Od Srđana do Novaka: To, munjo!

Skener 27. jan 202317:00 11 komentara
Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

„Dobar trening“, rekla je jedna dama dok se pela uz stepenice Rod Lejver arene oko 22.15. Nije bilo savršeno kao u prethodna dva meča, ali je opet bilo veoma ubedljivo – Novak Đoković plasirao se u svoje 33. grend slem finale, a deseto na Australijan openu, pobedom nad Tomijem Polom iz SAD sa 7:5, 6:1, 6:2.

Zagrevanje pred meč sa Polom, za razliku od onog pred okršaj sa Rubljovom, proteklo je mirno, rutinski, bez trzavica, i sa dobro raspoloženim Novakom. Šta to znači, više nisam pametan… Sećam se, recimo, kako je na treningu pred finale Rolan Garosa 2015. godine pucalo od smeha i vedrine, pa se završilo kako se završilo. Godinu dana kasnije pred finale, niko ne progovara, tenzija se nožem seče, a onda – titula i sveti gral, četiri u nizu, Nole slem.

„Kako izgleda“, stigne bar dva-tri pitanja iz rodne nam grude u satima pred svaki Đokovićev meč. Ne znam šta da odgovorim jer – kao što rekoh – to kako izgleda ne mora ništa da znači.

Srđan Đoković
AP Photo/Dita Alangkara/Guliver Images

Ne može bez neke priče van terena, pa nas je tako okupiralo sve ovo sa Srđanom Đokovićem i zastavama tokom dana. U prošlosti jeste Novakov otac nekim gestovima i izjavama naštetio reputaciji svog sina, pogotovo na zapadu, ali sada…

Mrak, slikao se sa milion ljudi, zastava razvijena nakon što je već stao da se slika i, povrh svega, izmišljotina većine zapadnih medija da je rekao: „Živela Rusija“, kada je jasno bilo da je rekao „živeli, ljudi“, i da je otišao dalje svojim putem… Saopštenje izdato, Đoković stariji rešio da meč pogleda kod kuće, i to je bio mudar potez i gašenje vatre. Idemo dalje, kao što je i Novak posle rekao pred novinarima: staloženo i odmereno.

Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Pred meč sam se našao sa Vladanom Rovčaninom, svojim prijateljem kod kojeg sam pre tri godine odseo u Sidneju, a i vi ste ga se naviđali na televiziji tokom Novakovih mečeva – žuta majica, perika u bojama srpske zastave i njegovo karakteristično: „To, munjo!“

Kupilo smo gumene bombone, popularne zmijice za antibaksuz, i seli po istom rasporedu kao i uvek. Prvi set doneo nam je, što bi moderni prodavci magle rekli, full experience: Đokovićeve briljantne poteze, ali i 24 neiznuđene greške, diskusiju sa ljudima u loži („pričaj, ne gledaj“ ka Ivaniševiću), jednu kraću raspravu sa sudijom Dumusuom, ali i sa publikom.

I, ono najvažnije, propuštenih 5:1 i 30-0. Da l’ je ikada ispustio 5:1? Setio sam se meča s Nadalom na Rolan Garosu 2015. Tada se završlio 7:5 i 3-0 u setovima. Setio sam se i polufinala s Karacevom pre dve godine, kada takođe umalo nije ispustio dupli brejk, ali i finala US opena 2015, kada umalo nisam doživeo srčku kada je Federer od 2:5 i duplog brejka zaostatka u četvrtom setu došao do 4:5 i 15-40.

Tomi Pol
Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Sada je scenario bio sličan onom na pariskoj šljaci sa Nadalom – 7:5 prvi set, a onda još samo tri izgubljena gema do kraja.

Pružao je Pol jak otpor u određenim intervalima meča i bio konkurentan u razmenama, ali Novak ga je definitivno slomio kada je u trećem gemu drugog seta – naornom, intenzivnom, dugom i bez lakih poena na servisu – spasao tri brejk lopte i potvrdio brejk za 3:0.

Treći set podsetio je na prethodna dva meča, puštena ruka, nemoćan rival i kraj posle ukupno dva sata i dvadeset minuta meča.

Konferencija je trajala dugo, a meni je utisak samo jedan – kako taj čovek u oluji medijskih natpisa i raznih izmišljenih i poluizmišljenih kontroverzi uspeva da sačuva glavu. Dao je poduži odgovor, preporučujem vam da ga pročitate OVDE.

Stefanos Cicipas
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Za titulu sa Stefanosom Cicipasom, skor je 10-2, ali da će biti lako – neće, naprotiv. Ima jedan termin na engleskom – clarity. E, tako Cicipas igra od početka sezone. Siguran u svakom momentu šta radi i u stanju da zaboravi loše trenutke i da ostane dosledan onome što želi na terenu.

To se pokazalo i u pobedi nad Hačanovom, kada je u trećem setu prvo dozvolio brejk kad je servirao za meč, a onda i ispustio 6-4 u taj brejku. Otresao je to lagano i rutinski dobio četvrti set.

Jedna stvar je primetna tokom celog turnira, Grk se brani bolje nego ranije, i uspeva češće da se vrati u neutralnu poziciju. Tačno je i da mu se žreb, sa izuzetkom Sinera, prilično otvorio, ali možeš da pobediš samo onog preko puta mreže, ne nekog ko tamo nije, zar ne?

U nedelju je ulog ogroman, ali kada to pa nije bio?

Još jedna!

Novak Đoković
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare