je Trinkijeri to postigao, s obzirom na to da ni neki igrači u sadašnjem timu Bajerna nisu na taj način razmišljali u drugim ekipama?

Apsolutno. Osim trenerskih kvaliteta, koje je dokazao rezultatima, Trinkijeri je spreman da se svakodnevno posvećuje igračima na psihološkom planu. Drži nas zadovoljnima ili poluzadovoljnima, i održava našu energiju da se svaki dan ponašamo identično. U rasporedu koji je naporan, svakodnevni sastanci na nivou ekipe su potrebni, ali Trinkijeri uvek obavi i pojedinačni razgovor s onim igračem za kojeg proceni da mu je razgovor potreban u datom trenutku. Dugo je Andrea u ovom poslu – radio je u nižim ligama, bio asistent i glavni trener, imao dodir sa izvanrednim igračama i u klupskoj i u reprezentativnoj košarci. To iskustvo znači.

Spomenuo si u prošlom intervjuu za Sport klub da Trinkijeri mnogo pažnje poklanja detaljima. Šta u praksi predstavljaju ti detalji?

Detalji su, pre svega, taktičke prirode. On gaji filozofiju koja je meni poznata iz dana u Partizanu. Na primer, to da li si u određenoj akciji primio loptu metar levo ili metar desno, može da napravi ogromnu razliku u ishodu. Andrea je spreman da svakodnevno insistira na takvim detaljima, i da ispravi mene ili nekog drugog: gde treba da stojiš, u kom trenutku treba da se nađeš gde posle prodora saigrača itd.

Smol-bol, preuzimanja, usmeravanja, iskakanja

Trenutno ste drugi tim Evrolige po defanzivnom rejtingu. Koji su to principi koji su doveli do tako čvrste odbrane?

Naša odbrana počiva na agresivnosti. Atletski smo veoma dobra ekipa, u žargonu se to kaže da imamo dobre noge. Spremni smo da fizički odgovorimo svim ekipama. Kada igramo sa potrebnom energijom, vrlo smo opasni, i možemo da igramo sa svima, što smo pokazali u Evroligi. S druge strane, kada nema energije, umemo i da kiksnemo, što se videlo u nemačkoj ligi.

*Viznevski za SK: Je..ni Kecman nije promašio! Posle Zmaga…

Defanzivno smo raznovrsni. Možemo da preuzimamo kad igramo smol-bol, ali počinjali smo utakmice i sa pet velikih, i tada čak preuzimali. Nema mnogo ekipa koje imaju taj luksuz – možemo i da se baziramo i na usmeravanja i na iskakanja, pošto smo atletski sposobni da ispunimo sve Andreine taktičke zamisli. One se razlikiju u zavisnosti od protivnika.

Statistički, igraš verovatno najbolju sezonu u karijeri. Šta je to u sistemu Bajerna što ti najviše odgovara?

Ne mislim da sam se previše promenio ili da sam napredovao u određenom segmentu igre u odnosu na pre dve-tri godine. Pre će biti da sam sazreo igrački. Znači mi to što igram trideset i više minuta u Evroligi. Nikada nisam bio igrač koji primarno gleda kako da postigne koš. Ove sezone se često dešavalo da krenem sporo, dam dva ili četiri poena u prvom poluvremenu, a na kraju se namesti da se važne akcije i poslednji šutevi zovu za mene. Na kraju onda pokupim i poene.

Statistički, možda više šutiram spolja nego prethodnih godina, ali ne mislim da je ova sezona bolja individualno nego neke ranije. To je pre posledica odlične timske igre Bajerna, zato se više govori o svemu, pa i o meni.

Kako Bajern uspeva da „živi“ frazu o neodustajanju svih 40 minuta?

Vladimir Lučić
Christina Pahnke/Euroleague

Koji je bio preloman momenat u sezoni, kad ste stvarno poverovali „možemo u top osam“?

Prema pojedinim prognozama, čak smo bili projektovani na pretposlednju ili poslednju poziciju. Pripremni period nije izgledao kako smo želeli. Gubili smo od Cedevita Olimpije, situacija s pandemijom nije nam dozvolila uobičajene pripreme, tako da nismo znali šta da očekujemo. Nemačka liga je pomerena zbog kupa, a na startu Evrolige smo u produžetku izgubili od Armanija u poslednjoj sekundi.

*Itudis za SK: Milutinov je dobar čovek, zna šta želi

Međutim, posle toga smo u gostima dobili Makabi i Fenerbahče. Već tada je ekipa kliknula – od izgubljene skoro pa dobijene utakmice u Milanu, već posle tri-četiri dana smo odgovorili na adekvatan način. Od Fenera smo gubili sa 20 i više poena razlike, a pobedili smo. Ono što Andrea forsira jeste da se takmičimo u svakoj utakmici, da ne odustajemo svih 40 minuta. Tako se i spremamo, razmišljamo samo o prvoj narednoj utakmici. To je mentalitet koji nas je doveo tu gde smo.

Košarkaši i treneri uglavnom će to govoriti: neodustajanje, isti tempo svih 40 minuta, samo naredna utakmica. Međutim, vi ste ove sezone to uspeli da sprovedete u delo. Šta je to, što dosad nismo spomenuli u razgovoru, što vas je učinilo takvim, ratničkim timom?

Vratio bih se na Andreu, ali i na ceo njegov stručni štab. Pred svaku utakmicu nam pokažu koliko je ona važna, i da je neophodno da zadržimo isti mentalitet. Ogroman je broj utakmica, na svaka tri dana, i nije jednostavno čuvati ekipu svežom. Ne samo fizički, nego i psihički. Možda je i mentalitet nas kao pojedinaca takav da nam je to normalno. Ako imaš veći broj igrača u ekipi s takvim mentalnim sklopom, oni će povući i druge, koji se možda ne bi tako ponašali. To je kvalitet na pravi način sklopljene ekipe.

Armani nam ne leži, mogu uvek da izmisle koš, ali…

Taktički, šta će biti ključ u predstojećoj seriji s Armanijem?

Ne želim da zvučim kao alibi, ali činjenica je da smo hendikepirani rasporedom mečeva. U nedelju i utorak smo igrali ligu, a za vikend imamo Kup Nemačke, koji je za klub važan, jer dve sezone u nizu nismo uzeli trofej. Alba je verovatni rival u finalu, u koje se nadamo da ćemo proći, a onda već narednog jutra putujemo u Milano na utakmicu u utorak.

*Čudnovati životni put Majka Tejlora

Zato ne verujem da će biti velikih taktičkih priprema, iako su to najveće utakmice i za nas i za klub. Ono što možemo jeste da u kupu spremimo nešto, ali to nije poželjno, i to su važne utakmice. Rezultat s Armanijem može da nam donese isto što i dosad – energija i borba.

Raspored zaista jeste otežavajuća okolnost. Za kraj, koliko je značajno to što Armani u ekipi ima košarkaše koji su već osvajali Evroligu i igrali u završnici, poput Hajnsa, Rodrigeza, Datomea?

Jeste to značajno. Osim trojice koju si spomenuo, imaju još igrača koji su se borili za trofeje u drugim takmičenjima. Na primer, Kevin Panter je briljantan ove sezone, a sa Virtusom se borio za trofej u FIBA Ligi šampiona. Imaju i veoma iskusnog Vladimira Micova.

Uopšte nisam siguran da nam leže kao direktni protivnik, mislim da je poraz u Milanu tokom sezone utakmica koju smo najlakše izgubili. Oni stvarno imaju po dvojicu igrača na svakoj poziciji koji mogu da reše meč. Njihova spoljna linija pokazala je da ove sezone da je pretalentovana i u svakom trenutku sposobna da izmisli koš. Visoki igrači su defanzivno kvalitetni s Kajlom Hajnsom na čelu, on igra odbranu za celu ekipu. Od naših duela, doveli su i Evansa, koji je fizički moćan igrač. Vodi ih Etore Mesina, izvanredan trener, zaista su kompletni.

Mi imamo želju da se nadmećemo. Već smo napravili uspeh plasmanom u plej-of i možemo da budemo rasterećeni. Želimo da pokažemo da smo tu zasluženo, zgrabićemo šansu ako se ukaže, to je sigurno.

Komentari

Vaš komentar