Nedorečeni čarobnjak oseća da je Đoković ranjen

Saša Ozmo 20. jan 202317:0012 komentara
Grigor Dimitrov
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Neću da vas lažem, često i ja drndam telefon dok gledam neki meč na TV-u, pauze u tenisu realno su stvorene za to. Međutim, kada igra Grigor Dimitrov, to radim znatno ređe. Još otkad je onomad najavljivan kao Bejbi Fed, voleo sam da gledam te lomove od bizarnih grešaka do genijalnosti.

Na drugom kraju spektra bio je te prijatne večeri u Melburnu januara 2017. godine, kada je na konopcima imao Rafaela Nadala. Bogami, i u nokdaunu.

Pročitajte i:

Bio je to jedan od retkih poraza Dimitrova u velikim mečevima posle kojeg čovek nije mogao da se vajka i izvali nešto u stilu: „Ma, to je Dimitrov, uvek se stisne“. Kao npr. 2014. s Noletom na Vimbldonu, kada je ono odservirao tri duple u nizu. Ne, sada je to bio intenzitet u svojoj najčistijoj formi, savršen rad nogu, izbor udaraca, raznovrsnost. Sve ono zbog čega ne drndam telefon dok igra.

To što opet nije bilo dovoljno više je do Nadala. Te su večeri njih dvojica otišli “gde nas nije puno stiglo”, što bi rekao Đoka Balašević, a ja dugo ni posle pisanja teksta nisam mogao da zaspim od adrenalina. I to uprkos vučićevskom radnom danu, bio sam 16 sati na terenima toga dana.

Grigor Dimitrov Rafael Nadal
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Četvrta decenija se prišunjala, a Grigor još hodi pravougaonicima širom sveta sanjajući o svetom gralu: grend slem finalu i grend slem tituli.

Meč Đokovića i Dimitrova počinje u subotu od devet ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Paradoks sa Dimitrovom jeste sledeći: s jedne strane, mnogi su ga i zaboravili jer već neko vreme nije pod onim najjačim svetlima reflektora, a s druge, brojni bi zapravo rekli i da je znatno stariji nego što jeste (31 godina), jer je već jako dugo tu negde, pri vrhu.

Da smo mnoge od vas pitali pre turnira koji je Dimitrov na svetu, što je eksperiment koji sam sproveo sa dvojicom prijatelja koji prate tenis – ne zaluđenički, ali prate – verovatno biste rekli da je negde oko 50. pozicije. Kao što su i oni rekli.

„Ne bih ovoga puta da dajem izjavu, ne bih o tom meču. Dogovor je sa Grigorom da idemo ispod radara… Može posle meča“, rekao mi je njegov trener Dani Valverdu, inače skoro uvek raspoložen za konkretan razgovor u tenisu.

Grigor Dimitrov Dani Valvredu
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Španac je bio uz Dimitrova i te 2017. godine, najbolje u karijeri momka iz Haskova, kada je osvojio i ATP finale i došao do mesta broj tri na svetskoj rang listi.

„On je već igrao na visokom nivou, bio je u top 10, tako da nam je osnovni i jedini zadatak bio da mu vratimo samopouzdanje. Nikada nije bilo pitanje ’može li’ – obojica smo znali da može, ali sada je pobedama povratio veru u svoje glavne udarce i to je to. Razgovarali smo mnogo o tome kako se oseća, kako da ga učinimo sigurnijim i kako da okruženje napravimo što jednostavnijim kako bi on mogao da se takmiči na najvišem nivou“, rekao mi je Valverdu u intervjuu baš tokom tog Australijan opena 2017.

Slutimo da je zadatak i sada sličan, nije Dimitrov još mator da bi se odrekao najviših ambicija – ako ne u kontinuitetu, a ono bar da priželjkuje bljesak u pravim okolnostima.

One su sada takve da se nameštaju Grigoru protiv čoveka kojeg je u karijeri savladao samo jednom u deset pokušaja – na madridskoj šljaci, kada je Đoković ušao i u klinč sa publikom.

Novak Đoković Grigor Dimitrov
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Poslednji put sastali su se još 2019. godine u Bersiju, u Melburnu nikada nisu igrali, a na slemovima su se dvaput sastali – spomenuto polufinale Vimbldona 2014, kao i godinu dana ranije na Rolan Garosu.

„Poznajem ga veoma dobro. Prijatelji smo, balkanska braća. Nadam se da će biti zabavan meč, neka bolji pobedi“, rekao je Đoković.

I dok Novak nije trenirao zbog povrede, kao što je i najavio, Dimitrov je proveo četrdesetak minuta na jednom od spoljnih terena, pred oko pedeset ljudi. Po suncu nije previše zapinjao, sitne vežbe preciznosti, malo prebacivanja i – fajront.

U prve dve runde protiv Karaceva i Đerea, Grigor nije izgubio ni set. Sigurno oseća da je Novak ranjen i pokušaće to da iskoristi. Na Đokoviću je da mu to ne dopusti, ali opet će veći suparnik biti telo nego čovek preko puta mreže.

Komentari

Vaš komentar