SK: Kako razmišlja čovek pod kojim je FMP hit ABA lige?

Skener 6. jan 202220:00 > 20:13 5 komentara
Nenad Stefanović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Samo da znaš, propustio si šansu da uradiš intervju sa mnom još pre godinu i po dana“, kaže mi kroz smeh Nenad Stefanović, trener FMP Železnika, u onom neformalnom delu posle polučasovnog intervjua.

U čudu sam, ne znam o čemu je reč, ali objašnjenje brzo stiže – crno na belo, u obliku mog tvita iz juna 2020. godine: „Dragi moji, imate li neku originalnu ideju koga bih mogao da (pokušam da) intervjuišem? Neka priča iz prošlosti koja bi vas zanimala, manje poznati igrač/trener sa interesantnom karijerom itd.“

Dvojica drugara iz srednje škole nominovali su upravo Nenada, a tada izbor nije pao na njega. Iz ove perspektive, i bolje, zato što Stefanović više ne ispunjava nijedan kriterijum. Nije više „manje poznat“ niti je „priča iz prošlosti“, već priča za sadašnjost i budućnost. Da budemo do kraja i realni, ne spada ni u „originalnu ideju“, jer je već dao mnogo intervjua od početka sezone.

*Sve poklone iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađite OVDE.

Te intervjue dao je s debelim razlogom, pošto je 36-godišnji trener hit sezone sa svojim Panterima, koji su nenadano pri vrhu ABA lige posle brojnih velikih pobeda i staloženosti u neizvesnim završnicama (skor 10-3).

Košarkaški tim i mozak košarkaškog trenera ipak su ogromna teritorija, pa spomenuti prethodni intervjui nisu bili prepreka našem: za Sport klub Stefanović govori o mladim srpskim košarkašima u FMP-u, izdvaja primer radne etike kroz lik Brajsa Džonsa, govori o otvorenoj komunikaciji sa igračima i saradnicima, predstavlja nam kako izgleda video-analiza. Za kraj, na pitanje o budućnosti, odgovara prošlošću, čime smo zatvorili krug.

„Pripreme smo počeli na vreme, početkom avgusta, a tako rani start nije dozvoljen timovima iz vrha zbog novog kolektivnog ugovora. Trener i stručni štab nameću radnu etiku. Svaki pojedinac ima svoj odnos prema radu – neko bolji, neko lošiji – a u ovom timu je karakter svih igrača u tom smislu pravi, pobednički. Svi odreda su od prvog dana motivisani da pokažu da pripadaju tu gde su – i na treningu se nekada ’zakuva’, ume prilično da potraje kada je gusto“, počinje Stefanović za Sport klub.

„Mi stigli u hotel, a Džons već gleda utakmicu“

Brajs Džons
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U intervjuu sa kolegom Nemanjom Stanojčićem, Stefanović je otkrio anegdotu u vezi sa Geretom Nevelsom pre njegovog dolaska u FMP. Posle razgovora sa Nevelsovim agentom, ostalo je još osam sati do razgovora sa samim igračem, a Amerikanac je za to vreme pogledao tri utakmice kao pripremu za razgovor. To je ilustracija kulture koja vlada u FMP-u, a slično postupa i plejmejker Brajs Džons, kojeg je ovdašnja publika dobro upoznala još prošle sezone.

„O Džonsovom pristupu sam čuo mnogo i pre njegovog dolaska, pošto su Nerandžić i on bili cimeri u Čačku, pa mi je Nerandžić rekao koliko je Brajs posvećen i vredan. Stigli smo u hotel posle utakmice prvog kola u Podgorici, a on je odmah seo u hodnik i gledao tu našu utakmicu. To ilustruje koliko želi da uči i da napreduje. Od njega i od ostalih starijih igrača dobijam pomoć pri objašnjavanju mladima koliko je važno pratiti istinski košarku. Stariji, kao i ja, prate sve: igrali su u Bugarskoj, gledaju šta se tamo događa, npr“.

Džons na pravi način prihvata kritiku, a Stefanović ističe da su razigravanje ostalih i defanziva dva polja na kojima se najviše radilo s Amerikancem, koji je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača Borca.

„Čuli smo se još dok je bio u SAD, pričali smo šta očekujem od njega, a sada konstantno gledamo snimke. I on često traži: ’Treneru, isecite mi to i to, hoću da vidim, možda nešto nisam video’. Napadački, najviše je napredovao u razumevanju pik-en-rol igre. Svaki trener ima svoju ideju kako se napada pik-en-rolom, a on našu usvaja – stavio je saigrače na prvo mesto, što mislim da svaki plejmejker mora da učini. Odbrambeno, bolji je u pritisku na lopti. Pozicija organizatora igre je specifična, imamo primere i kod nas kako su prolazili turbulentan period i postajali vrhunski igrači. Džons ima 27 godina, verujem da može da bude još bolji“.

Kako izgleda video analiza i kako sa igračima van terena?   

Nenad Stefanović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U stručnom štabu Stefanović ima trojicu ljudi, to su kondicioni trener Feđa Sretenović, Vasko Đurić, sa kojim je sarađivao i u Zemunu, te Goran Topić, koji je u svojoj bogatoj biografiji bio i sa Aleksandrom Đorđevićem u reprezentaciji Srbije.

SK Paketić:

„Timski skauting radi Topić, a individualni izgleda tako što mi iseečemo napad i odbranu, podelimo na segmente ko će šta raditi. Ako uzmemo plejmejkere za primer, to su svi pik-en-rolovi s utakmice, a u odbrani isto odbrana od pik-en-rola, plus pritisak na loptu. Zatim ja sednem sa igračem pre ili posle treninga, a volim da to radimo na terenu, ako bude potrebe da se odmah demonstrira koja je ideja bila. Volim malo i njih da pustim, da ih pitam: ’Šta je trebalo ovde da uradiš?’, u odnosu na naše timske zamisli. Snimak je pet minuta, ali naši razgovori traju i po pola sata. Uvek i ja pitam igrače imaju li neku ideju, šta bi im odgovaralo. Glavno je da razgovaramo otvoreno“.

Tokom igračke karijere, Stefanović je u sezoni 2005/2006. bio član Partizana, igrao je i u OKK Beogradu, Slogi, FMP-u, Borcu, Radničkom iz Kragujevca, kratko u Poljskoj, čak i u Švedskoj. Kao igraču, najviše mu je smetalo što se retko ko trudio da progovori na ličnoj osnovi sa igračima, nego je sve funkcionisalo po principu „igraš dobro – car si“ ili ’ne igraš dobro – zna se šta ti sledi. Sada kada je sa druge strane, Stefanović se trudi da to promeni.

„Odnos na terenu i odnos van njega dva su različita pojma, to odmah i kažem igračima. Balans nađem lako: zna se šta mora da se uradi na terenu, nema polemike, a van terena sam se sa skoro svim igračima video barem po jednom van obaveznog dela. Šetnja, večera, piće… Važno mi je da znam i porodičnu situaciju. Radeći u Zemunu, gde sam trenirao dve selekcije i imao oko 25 igrača godišnje, naučio sam koliko je važno upoznati svoje igrače“, kaže Stefanović i dodaje:

„Dosta sam knjiga pročitao o psihologiji, zahvaljujući mojoj kumi koja se time bavi. Ne može trener da ima isti odnos prema igraču prema nekome ko ima roditelje u poređenju s nekim ko možda nema majku ili nema oca. To su tri različita pristupa prema čoveku, pogotovo mladom momku. Pokažeš im da brineš o njima, to je način da se uspostavi poverenje“.

Rekao sam mu: „S ovom kilažom ne možeš da se baviš profesionalnim sportom“

Marko Pavićević
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vrhunski igrači često će vam reći da oni najbolji treneri uče i od igrača, i da traže njihovo mišljenje. Na kraju krajeva, igrači su ti koji situacije osećaju na terenu. Što je veći nivo, to više možeš da naučiš, ističe Stefanović.

„Volim da igrače pitam neke stvari, a oni se iznenade kada tako nastupim, u stilu: ’Je l’ mislite da bismo mogli ovako ili onako?’ Insistiram na tome da slobodno kažu kakav je njihov utisak, tako da jesam ove sezone dosta naučio – iskusni igrači ukažu na korisne stvari koje mi možda ne bi pale na pamet. Recimo, pripremali smo se za odbranu od ovoga što sada svi zovu ’španskim pik-en-rolom’, i Radonjić je rekao: ’Treneru, ne bi bilo loše da imamo poziv za ovo, da znamo kako ćemo da branimo’. Odmah smo to usvojili. Dokle god je nešto konstruktivno, otvoren sam i sa igračima i sa saradnicima, pa i na utakmici – uvek više ljudi vidi bolje“.

Neutralni ljubitelj košarke u Srbiji, kada gleda utakmice FMP Železnika, po pravilu snima buduće talente za reprezentaciju. Na poziciji centra ove sezone dobru minutažu, oko 19 minuta po utakmici, ima 209 cm visoki Marko Pavićević (20), primetno u boljoj fizičkoj formi.

„Pavićević ima veliki plus – mlad je, a već je dve sezone igrao KLS. Prve sezone vrlo skromno, udario je u zid i video kako to izgleda sa seniorima, a onda je u drugoj bio fantastičan. Pratio sam ga cele godine i rekao sam da hoću da ga ostavim, iako je imao mononukleozu. U prvom našem razgovoru rekao sam mu: ’S ovom kilažom ne možeš da se baviš profesionalnim sportom’, a pogotovo ne da se igra ABA liga: 209 cm, 125 kilograma, ne može. Hajde da smršamo i da se borimo. Sada je na dobroj kilaži i treba da se unapređuje, da ide u teretanu kad smo u mogućnosti. Njegov plafon zavisiće od tela – ako bude vodio računa o ishrani i telu, ako bude posvećen, neće biti problema. Zasad sve ide u pravom smeru, nemam neke primedbe. Veće, ha-ha“.

Tinejdžeri dobro primaju kritiku

Milutin Vujičić
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Minute dobijaju, tj. zaslužili su ih i dvojica tinejdžera – plejmejker Milutin Vujičić (19, 192 cm) i Nikola Šaranović (18, 200 cm).

SK Paketić:

„Dvojica super momaka sa kojima sam radio ceo jun dosta žestoko, igrali smo i prijateljske utakmice. Izborili su se adekvatnim odnosom prema treningu i dobrom odbranom, tj. držali su svoje u igri jedan na jedan, što je danas bitan element – uvek je i bio, ali važno je da protivnik zna da ne može odmah da napadne mladog igrača čim uđe u igru. To sa njima dvojicom ne može da prođe. Vole da rade, ostaju dodatno i uvek pitaju ima li termin za trening i kada imamo slobodno kao tim. Kritiku primaju dobro, i od starijih saigrača“, kaže Stefanović i dodaje:

„Uklapanje mladog plejmejkera u seniorsku košarku je specifično i mora se biti pažljiv. Mora da oseća da ima podršku trenera i da ima pravo na grešku, naravno da će grešiti kada ima tačno nula minuta u seniorskoj košarci dosad. Neke situacije se ne prepoznaju, izgubi se lopta, da li će doći još jedna…. Imam pomoć tima i saradnika, a Vujičić se zasad dobro nosi. Šaranović je između dvojke i trojke, ali ima 18 godina i nije mu se telo još razvilo do kraja. Daje znatno veći doprinos nego što sam očekivao“.

Ne može Stefanović da navede jednog čoveka koji mu je trenerski uzor u svemu, niti se „gađa“ velikim imenima. Ne, izvlači priču iz perioda kada je bio trener daleko od očiju javnosti, ako ne računamo roditelje i drugare njegovih igrača.

„Vodio sam KK Vitez protiv KK Zvezdare, koja je tada bila prva na tabeli u Prvoj srpskoj ligi. Njihov tadašnji trener sada radi u Kini, a ja sam bio impresioniran načinom na koji je pripremio utakmicu. Imajte na umu, to je peti rang takmičenja, a oni su imali papire s našim kretnjama, znali su ih… Fasciniran sam bio – on je uradio pripremu na našu pripremu, i to na poluamaterskom nivou takmičenja. Tada sam rekao sebi: ’Očigledno može bolje od ovoga što ja trenutno radim, pa i na ovom nivou’. Danas je velika prednost za mlade trenere što im je sve dostupno na jedan klik. Imao sam i ja mnogo trenera – naučio i dobre i loše stvari, kupim ono što smatram da je najbolje“.

„Vodiš kadete i dobiješ otkaz, znači ideš da budeš profesor fizičkog“

KK FMP

Panterima je predviđana borba za opstanak, a sada se govori i o plasmanu u plej-of posle starta koji niko nije očekivao. U FMP-u ne lete i sigurni su da ni igrači neće pasti kada porazi dođu.

„Znali smo da će biti poraza, a reakcija se pokazuje dobrim treningom. Ne mogu da istaknem jednog igrača koji će tada povući, imamo više lidera, što je i poželjno. ABA liga je prejaka, naš trenutni rezultat nije realan, ali ne brinem se, jer znam da su momci odlični i da će reagovati na pravi način“.

Četiri godine je trenirao Zemun, zatim bio asistent u OKK Beogradu, da bi zatim dobio priliku u ABA ligi. Iznenada, barem za one sa strane. Zato Stefanoviću možemo da verujemo kada na pitanje o budućim snovima i ambicijama odgovara frazom da je koncentrisan samo na sledeći meč. Verujemo, jer ga je iskustvo naučilo.

„Verovatno je to atipično razmišljanje, ali nikada ne gledam daleko. Moj prvi posao je bio u kadetima Žarkova i dobio sam otkaz na kraju sezone, dakle ’fantastičan’ početak za mladog trenera. Vodiš kadete i dobiješ otkaz, znači prekidaš, ideš da budeš profesor fizičkog i završavaš svoj kratki san, ha-ha. Znači, brzo sam dobio jak šamar i shvatio sam da nema svrhe bilo šta planirati daleko unapred. Zato je moj odgovor: ’Narednih sto godina u FMP-u’. Lepo se osećam, sve je kako treba da bude u jednom košarkaškom klubu – komunikacija odlična, uslovi fenomenalni, sistem postavljen onako kako volim. Ne mogu da kažem sad nešto o budućnosti jer znam da su i prognoze za ovaj sadašnji posao bile da ću izdržati mesec, možda dva. Sledeća utakmica, korak po korak“, zaključuje Stefanović za Sport klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare