Medvedev i Cicipas: Nije još rivalstvo, ali ima poseban ukus

Skener 28. jan 202216:27 > 18:03 1 komentar
Stefanos Cicipas Danil Medvedev
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

„On je malo dete koje ne zna kako da se bije“, odgovorio je nakon što mu je rival rekao da je „ruski se..nja“. Tada, 2018. godine u Majamiju je počelo, a od tada tinja, mada tradicionalni svet tenisa ne dozvoljava da se razbukta. Ipak, rivalstvo Danila Medvedeva i Stefanosa Cicipasa ima i ukus ličnog, ne čisto sportskog, i to je ono što mu daje dodatni začin i čini ga još primamljivijim široj publici.

Videlo se to opet tokom i posle njihovog polufinala na Australijan openu, a cinici bi (s razlogom) konstatovali da Cicipas još nije uspeo da te mečeve učini rivalstvom – peti put u isto toliko mečeva na betonu, Medvedev je slavio, sada sa 7:6 (7-5), 4:6, 6:4, 6:1.

Medvedev je profil protivnika koji nikome ne može do kraja da odgovara kada je u naponu – neobične tehnike, brz i dugog koraka, sa osećajem za tranziciju iz odbrane u napad. I na sve to – bombe iz servisa. Posebno, ipak, ne odgovara Stefanosu Cicipasu, koji je pokušao razne taktike u prethodnih nekoliko mečeva, ali nijedna nije bila delotvorna.

Stefanos Cicipas
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Sada se taktički ništa ne može zameriti Cicipasu. Ne računajući četvrti set, igrao je hrabro, sa jasnom planom da se napada forhendom kada god se ukaže prilika, te da se izlazi napred posle dobro pripremljenih napada. Delovao je „nabrijan“ Stefanos i iz bekhenda i u nogama tokom dva i po seta, mada je posle rekao da je osećao umor još na početku meča.

Jedino što mu se može prebaciti jesu prečesti izlasci na mrežu posle lopti u bekhend Medvedeva – tako je izgubio nekoliko važnih poena. Ipak, nije to ono što Danilu donosi pobede nad Cicipasom, pa tako i ovu – to je stil igre koji je lakše ponavljati iz poena u poen, a koji onda donosi i izvesnu slobodu kada padne odluka da se rizikuje.

Jedan od aspekata na kojem Stefanos svakako mora da radi jeste bekhend slajs, što bi mu naročito značilo u duelima s Medvedevom, koji ne uspeva uvek forhendom da izvuče spin kada lopta ide nisko.

Mala mačka…

Danil Medvedev
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Ima Medvedev u sebi crtu samouništenja. Viđali smo to često u nešto daljoj prošlosti, ali i sa Đokovićem u prošlogodišnjem finalu u Melburnu. I protiv Ože-Alijasima i sada protiv Cicipasa je pravio duple u nevreme, a sada je dozvolio sebi i ozbiljnu svađu sa sudijom Haumeom Kampistolom posle brejka Grka za 5:4 u drugom setu.

„Da li njegov otac može da govori pred svaki poen? Da li si glup? Njegov otac priča u svakom poenu. Odgovori mi na moje pitanje. Da li njegov otac može da priča na svakom poenu. Bože, mnogo si loš. Kako možeš da budeš tako loš a da sudiš finale Grend slema? Gledaj me! Pričam ti! Dajte mu opomenu jer njegov otac govori pred svaki poen“, vikao je Medvedev, koji se izvinio sudiji posle meča.

Potom je, na pauzi između dva seta, rekao sudiji da je „mala mačka“ ako ne opomene Cicipasa. Stvarno jeste divljenja vredno da, pod adrenalinom i iznerviran, uspeš da se setiš „male mačke“, tj. bukvalnog prevoda za „pussy“, što u žargonu znači… Nešto drugo, jelte. Kako se ne nasmejati?

Nije problem u tome, problem su dve uzastopne brejk lopte sa kojima se Medvedev suočavao u prvom gemu trećeg seta, a koje su došla kao direktna posledica toga što je izgubio glavu. Priznao je posle to i Rus novinarima.

Uspeo je da se izvuče, a zatim i da nizom odličnih udaraca napravi brejk u poslednjem, desetom gemu trećeg seta. Iako je Medvedev taj koji je igrao skoro pet sati svoje četvrtfinale, Cicipas je bio taj koji je prvi fizički pao, u četvrtom setu. Mentalno i fizičko uvek su povezani u sportu i ponovo se vraćamo na to koliko je Stefanos morao da izvuče iz sebe – koncentracije i udaraca – samo da bi bio u igri. S druge strane, čvrsti, prosečni nivo Medvedeva dovoljan je da ga drži u igri kada je Cicipas protivnik.

Čitaj između redova

Daniel Pockett, Getty Images

Jadikovao je Stefanos pred novinarima da ga „targetiraju“ već duže u vezi s koučingom njegovog oca Apostolosa, te da on ni čuje šta mu otac govori. Rekao je i da Medvedev „nije baš najzrelija osoba“. Ipak, ilustrativniji je bio jedan komentar koji je Cicipas spakovao u foliju komplimenta na račun Medvedeva.

Australijan open:

„Trči kao maratonac, može satima da trči. Lično, nisam siguran da li je to nešto što može dugo da traje, da mora toliko da trči. Gledajući iskustva drugih igrača, grend slem šampiona koje sam viđao, to je imalo ogroman uticaj na njihova tela. Ali poštujem činjenicu da je u stanju da toliko trči i da od svakog poena načini fizičku borbu. Jedan je od najvećih boraca, uz Nadala. Pretpostavljam da je zaslužio tu reputaciju“, rekao je Cicipas.

Iako Medvedev, svestan toga da je dobio meč i da ga tek čeka finale, nije želeo da ulazi u prepucavanje preko medija sa Cicipasom, jasno je da i on oseća taj posebni, dodatni aspekt njihovog rivalstva.

Stefanos je jedan od posvećenijih igrača na svetu, a sva je prilika da je trajno rešio problem s laktom. Medvedev, dve i po godine stariji, za njega će biti i već jeste ono što su Federer i Nadal bili za Đokovića – moraće da planira svoj napredak tako da ga može da ga „skine“ na najvećim turnirima. Jer, realnost je da će Medvedev biti tu još barem četiri-pet godina, pogotovo na betonu.

Sprečava li Danil opet broj 21?

Clive Brunskill, Getty Images

Sada će Rus igrati u svom četvrtom grend slem finalu i pokušaće da postane prvi čovek u open eri koji je osvojio svoju drugu najveću titulu odmah posle debitantske, već na sledećem slemu.

U svom prvom grend slem finalu, na US openu 2019, Medvedev je izgubio baš od Rafaela Nadala, koji će mu biti rival u nedelju. Iako je gubio sa 2-0 u setovima, Rus je Španca imao na konopcima početkom petog seta, ali ga je ispustio.

Meč sa Cicipasom trajao je samo dva i po sata, pa bi Medvedev trebalo da bude dovoljno svež za finale. Finale u kojem je favorit, što nije baš povoljna pozicija kada je s druge strane Nadal.

„Zanimljivo je da ću ponovo igrati protiv igrača koji želi 21. grend slem. Pretpostavljam da je Rafa gledao finale US opena protiv Novaka, ne znam za koga je navijao. Verujem da će i Novak gledati meč za dva dana“, rekao je Medvedev u intervjuu na terenu.

Šta god da se desi u nedelju s početkom od 9.30 po srednjoevropskom vremenu, istorija će biti ispisana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare