Nedović za SK: Ludačka energija CZ; Pešić? Bio sam mlad…

Euroleague 4. nov 20219:06 > 9:30 0 komentara
Nemanja Nedović
Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

„Mislim da igramo sa Zvezdom u dosta lošem trenutku po nas. Imaju četiri poraza u nizu i mislim da će imati ludačku energiju, nošeni publikom“, kaže Nemanja Nedović (30) u intervjuu za Sport klub.

Zbog lakše povrede, Nedović neće nastupiti protiv svog bivšeg kluba u duelu koji je na programu u četvrtak od 18.00 u dvorani Pionir, uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Ipak, dolazak Zelenih u Beograd iskoristili smo za razgovor sa 30-godišnjim srpskim reprezentativcem. Nedović se dotakao problema sa virusom korona koji ga još prate u nekoj meri, analizirao je sastav Panatinaikosa, kao i zahteve trenera Priftisa, koji je preuzeo PAO nakon što je četiri sezone vodio Uniks.

Izneo je Nedović očekivanja od duela sa Zvezdom, osvrnuo se na start evroligaške sezone, kao i na postavljanje Svetislava Pešića na mesto selektora reprezentacije Srbije.

„Korona je duga priča, još se mučim sa kondicijom“

Nemanja Nedović
Nemanja Nedović

Za početak, kako si generalno, znamo da si se dugo mučio sa virusom korona?

Da, mučim se pre svega sa kondicijom, ima uspona i padova – jedan dan budem na maksimumu, drugi onako, treći opet odličan, pa ukrug. U poslednje vreme sam uhvatio ritam, izbacio sam neke stvari koje mi ne odgovaraju i osećam se dosta bolje. Ide ka dobrom.

Pred meč Zvezda – PAO:

Kažeš da si izbacio neke stvari, na šta tačno misliš?

To je duga priča – kada bih krenuo sve da ti pričam, sat bismo bili na telefonu. Uglavnom, u Atini su mi uradili sve moguće preglede. I kada sam preležao koronu, rečeno mi je da je sa mojim srcem sve u redu, da ne vide nikakve probleme, mada ja jesam osećao tegobe. Dosta nejasna situacija, a ne mogu da krivim nikoga jer je nov virus i niko nema iskustva.

Povišen mi je pritisak bio, dali su mi tablete za pritisak, a kada sam ih izbacio, mnogo sam se bolje osećao na terenu posle toga. Sve vodi ka tome da je moj problem bio sa želucem, ne sa srcem, i da je samo trebalo da želudac vratim u normalno stanje.

Moje mišljenje je da nisam morao da propustim ni kraj prošle sezone ni reprezentaciju, samo da smo od starta znali šta je u pitanju, ali ponavljam, niko nema iskustva s ovime. Gledam u budućnost.

„Čim se završila sezona, video sam se u Atini i naredne“

Nemanja Nedović
Photo by Diego Souto/Euroleague Basketball via Getty Images

Da se vratimo na teren – kako bi sabrao utiske sa početka sezone?

Mislim da smo svi očekivali malo bolji start, mada jesmo igrali dosta utakmica na strani. Dobili smo Efes prošle nedelje, u meč s Asvelom smo ušli sa velikom željom i motivacijom, ali oni su odigrali izvanredan meč, izgubili smo kod kuće… Rekao bih da smo očekivali pobedu više, da budemo na 3-4 recimo.

Kako si doneo odluku da ostaneš u Panatinaikosu, da li je bilo nekih drugih opcija?

Stvarno sam se pronašao ovde, a ljudi u klubu su prošle godine bili veoma korektni prema meni. Kad sam tražio da odem kući da se lečim, da odem kući kad sam imao taj problem da se malo opustim, izašli su mi u susret. Imamo sjajan odnos. Kada sam završio sezonu, video sam sebe kako ostajem u Atini.

Bio sam otvoren za nešto drugo i bolje, ali toga nažalost nije bilo zbog cele situacije s koronom, svi su nekako bili uplašeni. Bilo je opcija na nivou Panatinaikosa, ali zašto bih menjao nešto što funkcioniše? Nisam mnogo čekao, čim je Miško (Ražnatović, agent) došao u Atinu i započeo pregovore, brzo smo se dogovorili i potpisao sam na još dve godine.

„Ne smemo da budemo statični, još tražimo petorke“

Hauard Sent-Ros
Photo by Romain Biard/Euroleague Basketball via Getty Images)

Kako ti se zasad čini ovaj tim – ima igrača otpre, ali ste mnogo i menjali?

Dosta novih igrača, novi trener. Za sve novo potrebno je vreme, tako je i u našem slučaju, pa i dalje tražimo hemiju na terenu, a trener traži najbolje petorke koje može da koristi zajedno.

Mislim da svi imamo kvalitet koji Evroliga zahteva, stvar je da se sve to složi. Protiv Efesa smo odigrali 40 minuta kako treba, i to je jedini meč u kojem nam je to pošlo za rukom. Odbrana nam je na solidnom nivou, ali u napadu možemo mnogo bolje, tu zasad povremeno bljesnemo – kada proradimo, biće znatno lakše.

Šta sada ne vidimo u igri Panatinaikosa, a što misliš da ćemo videti kada budete na maksimumu?

Da bude malo tečnija igra. U napadu s vremena na vreme blokiramo, nemam potreban protok lopte, pogotovo kada dođe situacija na utakmici kada protivnik stiže ili ne možemo da pogodimo šut. U tom trenutku treba da prebacujemo loptu s jedne na drugu stranu, da se krećemo, a mi postanemo statični. Nadam se da ćemo to popraviti i da će nam biti lakše.

Prošli meč smo spomenuli, izgubili ste od Asvela 84:70, ali bila je to većim delom tesna utakmica i dobra na obe strane.

Nikako nije realno 14 razlike, na kraju smo pali. Bili smo tu sve vreme, igrali smo dobru odbranu. U poslednjoj četvrtini, kada smo bili tu da prelomimo utakmicu po jednim dobrim napadom i odbranom, oni su pogodili preko ruke ili neki težak šut. Okobo je odigrao utakmicu karijere.

Analizirali smo taj meč i nemamo za čime da žalimo. Jesmo pravili greške, ali bili smo tu i malo nam je nedostajalo da prelomimo. Naleteli smo na inspirisanog protivnika – kada je tako, možeš samo da čestitaš.

„Priftis sličan Plazi, želi odbranu po celom terenu“

Dimitris Priftis
Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Možeš li da nam predstaviš trenera Dimitrisa Priftisa iz tvoje perspektive, u poređenju s drugim trenerima sa kojima si sarađivao?

Zahteva odbranu. Trener je koji želi da igra na manji broj poena i forsira odbranu preko celog trenera. Sličan je treneru Đoanu Plazi, sa kojim sam sarađivao u Unikahi – slični su principi, a slični su i karakterno. Manje-više znam šta da očekujem.

Pritisak je veliki na trenera u Panatinaikosu, pogotovo ako je u pitanju Grk. Malo je i to bio problem na startu, ali sada se više opustio – treniramo dobro i komuniciramo na pravi način. Jednostavno, moramo da radimo i da se trudimo da prebrodimo svaku tešku situaciju. Ritam je paklen, duga je sezona, igramo na svaka dva-tri dana s teškim putovanjima, tako da je bitno da budemo jedinstveni.

Je l’ i Priftis opsednut statistikom, sećam se da si mi nešto slično govorio za Plazu?

Nije baš toliko, Plaza je tu ekstreman, ali rekoh, slični principi, pogotovo kada je reč o broju primljenih poena i broju izgubljenih lopti.

„Pričao sam sa Karijem, radujem se reprezentaciji“

Svetislav Pešić
foto: Košarkaški savez Srbije

Žao ti je što si propustio reprezentativnu akciju letos, a kako komentarišeš promene i postavljanje Svetislava Pešića za selektora? Vi ste imali malo burniju prošlost u Zvezdi…

Čuli smo se pre otprilike nedelju dana i bio je to pozitivan razgovor. Malo smo pričali o ovom problemu koji sam imao, i o prozoru koji dolazi – biće teško da se odazovem, iako imam veliku želju. On želi da se ja polako vraćam u reprezentaciju, to želim i ja, tako da se radujem saradnji.

To što je bilo u prošlosti, to je bio splet nesrećnih okolnosti, a i ja sam bio mlad, naravno da sam mogao bolje i očekivao više. To je sve iza nas, sada smo u službi reprezentacije, što je iznad svega.

„U nezgodnom trenutku dolazimo Zvezdi“

KK Crvena zvezda mts
2021 Euroleague Basketball

Dolazite u Beograd, biće i navijača, kako ti se čini Zvezda?

Mislim da igramo sa Zvezdom u dosta lošem trenutku po nas. Imaju četiri poraza u nizu i mislim da će imati ludačku energiju, nošeni publikom. I oni imaju probleme u napadu, tu škripi, a odbrana je na dosta dobrom nivou, što je bilo i očekivano. Sigurno će biti dosta tvrda utakmica, odlučiće inspiracija u napadu i veći broj raspoloženih igrača.

U prvih sedam evroligaških utakmica, Nedović prosečno beleži 9,4 poena i 2 asistencije za 18:40 na parketu.

Za kraj, ko ti se čini najbolje na početku sezone?

Efes je isto loše krenuo prošle sezone, pa su osvojili titulu. Imaju kvalitet da se dignu, ne brinem se za njih. Armani deluje moćno, mislim da su uradili dobar posao jer su zadržali većinu igrača koji poznaju Mesinin sistem i očekivanja. Barselona je standardno odlična, a dopada mi se kakvu je ekipu napravio Real Madrid, mada rezultati to još ne pokazuju.

Utakmice Evrolige ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže! (PROMO)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!