Nije to bio „taj“ Đoković: Koji su uzroci poraza od Nadala?

Skener 1. jun 20229:00 > 9:05 77 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Odavno sa manje vere u pobedu i sa lošijom energijom nije Novak Đoković odigrao jedan tako važan meč kao što se dogodilo u utorak uveče na stadionu Filip Šatrije. Ishod je zato i logičan, a pobeda Rafaela Nadala čista kao suza – 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7-4).

Počnimo od osnovnog razloga Đokovićevog poraza – igre i stava Kralja Šljake, čoveka koji sada može da namiriše i 14. krunu u Parizu.

U prošlogodišnjem polufinalu, Nadal je u ključnim momentima mnogo poklanjao bekhendom, a sada je od samog starta zategao taj udarac. Sve naslove pokupiće vineri forhend paralelom iz prvog seta – verovatno i zasluženo – ali ne sme da prođe nezapaženo činjenica da je Španac prvu neiznuđenu grešku bekhendom napravio u prvom gemu drugog seta.

Naročito je korisna bila bekhend paralela – ne prejaka, ali uvek precizna, kojom je Nadal držao Đokovića u neizvesnosti na koju će stranu lopta i često upravo tim udarcem stvarao poziciju za konačni napad. Možda su mu i potencijalni problemi sa stopalom pomogli da ima jasnu ideju jer, kako je rekao španskim novinarima, „nije imao plan B“.

Novak Đoković
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Na drugoj strani mreže, Novakov bekhend je bio neprepoznatljiv i tada i tokom većeg dela meča – zato je nekako i prikladno što je jednu od set lopti da odvede meč u peti set prokockao lenjim bekhendom u mrežu na neutralnu loptu rivala, a drugu tako što je napao bekhend paralelom isuviše plitko, na servis liniju, i kažnjen je pasingom.

Nije prvi put u poslednje vreme, a ni u velikim mečevima, da Đoković odmah na startu gubi servis i tako je od prvog gema u poziciji da juri. Tako je bilo prethodne dve godine s Nadalom na Rolan Garosu, tako je bilo s Medvedevom na US openu, a malo je nedostajalo da bude i s Beretinijem na Vimbldonu, ali je Italijan bio još nervozniji.

Mnogo se govorilo o tome da Đokoviću odgovara večernji termin, ali kada su sporiji uslovi, još je teže probiti rivala na osnovnoj liniji. Novak nije ušao u onu svoju zonu u kojoj otvara teren i po oštrim uglovima tera Nadala izvan terena – ne, kada je napadao, prečesto se svodilo na snagu i napade po širini, a tako se protiv Španca ne može uspeti u kontiniutetu. Nadalove lopte, s druge strane, snažnije su u napadu, i to se videlo.

„Uopšte nisam saglasan sa time da meni više odgovaraju večernji uslovi. I pre dve godine smo igrali u sličnim uslovima, pa me je počistio s terena“, rekao je Đoković.

Adam Pretty/Getty Images

Pre meča, trener Goran Ivanišević rekao je nekoliko stvari: da Novak treba dobro da počne, da ne troši energiju na okolne stvari i pričanje s ložom, kao i da je dobro što će publika biti protiv Novaka.

Rolan Garos:

Loše je počeo. Nije mnogo pričao sa ložom, ali je u Novakovom stavu – naročito u finišu četvrtog seta – bilo rezignacije kakva dugo nije viđena od njega na takvoj pozornici. I tokom celog meča je više nego uobičajeno odmahivao glavom i slegao ramenima posle grešaka, nije bilo one vatre, „drajva“ što kažu Englezi.

Atmosfera na Filip Šatrijeu nije se mogla porediti sa onom koju je Đoković proživljavao protiv Federera u Njujorku i na Vimbldonu, ali je više negativno uticala na Novaka nego tada. Toliko, da je srpskim novinarima bez direktnog pitanja o ambijentu, rekao sledeće:

„Šteta. Imao sam dve set lopte, svoj servis. Publika je preokrenula meč, ona je bila 99,9% na njegovoj strani i to je to, nema šta. Oni su ga podigli u tim momentima kada je trebalo. Ovo meč sa velikim značajem, svestan sam toga i naravno da je uvek razočaranje veliko kada izgubiš od najvećeg rivala“, kaže Đoković.

Novak Đoković
REUTERS/Pascal Rossignol

Istina, u četvrtom setu je stvarno bila fudbalska atmosfera, pogotovo kada je Rafa krenuo da se vraća, ali u prva tri je bilo podnošljivo, pogotovo uzevši u obzir brojne prethodne Đokovićeve velike mečeve.

Jedini put kada je Novak otvarao teren kako ume, raširio ramena i savršeno se nameštao na udarce, bio je taj period preokreta u drugom setu. U četvrtom, iako je rano napravio brejk, održavao ga je na krilima povećanog procenta prvog servisa, i već od sredine seta je bilo jasno da Nadal opet drži kontrolu kada se razvije poen sa osnovne linije.

Veoma dobro je Đoković servirao i u gemu na 5:3 u četvrtom setu – koji jeftin poen, dobre pozicije za drugi udarac, ali ni taj vetar u leđa koji je sebi dao nije Novak uspeo da iskoristi da dođe do cilja u četvrtom setu.

Jednostavno, mnogo je krvavije Đoković morao da radi za sve od Nadala – ako je u prvom setu Rafa bio bez greške, treći je dobio prebrzo i prelako bez napora koji je tipično potreban da se dobiju setovi u njihovim okršajima. A posle drugog seta, osećalo se da bi moglo da se okrene na Novakovu stranu, ali kao i toliko puta tokom karijere – to je ono što mu je Toni Nadal govorio od rane mladosti – Rafa je bio spreman da iskoristi nešto „ravniji“ početak seta i da potpune preotme psihičko preimućstvo.

Clive Brunskill/Getty Images

Taj brejk je verovatno bio savršena ilustracija toga da je Novak napade forsirao više po širini i da nije bio dovoljno komforan da otvara teren. Rezultovalo je greškama koje su ga odvele u kanal 6-1, tada je ruka puštena, ali bilo je kasno.

Posle skoro četiri i po sata sa Feliksom Ože-Alijasimom, Nadal je bez ikakvih problema izdržao i više od četiri sata sa Đokovićem. U kontekstu priče o stopalu i „potencijalnom poslednjem meču na Rolan Garosu u karijeri“, možda deluje malo i nekorektno prema suparnicima – u stilu „jedva sam tu, a opet vas dobijam“.

„Nisam video nikakve probleme. Nisam video problem sa povredama, nije prvi put da se podigne kada je povređen, kada jedva hoda, a onda brzo izađe 100 posto spreman. Uradio je to mnogo puta u karijeri“, rekao je Đoković kada su ga upitali za Rafino fizičko stanje.

Rafael Nadal
REUTERS/Pascal Rossignol

Pomalo me je podsetio meč na njihovo finale US opena 2010. godine, ili na te mečeve kada je još Novak stremio ka tome da razbije duopol Nadala i Federera. Periodi briljantne Đokovićeve igre, neki blistavi udarci, ali previše oscilacija i protivnik koji je čvrst kao zid i spreman da uđe i kroz prozor koji je i najmanje otvoren.

Zverev u polufinalu, pa neko od četvorke Čilić, Rubljov, Rune, Rud u finalu. Treba čudo da se dogodi pa da Rafael Nadal ne podigne u nedelju svoj 22. grend slem pehar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare