Novo lice Nika Kirjosa

Skener 4. jul 202111:43 > 15:17 22 komentara
Nik Kirjos
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Mnogi ga ne vole, mnogima je simpatičan, ali za njega zaista važi ona fraza da prema njemu niko nije ravnodušan. Nik Kirjos često je u središtu pažnje zbog svojih igara, ali i zbog ponašanja na terenu i izjava van njega. Sada, u prvoj nedelji Vimbldona, osetila se i malo drugačija energija oko nestašnog dečka svetskog tenisa. Pozitivnija.

Pre dolaska na Vimbldon, Kirjos je u prethodnih godinu i po dana odigrao dva turnira, oba u Melburnu, i ukupno šest mečeva.

*Sve epizode serijala Ozmo i W21 pogledajte OVDE.

Zbog manjih problema sa vratom, nije ranije doputovao u Evropu, a plan je bio da stigne još za Štutgart, da se adekvatno spremi i da Vimbldon dočeka sa visokim ambicijama.

Talenat nije sporan, opet smo to videli

Nick Kyrgios
REUTERS/Paul Childs

Umesto toga, došao je četiri dana pred turnir, ali je uprkos tome uspeo opet da demonstrira koliki potencijal ima u sebi. Savladao je Igoa Imbera, momka koji je u naletu i koji je nedavno osvojio Hale, u pet setova – 6:4, 4:6, 3:6, 6:1, 9:7. Još jednom je Kirjos pokazao da se ne plaši velike pozornice, da veruje u svoju igru i svoj jednostavni plan da servira i napada kada mu se ukaže prilika.

Na kraju, kada se došlo do prelomnih momenata u petom setu, odlučujući nisu bili odigrani mečevi na travi, kontinuitet rada i rezultata, već jednostavno Kirjosova hrabrost, naspram Imberove stegnutosti u dva ključna udarca. Za razliku od njega, Nik je i slabiji bekhend spustio po paraleli za viner na brejk lopti u poslednjem gemu. Nešto slično, samo po dijagonali, uradio je na meč lopti za Imbera pre nekoliko meseci na Australijan openu.

U drugom kolu Kirjosu je zapao Đanluka Mager, Italijan koji je pobornik filozofije „jako ili nikako“, što nam je garantovalo brzopucački obračun. Prosečna razmena u meču trajala je 2,4 udarca.

U prvom setu, Mager je svojim ravnjačama probijao Kirjosa, ali je propustio šansu u taj brejku – pri vođstvu 5-2, promašio je zicer na mreži. Australijanac poklon koristi, a do set lopte dolazi forhend pasingom po paraleli iz nimalo lake pozicije.

U tome duelu Kirjos je prikazao osobinu koja mu inače nije svojstvena – zrelost. I dalje je pravio šou, komunicirao s navijačima, kukao na travu (u prvom setu), ali to ga sada nijednog trenutka nije odvelo u igrački kanal. Naprotiv, sigurno je čuvao svoje gemove, a Magera strpljivo mleo i čekao svoju šansu, manirom nekog od vrhunskih igrača koji ima iskustva u takvim postavkama kada su pažnja i upornost nužni.

„Na mufte“ može samo donekle

Nik Kirjos
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Treće kolo donelo je okršaj sa Feliksom Ože-Alijasimom, a Kirjos je još jednom pokazao da ga pritisak na terenu ne dotiče. Njemu je mnogo veći problem suprotstavljanje pritisku van terena, ali na igralištu, kada već do njega dođe, nema problema.

Vimbldon:

Osvojio je prvi set i, na osnovu svega viđenog, bio na putu da prođe u osminu finala, ali povredio je stomačni mišić: nije mogao više da servira ni približno snažno, niti da se kreće kako treba. Nije bilo svrhe rizikovati, 26-godišnji Australijanac predao je meč.

Odmah sam pomislio na jednu konferenciju za medije Ernestsa Gulbisa pre nekoliko godina. U svom pitanju, novinar je konstatovao kako Letonac nije imao sreće sa povredama. Gulbis se zahvalio, ali je rekao da njegove povrede nemaju veze sa srećom i da nisu bile mehaničke, već da su došle kao posledica nedovoljne pripremljenosti. Čitaj: nedovoljnog rada.

Upravo to je slučaj i sa Kirjosom – ne može nadgradnja bez osnove, ne može krov bez temelja, vrh bez podnožja, kraj bez početka. A početak je negde daleko od očiju javnosti, na lokalnim terenima i teretani u Kanberi. Donekle se može na foru i na vic, ali titule se osvajaju na treningu, to je stara sportska istina.

Da li je ovo početak drugačijeg Kirjosa?

Nik Kirjos
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

U skladu sa time, pitanje glasi: kako će izgledati teniska budućnost Nika Kirjosa? Talenat i kvalitet nikada nisu bili problem, u to smo se uverili i sada na Vimbldonu. Međutim, u prethodnih desetak dana nešto je bilo drugačije i oko Kirjosa kao ličnosti. Nazovimo to energijom.

U njegovim nastupima pred novinarima nije bilo pritajenog besa i pasivne agresivnosti, inače vernih pratilaca njegovih konferencija za medije. Naprotiv, bilo je vedrine i zdravog humora. Bilo je iskrenosti, ali ne one nabusite i predirektne kojoj je cilj da šokira, već iskrenosti realne i odrasle.

Čileanski novinar radi priču o zlostavljanju na društvenim mrežama, nekolicini igrača postavio je pitanje u vezi sa time, pa i Kirjosu. Nik je odgovorio da jednostavno „ima mnogo idiota“ na društvenim mrežama, dugo i smisleno je odgovarao na to pitanje.

Vimbldon:

Upravo je spoljni pritisak nešto što je Kirjosa sputavalo i sputava – mnoge njegove reakcije bile su i odbrambeni mehanizmi na okolnosti i pažnju sa kojom nije znao kako da se izbori. To nije opravdanje, ali jeste obraloženje.

Red njegovih ekscesa i skandala je dug i neprijatan: bacanje stolice, imitiranje onanije u pauzi između gemova, rečenica Vavrinki da mu je „Kokinakis je..o devojku“, do kontroverznih izjava o Đokoviću, Nadalu, Rudu i drugim kolegama.

Na ovogodišnjem Vimbldonu, Kirjosove reči su mnogo odmerenije: našao je način da kaže ono što misli, a da ne bude primitivan. Ovdašnjoj publici najčešće su u oku izjave o Novaku, a i tu je spustio loptu.

„Malo je izneverio sport. On je Lebron Džejms tenisa, svetski broj jedan, i mora da bude primer drugima. Mislim da to što je uradio nije bilo najbolje za sport (misli na Adrija tur), ali svi pravimo greške. To je sad u prošlosti“. Deo o „svi pravimo greške“ i „to je sad u prošlosti“ ranije se nije mogao čuti iz Kirjosovih usta.

Hoće li Kirjos, makar jednom, dati sve od sebe od početka do kraja?

Nik Kirjos
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Utisak je da se Nik konačno oseća komforno u svojoj koži i da mu komentari sa strane i očekivanja drugih više ne smetaju toliko. Rekao je da je uvek mislio da će igrati do 28-29. godine, ali da mu je prinudna pauza obnovila želju za tenisom, pa da će možda igrati i duže. Govorio je o tome da mu je košarka bila prva ljubav, da ne voli tenis toliko kao Đoković, Federer i Nadal, kao i da pronalazi zadovoljstvo u tome da bude šoumen na terenu.

Sada, kao što smo rekli, uspeo je da spoji tenisera i zabavljača, a da koncentracija ne padne – i sada se konsultovao sa publikom u vezi s time gde da servira, pokušao ponekad udarac kroz noge kad mu vreme nije, ali se videlo koliko mu je stalo da pobedi. I po igri, i po komentarima između poena.

Ko zna, možda negde u pauzi između igranja Call of Duty i pikanja basketa s ortacima iz kraja, uspe Kirjos da umetne još koji sat treninga tenisa. Možda, ne daj bože, nađe i trenera, i bude dovoljno hrabar da sebi kaže: „Hajde da kopam najdublje što mogu i da stvarno vidim koliki mi je plafon“.

Ako to probudi u sebi, možda ga i vidimo u samoj završnici nekog grend slem turnira. I da to ne bude slučaj, verzija Nika Hilmija Kirjosa koju smo videli na ovogodišnjem Vimbldonu svakako je dobrodošao začin tenisu. I na terenu i van njega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare