Može li Medvedev da ugrozi Đokovića na mestu broj 1?

ATP 22. mar 202110:00 > 23. mar 2021 11:56 14 komentara
Medvedev Đoković
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Novak Đoković nedavno je oborio rekord po broju nedelja provedenih na prvom mestu na svetu, a trenutno mu je najveći izazivač Danil Medvedev. Uprkos tome što je Đokovićeva prednost sad velika i iznosi 2.068 bodova, Rus u narednom periodu brani neuporedivo manje poena od Novaka. Može li Medvedev da ugrozi Đokovića?

Prema novom sistemu bodovanja, sve do 5. avgusta teniserima će se u saldo na ATP listi računati nešto od sledeća dva: ili 50 posto bodova osvojenih 2019. godine ili rezultat iz 2021, koji god rezultat je bolji.

*Lejton Hjuit – šampion običnog čoveka

Najlakše je da objasnimo na primeru. Đoković je osvojio Vimbldon 2019. godine i za to je osvojio 2.000 bodova. Ako ove godine ispadne na primer u polufinalu, koje nosi 720 bodova, njemu će se računati 1.000 bodova (kao 50 posto rezultata iz 2019). Ali ako na primer izgubi u finalu, koje nosi 1.200 bodova, taj rezultat će mu se računati.

S aspekta trke s Medvedevom, to će Novaku značiti u narednim mesecima jer bi i potencijalni kiksevi mogli da budu ublaženi.

Do avgusta: Đoković ne može mnogo da dobije, Medvedevu sve ravno

Đoković Medvedev
Photo by Matt King/Getty Images

Trka počinje već od Majamija. Đoković je objavio da neće igrati, a kako je 2019. godine ispao u četvrtom kolu i osvojio 90 bodova, to znači da će mu se sad skinuti 45 bodova. S druge strane, Medvedev ide u Majami s namerom da nadmaši rezultat iz 2019. godine, takođe četvrto kolo, i tako otpočne poteru za Đokovićem.

Đokovićev rekord

Novak je pažljivo birao raspored turnira. Igraće u Monte Karlu, gde je 2019. izgubio baš od Medvedeva u četvrtfinalu, a nove bodove moći će da doda i nastupom na Srbija openu u Beogradu. Uz najvažnije turnire – grend slemove i masterse – za ATP listu računaju se još šest najboljih rezultata s ostalih turnira.

Novih bodova za Đokovića ne može da bude u Madridu (osvojio ga je 2019) i Rimu (osvojio ga je prošle godine), kao ni na Vimbldonu, dok bi mu na Rolan Garosu dodatne bodove donela samo titula.

S druge strane, Medvedev je 2019. godine igrao polufinale u Monte Karlu i finale u Barseloni. Posle toga, pred njim su nepregledne mogućnosti. U Madridu, Rimu i na Rolan Garosu ispadao je u prvim kolima, a na Vimbldonu u trećem.

Dakle, to koliko će Medvedev do avgusta moći da ugrozi Đokovića, najviše zavisi od njegove sposobnosti da unapredi svoju igru na šljaci, posle toga i na travi.

Može li Medvedev da bude sila na šljaci?

Medvedev Lajović
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Dosad u karijeri nije dobio niti jedan meč u glavnom žrebu Rolan Garosa. Prošle godine je u Hamburgu izgubio u prvom kolu od Imbera, zatim u Parizu od Fučoviča, a ni Igou ni Martonu šljaka nije najdraža podloga.

Nesumnjivo da je Medvedevu potrebno više vremena da se prilagodi na šljaku, što ističe i Dušan Lajović. Srpski teniser je Rusa dobio u polufinalu Monte Karla na šljaci, kao i nedavno u Roterdamu u dvorani.

*Majami – prvi masters bez ‘Velike 3’ posle 16 i po godina

„Već je imao perioda u kojima je igrao solidno na šljaci. Tačno je da se na toj podlozi ne oseća prirodno, zato bih voleo da ga vidim sa pravom pripremom“, počinje Lajović za Sport klub i potom analizira Danilovu igru:

„Čini mi se da na šljaci malo više žuri. Ono što mu na zemlji najmanje najmanje odgovara jesu česte promene ritma – u brzini lopte, u spinu i slajsu. On je nezaustavljiv kad uđe u udarac, kad je lopta u visini kuka ili malo više; kada se igra u istom ritmu, on je noćna mora za svakog igrača. Na betonu često ume da uvuče protivnika u svoju igru, a na šljaci rival ima više prostora da nađe rešenje“.

Medvedev mora da igra s više spina na šljaci

Danil Medvedev
Photo by Alex Caparros/Getty Images

Slično razmišlja i Petar Popović, sadašnji trener Andree Petković, koji je tokom karijere radio s Ivom Karlovićem, Filipom Krajinovićem, Damirom Džumhurom…

„Medvedevu na šljaci može da se odigra kratki slajs, to ne voli, ili drop šot, s obzirom na to da daleko stoji iza linije. I na riternu rival može da zauzme poziciju daleko iza linije jer Medvedev vrlo retko igra servis-volej. Na šljaci postoje tri-četiri opcije kako da ga dobiješ, dok su na betonu te opcije smanjene“, objašnjava Popović.

*Otkud Novak na TV-u sa samo sedam godina?

Medvedev jeste poznat kao izuzetan taktičar i čovek kojem mozak neprestano radi tokom poena. To su osobine koje obično na šljaci još više dolazi do izražaja jer je poene potrebno strpljivije graditi, ali problem s Rusom i šljakom jeste što loptu udara veoma ravno.

„Da, zbog tih ravnih udaraca stil mu nije pogodan za šljaku. Forhend mu je nešto najravnije na svetu i morao bi više spina da ima na forhendu na zemlji. Npr, Novak na šljaci ubaci više spina, više otvara teren. Danilov izgleda klimavo, ali sad igra s takvim samopouzdanjem da sad ulazi stalno. Daleko od toga da je forhend ‘rupa’, ali mislim da bi mu u slučaju neke povrede trebalo tri-četiri meseca da vrati taj udarac u normalu“, konstatuje Popović i objašnjava u čemu je konkretno kvaka:

„Njegov forhend ne ide od dole ka gore, već preklapa loptu. Na betonu je to problem jer mu nisko idu lopte, on ih spušta, a na šljaci to odskoči više, taman u visini kuka. Imao je već dobre rezultate na šljaci, to stoji, ali iznenadilo bi me ako bi i na toj podlozi sada pravio slične rezultate kao na betonu“.

Koje su još specifičnosti šljake?

Danil Medvedev
Photo by Alex Caparros/Getty Images

Kik servis, još jedan veoma važan faktor u igri na šljaci, ne nalazi se u Danilovom repertoaru, a Lajović pojašnjava zašto je to tako.

„On dosta napred baca loptu pri servisu i odatle je teško izvući kik. Znači da bi morao da menja tehniku, što je mač sa dve oštrice. Mogao bi da proba da ubaci više rotacije u drugi servis, ali teško da može da izvuče neki ugao s takvom tehnikom – bez ugla, nisam siguran koliko bi mu sâm kik pomagao“, naglašava Duci.

Za visinu od 198 cm, Medvedev izvanredno pokriva teren – brz je, koraci i ruke su mu dugi, a sposoban je da proizvede neverovatne udarce i van balansa, kad je daleko od idealne pozicije za udarac. Kretanje na šljaci je ipak specifično.

*Medvedev: Verujem da će Novak biti u vrhu i za pet godina

„Na betonu teniser može da koristi podlogu za vraćanje u balans i u dobru poziciju. Na šljaci mora više da se kontroliše klizanjem. Ljudi kad pomisle na šljaku, misle da teniser kliza i onda udari, a to je pogrešno. Treba prvo udariti i tek ona proklizavati, osim u situacijama u kojima nema drugih opcija nego da klizaš i udaraš“, ističe Lajović i obrazlaže:

„Načelno, to kretanje posle udarca je mnogo bitnije. Možda se to najbolje vidi na američkim igračima – njima šljaka ne odgovara jer ostaju ukopani posle udarca. Njih kad razvučeš s dva udarca, pa ih uhvatiš na krivoj nozi, ne mogu nikako da se snađu. Zašto? Zato što uvek pokušavaju da se odbiju od podloge, a to na šljaci nije moguće“.

Od svih navedenih faktora, Medvedev najmanje problema ima s kretanjem na šljaci. Videćemo hoće li biti u stanju da igra s više spina s osnovne linije i s više bilo kakve rotacije na servisu.

Trava nije problem

Danil Medvedev
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Posle šljake, stiže trava, podloga koja bi Danilu trebalo mnogo više da odgovara. Na travi njegovi ravni udarci znače jako nizak odskok, a servis će mu postati još ubitačnije oružje. S obzirom na to da je sada visokorangirani nosilac, sasvim je očekivano da nadmaši rezultat iz 2019. godine (treće kolo).

*Ivanišević za SK: GOAT? Ako su brojevi tu, teško je poreći

„Za travu ima igru. Prošle godine, kad je imao samopouzdanja, nije se igralo na travi. Ima odličan servis, i prvi i drugi, udarce potrebne za takvu podlogu, setite se da je 2019. godine imao brejk viška u petom setu u meču s Gofanom na Vimbldonu. Već je paklen igrač, a ako uspe da se približi liniji za metar-metar i po i počne ranije da udara loptu, biće još bolji“, smatra Popović.

Od starta nove sezone Medvedev je s Rusijom osvojio ATP kup, zatim je igrao finale Australijan opena, a posle kiksa u Roterdamu (nije stigao još ni da se oporavi od Melburna), uspeo je da osvoji trofej u Marseju.

„Ključ je u tome što je napredovao fizički i mentalno. Do pre dve-tri godine bio je izrazito nestabilan na terenu, a sad se tu enormno popravio. Fizički, ranije se mučio s grčevima, nekad su znali da mu krenu i u trećem setu, ali sad je mnogo bolje“, zaključuje Popović za Sport klub.

Šta posle avgusta i ko još može da uđe u trku za mesto broj jedan?

Jaimi Joy, Reuters

U zavisnosti od situacije u svetu, ATP će i prilagođavati svoj sistem bodovanja. Ipak, kakav god on bude bio, jasno je da će Đoković biti u situaciji da osvoji mnogo novih bodova u drugom delu sezone. Jeste, brani titule u Sinsinatiju i Parizu (onu iz 2019), ali na US openu ima samo četvrto kolo zbog diskvalifikacije, zatim četvrtfinale u Šangaju i 400 bodova sa završnog turnira.

S druge strane, u bodovnom saldu Medvedeva stoji po 1.000 bodova iz Pariza i Sinsinatija (obe titule iz 2019), zatim još 1.000 iz Šangaja 2019, zatim 1.500 bodova za trijumf na završnom turniru, 1.200 za finale US opena iz 2019, kao i 600 za finale Rodžers kupa.

Dakle, čak i ako Medvedev tokom proleća i leta uspe da ugrozi Đokovića na prvom mestu ATP liste, Novak je ponovo u jako dobroj poziciji da godinu završi ispred njega.

Rafael Nadal
Photo by Matt King/Getty Images

Iz trenutne perspektive, još bi Rafael Nadal realno mogao da se umeša u borbu za broj jedan do kraja godine. Ni Španac ne igra u Majamiju, ponovo je sve karte bacio na šljaku, a osim titule na Rolan Garosu, mnogo je prostora za Rafu da na podlozi na kojoj je nadmoćan uzme nove bodove. Igrao je polufinala u Monte Karlu, Madridu i Barseloni, jedino još iz Rima brani 1.000 bodova (titula iz 2019).

*Svi bodovi: Novak Đoković, Danil Medvedev, Rafael Nadal

Na Vimbldonu je Rafa igrao polufinale, a u delu sezone posle avgusta takođe brani priličan broj bodova – titule iz 2019. sa US opena i Rodžers kupa, kao i 400 bodova sa završnog turnira. Međutim, i Nadal ima šansu za nove bodove jer u Sinsinatiju i Šangaju nije ni igrao.

Pre bilo kakvih ozbiljnih računica u tom smeru, treba prvo sačekati odluku o tome kako će bodovanje izgledati posle avgusta. Do tog trenutka, Đokoviću svakako veća opasnost preti od Medvedeva u trci za prvo mesto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare