Novak Đoković – stvaranje žulja na mozgu protivnika

Skener 25. jan 202315:00 12 komentara
Novak Đoković
Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Tako je Bred Gilbert nazivao taktiku u kojoj se napada najjače oružje rivala. Novak Đoković od starta je ciljao forhend Andreja Rubljova, ono što je sve i svja u igri Rusa, brzo mu stvorio žulj u glavi i na kraju pobedio sa 6:1, 6:2, 6:4.

Za razliku od uobičajenog toka turnira, kada Novakove treninge pratimo koncentrisano, ali nehajno i bez brige, sada treninga nema, pa nam je zagrevanje pred meč jedini prozor u to kako se oseća u svetlu povrede.

Zato skeniramo svaki njegov pokret, a kao i pred meč sa De Minorom, spremao se na 1573 areni, stadionu odmah uz Margaret Kort arenu. Uvek dobro obavešteni navijači spremno su čekali, ali Novak nije bio u najboljem raspoloženju, daleko od toga.

Sport klub

Miljan Amanović – vidno umoran, ali ipak oran – sada je „obrađivao“ i Novakov desni ručni zglob, dok je na zadnjoj loži već standardno bio zavoj.

„Ništa strasno sa zglobom, to su usputna svakodnevna zatezanja, čvorovi. To je normalno u životu profesionalnog sportiste – danas je zglob, sutra vrat, rame“, objasnio nam je Novak posle.

„Ne preteruj“, dao je dvaput Novak istu instrukciju sparing partneru Karlosu Gomezu. Samo je želeo da prođe kroz udarce, niskim intenzitetom, a opet se zagrevao vremenski jako blizu meču.

U prva tri gema, Đoković je delovao slabo fizički, između poena to nije bio obećavajući govor tela, ali nakon što mu je Miljan poslao tečnost, i Novak je živnuo.

Po nešto vetrovitijoj večeri nego inače na Rod Lejver areni, Đoković se gostio na druge servise Rubljova, ponekad i prve, ali je Andreja posebno demoralisao rizičnim drugim servisima koje je pogađao u visokim procentima. Neverovatna je statistika da Rubljov nije ni vratio 48 posto Novakovih servisa, a još je neverovatnije da je Đoković uzeo 19 od 28 poena na drugi servis Rubljova.

Novak Đoković
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Pročitajte i:

U prva dva seta je Rubljov verovatno zaslužio više od zbirno tri gema, a paradoksalno, Đoković je najlakše osvojio set u kojem je izgubio najviše gemova – u trećem setu Rus nije bio ni blizu brejk lopte, zapravo je na Novakov servis uzeo ukupno četiri poena u pet gemova.

Rubljov je između gemova često delovao beznadežno, posle pojedinih udaraca Đokovića bespomoćno je gledao ka treneru Fernandu Visenteu.

Kada ga je Džim Kurijer posle meča pitao da li je igrao bolje sada ili u meču sa De Minorom, Novak se ipak odlučio za ponedeljak uveče. Razlog? Bilo je više nervoze i komunikacije sa ljudima u loži.

„Visoko mu ide forhend, je l’ vidiš? Je l’ vidiiiiš?“, rekao je Ivaniševiću u jednom trenutku. To nam je sada, pozitivno, verujte nam, samo dok ne priča s Miljanom, znači da je samo reč o igri.

Sport klub

U prvom setu je Novaka iznervirao i neko u publici („zašto već jednom ne umukneš“), pa je sudija Džejms Kjotavong vrlo brzo uključen u celu priču: „Svaki poen, svaki poen. Ne reaguješ“.

Bilo je to jedno od onih večeri kada su mu takve stvari potrebne da ga dodatno motivišu, pa je nekoliko puta posle osvojenih poena gledao baš u smeru tog dela tribina.

Ključni poen bila je razmena na brejk lopti Rubljova pri vođstvu Đokovića 3:2 u dugom setu – duga, intenzivna razmena koja je završena Novakovim forhend vinerom i glasnim „AAAA“.

Posle toga, a uglavnom ni pre, nije se činilo da Rubljov veruje u trijumf – izgubio je i svoje sedmo grend slem četvrtfinale, ali za ovim neće mnogo žaliti.

„Bio sam povezan sa mašinom više nego sa bilo čime ili bilo kim drugim poslednjih dana, više nego i sa krevetom.. Probao sam svaku mašinu na planeti kako bih bio spreman i uspelo je. Nedostaje mi tenis u danima pauze, ali moram da budem pametan – važnije je da se oporavim za sledeći meč“.

Tomas Tuhel – bivši trener Borusije Dortmund, Čelsija i Pari Sen Žermena – sedeo je na tribinama i mogao je da bude zadovoljan onim što je video tokom dva sata i tri minuta borbe. A posebno zadovoljni bili su i srpski navijači, koji su opleli i kolo u centralnoj bašti ispred Rod Lejver arene.

Prethodno, Novak je u intervjuu na terenu poželeo srećan rođendan i mami Dijani, ali i Miljanu, koji ga je proslavio radno.

„Prošao je pakao sa mnom poslednjih desetak dana, sa mnom je od jutra do mraka i zaslužuje da ga pohvalim. Hvala mu zaista“, rekao je Novak o svom „rođi“, kumu koji je uz njega petnaest godina. Posle ga je još nahvalio na konferenciji za medije, pričao o tome kako su non-stop u kolima ovih dana idući s jedne terapije na drugu.

„On je jedan od meni najbližih ljudi u životu, krstio sam mu decu. Posle prekida saradnje sa Ulijem, on je pristao da bude tu za određene turnire“.

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

U petak polufinale sa Tomijem Polom, kojem je nešto duže trebalo da sazri, ali koji je nezgodan protivnik: dobar atleta i trkač, odličan forhend i generalno se dosad nije plašio jakih protivnika, mada nikada nije ni bio u prilici kao što je grend slem polufinale.

Pol je prvi Amerikanac u polufinalu Australijan opena još od 2009. godine, a Đoković još nije igrao s njime.

Još dve, care!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare