Novi srpski dubl: Želimo zajedno da igramo već na Vimbldonu

Saša Ozmo 30. dec. 202116:00 > 16:16
Podeli:
Ivan Sabanov Matej Sabanov
Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Srbija je takmičenje u Dejvis kupu završila u polufinalu porazom od Hrvatske, a posle su svi reprezentativci istakli potrebu za jačim dublom koji bi znatno povećao šanse Orlovima za uspeh.

Još od ATP kupa 2020. godine, u ekipi je Nikola Ćaćić kao specijalista za dubl, a Srbija je od sredine novembra dobila i novi par – braća Sabanov, Matej i Ivan, rešili su da zaigraju za Srbiju.

Osvajači prošlogodišnjeg Srbija opena, Sabanovi su blizanci rođeni u Subotici 25. juna 1992. godine. Još su relativno mladi, pogotovo kada se zna da dubl-igrači mogu da igraju znatno duže od singl tenisera.

„U Srbiji živimo, napredujemo kod Novaka“

Matej Sabanov Ivan Sabanov
Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Po završetku osnovne škole, porodično su se odselili za Osijek, gde im je majka radila kao profesorka. Kada je ona otišla u penziju, porodica Sabanov vratila se na Palić.

„Sportski su motivi za to što ćemo igrati za Srbiju – jednostavno, tu živimo i imamo bolje uslove za trening“, počinje intervju za Sport klub Matej Sabanov.

Na ATP turniru u Beču prošle godine, Sabanovi su dobili velikodušnu poruku Novaka Đokovića da se u međusezoni pripremaju u „Novak tenis centru“, koji bi u budućnosti trebalo da preraste u akademiju.

Na pitanje da li smatra da bi se ranije probili da su imali bolje uslove, Matej odgovara:

„To ne možemo da znamo, ali zahvalan sam što uopšte imamo priliku da igramo, da napredujemo i da izgrađujemo karijeru. U Novak tenis centru smo dobili priliku da treniramo, srećan sam što smo tu, i verujem da ćemo biti bolji“.

Pravilna ishrana, drugačiji trening: Đokovićev uticaj, ali ne samo njegov

Matej Sabanov Ivan Sabanov
Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Često je tokom prethodnih godinu i više dana Đoković govorio o tome koliko uživa u ulozi mentora i u tome da deli svoje znanje i iskustvo.

„Svi znaju koliko se Novak bavi mentalnom snagom. U tom smislu nam je pomogao, radimo na nekim stvarima van terena i mislim da nam je to donelo pomak – meditacija, pravilna ishrana i generalno zdrav život, sve to je važno za profesionalni sport“.

Osim Đokovića, Sabanovima mnogo znači i prisustvo drugih vrhunskih tenisera i stručnjaka: Matej posebno ističe kondicionog trenera Miloša Sokolovića.

„On nam je dosta pomogao kada je reč o fizičkoj spremi, pošto radimo specifične stvari za dubl koje ranije nismo radili. Tu se akcenat stavlja na eksplozivnost, skočnost i brzinu – i singl igrači moraju da budu eksplozivni i brzi, ali u dublu nema toliko aerobnog trčanja, potrebniji su dinamičnost i agilnost. Zato smo se tome posvetili na kondicionim pripremama. Takođe, radimo i dosta vežbi za reakciju, jer je brza reakcija ključna u dublu“.

„Na Vimbldonu se svaki igrač tretira kao kralj“

Matej Sabanov Ivan Sabanov
Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Matej će biti deo ekipe Srbije na predstojećem ATP kupu, koji je na programu od 1. do 9. januara u Sidneju, uz direktne prenose na kanalima Sport kluba. Uz njega, specijalista za dubl biće Nikola Ćaćić, a Matej je upao u tim pre Ivana jer ima singl renking, za razliku od svog brata.

„Posle toga ćemo Ivan i ja igrati jedan turnir iz serije 250 pred Australijan open, videćemo još da li u Sidneju ili u Adelajdu. Zatim ću u Melburnu ja igrati s Krajinovićem, a Ivan sa Lajovićem“.

Tako je bilo i na Vimbldonu, kada su oba dubla završili u prvom kolu – Krajinović i Matej Sabanov ispali su sa 2-1 u setovima od Bolelija i Gonzalesa, dok su od Lajovića i Ivana Sabanova bolji bili Granoljers i Sebaljos sa 2-0.

Matej Sabanov
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

„Bilo je fenomenalno iskustvo. Prvi put na slemu, prvi put igranje na travi, bili smo impresionirani. Nismo imali sreće sa žrebom – Ivan i Duci izgubili su od budućih finalista, a Filip i ja od polufinalista. Zadovoljni smo za prvi put. Vimbldon je skoro savršeno organizovan, svaki igrač se tretira kao kralj, trava je negovana – sve je na najvišem mogućem nivou. Vrhunac tenisa!“

Osnovni cilj braće Sabanov u sezoni pred nama jeste da zajedno igraju na grend slem turnirima.

„Za to kombinovani renking treba da nam bude oko 150, što znači da nismo daleko, još 15-20 mesta da se spustimo (trenutno su na 97. poziciji). Pokušaćemo već na Vimbldonu to da ostvarimo. Igraćemo dosta ATP turnira – posle Australije, verovatno ćemo u Južnu Ameriku na šljaku kako bismo uzeli što više bodova, da što pre zajedno zaigramo na slemovima“.

„Da budemo među 15-20 najboljih na svetu“

Matej Sabanov
Guliver image

Na pitanje šta je najbitnije za jedan dubl, Matej odgovara:

„Važno je poznavati svog partnera, vrline i mane. Zatim, u skladu sa time treba i slagati taktički igru – kako da vrline istaknemo u prvi plan, a mane da sakrijemo. Za dubl je važno što češće trenirati i igrati zajedno, a mi imamo tu sreću da smo oduvek skupa – u tome nam je najveća snaga“.

Ivan i Matej razmišljaju samo kako da postanu što bolji igrači i što bolji dubl, ali postavljeni su i dugoročni ciljevi.

„Želimo da uđemo u top 15-20 dublova na svetu. Mislim da možemo to da postignemo, da igramo i na mastersima“, zaključuje Matej Sabanov za Sport klub.

Komentari

Vaš komentar