O, daj okreni: Girjos, Novakovih 1.812 i Mišino „gde ste“

Skener 29. jun 202219:38 > 20:47 6 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Hannah Mckay

Đorđe Balašević pevao je o ljubavi, ali ovaj grend slem ringišpil kad okrene... Kiša i raspored tako su hteli da trojica naših opet igraju istovremeno, pa su za praćenje bili potrebni: kondicija, razumna sposobnost predviđanja i malo sreće da se pohvataju svi važni momenti. Na kraju – rutinska pobeda Đokovića, malo teža Kecmanovića i poraz Lajovića, sve u skladu sa očekivanjima.

Dan sam započeo javljanjem u jutarnji program – ne baš idealno, ali zato sam u šetnji, dok su ova trojica spavali, snimio tri na oko solidna paba u kojima ćemo se malo opusititi, kad dođe vreme.

Vimbldon:

Potom sam razbio Cviju u kvizu, ali sam toliko likovao da me je stigla instant-karma – zaboravio sam akreditaciju, pa smo morali da se vraćamo. Kiša je najavljena, kiša je padala – gde ćemo da se javimo za studio? Kole i ja smo graknuli „pa, pokisnućemo i tamo“ na Viškov predlog Centralnog stadiona.

„Jeste toliko glupi“, smejao se Sviš. Zaboravili smo na krov. Javismo se, kiša još nije stajala, što je značilo da će Miomirov meč biti pomeren, a baš sam se radovao tome da ga pogledam u celosti.

Nije vreme uludo utrošeno – gostovao sam na vimbldonskom radiju, a tema dana bila je da se napravi igra reči koja uključuje hranu i imena teniserki i tenisera. Sve vreme dok sam pričao o Novaku i Kecmanoviću, u zadnjem delu mozga pokušavam nešto da smislim, obožavam takve za..bancije. Nik Girjos i Medison Pringl su najbolje što sam smislio, ali po mom sudu, slavio je kolega Miodrag – Džon Išler.

David Nalbandijan
Sport Klub

Konačno, za sat i po pomereni program je počeo, a Kecmanović je za rivala imao Tabila. Bilo je krcato kada sam došao do stadiona, toliko da se čak i David Nalbandijan borio za svoje, za trenere obeleženo mesto.

Taman kad sam se spremao da napišem u beleškama da je prvi set dobio „lakše nego što rezultat govori“, Miomir je ispustio brejk prednosti na 5:4. Nije pitanje da li ćeš pasti, već je važna reakcija na pad, je li? Do izražaja je došlo akumulirano samopouzdanje prethodnih meseci, pa je Kecmanović dobio taj set u taj brejku.

Gledao sam meč stojeći, već se stvorila i gužva iza mene – to su ona mesta iza sudijske stolice, ugao nije baš neki, ali jednako dobro se vide reakcije igrača kao da si na tribinama tog malog terena broj 15.

AP Photo/Alastair Grant via Guliver image

Vožnja kreće: otišao sam na Centralni stadion, gde je Novak Đoković za rivala imao Tanasija Kokinakisa. Australijanac možda ima viši igrački plafon od Kvona, ali sam takođe znao da će mnogo više poklanjati Novaku. To je naročito bio slučaj na početku meča.

Jedna stvar bila je ključna – Đokovićev ritern. Kada je počeo da vraća servise koji su išli i 210-220 kilometara na čas, bilo je jasno da su Kokinakiskove šanse svedene na minimum, pošto je u razmenama bio vidno podređen.

Novak je forsirao bekhend, pustio je ruku brzo, jezdio kroz sopstvene servis gemove i konstantno pretio u Kokinakisovim. Sve do poslednjeg gema u meču, nije se suočio ni sa jednom brejk loptom, a posao je okončao za tačno dva sata (6:1, 6:2, 6:4). Poslednji put je na Vimbldonu izgubio pre 1812 dana.

Divnim lobom prokrčio je sebi put za brejk na startu trećeg seta, što mi je bio signal da vidim šta se dešava sa Ducijem i Mišom.

Dušan Lajović
Sport klub

Kada sam došao do terena 14, na kojem je Lajović igrao sa Bublikom, približavao se taj brejk. TV može mnogo toga u tenisu verno da prenese, ali brzinu Bublikove lopte na servisu ne može nikako – čak je i zvuk nekako drugačiji uživo. Duci je imao zlatnu priliku na 7-7 u aj brejku, ušlo se u razmenu na Bublikov servis, ali je izgubio taj poen, ubrzo i set.

Desetak metara dalje, Kecmanović je još igrao sa Tabilom. Kada sam video kako mu je „ukrao“ drugi set, opet je bio taj brejk, očekivao sam brzi i lagani treći. Međutim, Čileanac je stvarno žilav. Uzeo je treći, ali je samo odložio neizbežno.

Miomir Kecmanović
Sport klub

Slično kao u prvom setu, Kecmanović je u četvrtom rano napravio brejk, a umalo opet da se zagrcne kad je servirao za set/meč. Spasao je ipak dve brejk lopte i uz glasno „idemo!“ proslavio pobedu, više nego zasluženu.

Srbiji su ostali dvojica predstavnika u singlu i oni idu jedan na drugoga – Miomir Kecmanović će imati čast da prvi put u karijeri igra na Centralnom stadionu Vimbldona, a preko puta će stajati Novak Đoković. Velika prilika i velika scena za Mišu, ali mogao je vala i žreb da ih razdvoji…

Da se od ringišpila stvarno zavrti u glavi, pobrinuli su se organizatori – sva trojica su bili u slično vreme na konferencijama za medije. I najmanje pomeranje značilo je preklapanje: to se naravno i desilo, pa smo kolegijalno podelili zadatke i posle delili beleške, kao u školi. Miomir je i pitao „gde su ostali?“ Gde smo, svugde i nigde!

Novak Djokovic
Sport klub

Dok je Novak davao izjavu Višku, ispod balkona su se okupili njegovi najverniji navijači (Novakovi, ne Viškovi) i skandirali mu, na šta je uzvratio osmehom i pozdravom.

I vi od mene imate osmeh i pozdrav, uz najavu jednog iznenađenja za četvrtak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare