Mnogo toga se skupilo, ali sad je još slađe: To, legendo!

Saša Ozmo 10. jul 202222:25 > 22:2726 komentara
Podeli:
Novak Đoković
REUTERS/Hannah Mckay

Nagomilalo se frustracije i bola od početka godine. Previše. Primao je udarce sa svih strana, samo da bi ponovo izronio odlučniji, čvršći, jači. Dame i gospodo, Novak Đoković je sedmi put šampion Vimbldona – u izvanrednom meču je pobedio Nika Kirjosa sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7-3).

Oni koji me poznaju znaju koliko sam lud dok pratim velike mečeve – samo ću reći da nijednu Novakovu pobedu nisam emotivnije doživeo od ove. Pa ni onu nad Federerom 2019. godine. One suze na kraju bile su kao scena iz filma, u kojem glavni junak prolazi brojne nedaće, samo da bi na kraju doživeo iskupljenje. Što je pad jači, to je povratak na vrh slađi.

Zato, oprostite ako ne bude previše reda u ovom tekstu, ali pokušaću.

Nik Kirjos
Reuters

Prvo, koja o Niku Kirjosu. Oduševio me je. Bio je to Kirjos koji bi dobio svakog drugog čoveka na planeti, osim Đokovića. Čak 30 asova i 73 posto prvog servisa, nije ni čudo što je Ivanišević posle rekao da ima ubedljivo najbolji servis na svetu.

Samo je u završnici trećeg seta dozvolio sebi da potpuno iskoči iz šina, i samo se još jednom stegao (kada je došao do 0-40 u poslednjem gemu drugog seta). U četvrtom setu nije pao, što su mnogi očekivali, držao je visok intenzitet sve vreme i niti u jednom trenutku se nije uplašio pozornice na kakvoj dosad nije igrao.

Sa druge strane mreže stajao je titan. Stvarno, divim se mentalnoj snazi tog čoveka. Da imam glavu kao on, pomerao bih stvari umom… Od početka do kraja bio je usredsređen na nekom nivou koji smrtnicima nije dostupan – oštar pogled, do kraja je živeo ono što konstantno ponavlja, a to je da se mora „ostati u sadašnjem trenutku“. Jedini blagi izliv frustracije dogodio se u 11. gemu četvrtog seta. Osim toga – ništa, kao sat.

Novak Đoković
Ryan Pierse/Getty Images

Smestio sam sa na svoje sedište na Centralnom stadionu. Nadao sam se, čak donekle i očekivao da će Kirjos malo ustuknuti u prvom slem finalu. Bar malo. Desilo se upravo suprotno – osim toga što mu je servis bilo nemoguće pročitati, čak je dobijao i više razmena sa osnovne linije.

Đoković je prvi set protiv Norija bacio kroz prozor, manje-više je isto učinio i u duelu sa Sinerom, ali ovde mu se nije imalo previše toga zameriti. Jeste, odservirao je dvostruku grešku na brejk lopti, ali bio je to onaj agresivni drugi koji ga je često vadio iz takvih situacija. Možda još jeste bilo rano za to, ali dobro. Ipak, u prethodnom delu tog gema je Kirjos odigrao dva briljantna poena, dva drop šota.

Ciljao je Novak najviše u Kirjosov forhend – i pri servisu i kada je napadao u razmenama. Ipak, na klimavim smo nogama, 1:1 u drugom setu i 30-30. Tada, jedan od onih skrivenih prevoja u meču koji će mnogi zaboraviti, ali koji su izuzetno važni kada se zagrebe ispod površine. Dve veoma duge razmene, intenzivne i raznovrsne. Obe dobija Đoković. Diskretno stisnuta pesnica ka loži.

Novak Đoković
Juergen Hasenkopf/Reuters

Novakova sedma:

„Sad je trenutak“, pomišljam u sebi. Ne pomeram se, ne komentarišem ništa naglas – znam, ako krenem, neću stati. Kirjos ubacuje četiri prva servisa – Đoković osvaja četiri poena. Poslednji uz mnogo sreće, ali zaslužio ju je posle projektila koje je vratio.

Bilo je uspona i padova na servisu, uzalud sam se nadao duplom brejku da odahnemo bar koji minut. „Samo sad da ne bude sr..a“, stiže mi poruka iz Beograda pre nego što je Đoković trebalo da servira za 1-1 u setovima. Naravno da će ga biti, voli Novak da nas baci u ringišpil.

Spektakularno istrčan poen Kirjosa podigao je publiku, malo slabiji rad nogama Đokovića i – 0-40. Da l’ je moguće? I tad, tada se Nik stegao – promašio je dva riterna koja je mogao da vrati u teren, a na trećoj je gurnuo bekhend u mrežu. Baš gurnuo.

Četvrtu brejk loptu Đoković je spasao drop šotom, odigrao je i jednu blistavu bekhend paralelu, a završio je servis-vinerom – 6:4, u igri smo.

Osećam brejk na startu trećeg, fokusiram teren kao da lično od mene zavisi. Dolazi Novak na korak, izglednu situaciju je imao posle nedovoljno dobrog drop šota Kirjosa. Pravo na reket. Vraćaju mi se fleševi sa Olimpijskih igara i meča sa Zverevom. Kirjos se stabilizuje, Novak opet nema način da mu uđe u gemove.

Nervozan sam kao pas dok Australijanac do mene ponekad i aplaudira Kirjosu. Ja se ne mičem. I onda, na 4:4, Kirjos je pokirjosio. Napokon. Pustio je Novak ruku na forhendu, od 40-0 došao do djusa, a onda je Nik počeo da se svađa sa celim svetom. Pukao je. Dupla greška i bekhend u mrežu. Tek tako – brejk. Nesiguran je Novak u narednom gemu, ali mu Kirjos pomaže. Vodimo 2-1.

„Hajde još jedan, mogao bi sad i da se raspadne Kirjos“, šaljem drugaru poruku. Divlja u pauzi između setova, ali mu Novak čini uslugu. Sad kad su drugari… Odlazi u toalet i daje Kirjosu vremena da presabere misli. Nik ne da se ne raspada, nego drži koncentraciju na elitnom nivou – nikada u karijeri nije u toliko produženom periodu igrao takav tenis. Onaj od kojeg glava puca jer se toliko mentalno energije ulaže.

„Ovo je gotovo“, konstatuje Cvija u finišu četvrtog seta. Nisam najbolje društvo za gledanje mečeva onima koji ne doživljavaju stvar previše emotivno. Zato Cvija i ne voli pored mene kad je bitno – razumem ga. Ipak, najviše na svetu ne podnosim malerisanje pre kraja – ma ni kada je 5:0, a kamoli kada cela stvar još visi o koncu. Čega smo se sve nagledali u tenisu…

Malo problema sa ritmom na servisu, ali doterao je Đoković do taj brejka. Rekoh, malerisanje ne volim, ali tad sam stvarno osetio da je taj brejk Novakov. Kirjos ispaljuje još jednu bombu iz drugog servisa – čelendž pokazuje da je malo u autu. Tako je, poguraj nas malo. Novak uzvraća poklon, ali tada je već ušao u svoje gepardsko raspoloženje – nema te lopte koja će više proći pored njega. Vraća servise, otvara teren, drži loptu, čeka grešku, ali i napada. Režim rada kao u taj brejkovima 2019. godine sa Federerom.

Kirjos gubi strpljenje, već mi stižu poruke, Cvija konstatuje da je gotovo još jednom, ali ja se ne opuštam. Nije gotovo dok nije gotovo. Od 6-1 do 6-3, onda duga razmena, dvaput u njoj Novak pogađa osnovnu liniju. Nisam čuo Viška, ali nadam se da je palo jedno „divno!“

Jer zaista jeste bilo divno – ne pamtim da je Đoković bolje i konstantnije odigrao jedno grend slem finale. Lažem, pamtim, ono s Nadalom u Melburnu 2019. godine, ali otad nije ovako briljirao – igrački i mentalno, protiv čoveka koji stilom igre sužava prostor za manevar i protiv kojeg svaka propuštena poluprilika košta trostruko.

Možda sam lud što mi ovaj sport i sve ovo toliko znači, ali umalo nisam zaplakao kada je osvojio. Bih sigurno, da nisam bio na mestima za novinare. Baš se nakupilo svega. Ovo je najbolji mogući odgovor.

Đoković Ivanišević
Guliver Images

Obično još u toku meča imam u glavi kostur teksta. Sada, trebalo mi je više od sat samo da sednem za laptop. Iscrpljen sam kao da sam ja igrao. „Ne vredi, čovek je mašina“, čujem kako jedan redar kaže drugom dok se vraćam ka svom stolu u sobi za medije.

Ne znam za vas, ali jedan od većih meraka posle ovakvih pobeda mi je da čitam SVE. Ko je šta napisao, ko je kako reagovao i malo da se naslađujem, da budem iskren, naši smo.

Pa malo da listamo brojeve – sedma vimbldonska titula, kao i njegov idol Pit Sampras i Bil Renšo, a sledeće godine pucamo na Federerovu osmu. I broj 21, posle godina potere, najzad Novak ima više slemova od Rodžera, a ponovo se zakuvalo i s Nadalom u toj večnoj GOAT trci. Nije loš ovaj sedmi teniser sveta, šta znam…

To, legendo!

Komentari

Vaš komentar