Od Tea se ne opraštamo, ali sada je vreme za juriš!

Saša Ozmo 16. avg 202210:51 > 10:557 komentara
Podeli:
Miloš Teodosić Svetislav Pešić
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Miloš Teodosić više nije na spisku reprezentacije Srbije“. Košarkaška zemlja kakva (ipak) jesmo, na odmoru mi je telefon bio pun poruka kada sam se vratio u sobu. Zvučalo je kao nešto što se obično dešava fudbalskoj reprezentaciji pred velika takmičenja.

Posle obraćanja selektora Svetislava Pešića, imamo približnu sliku onoga što se desilo i vreme je da ne pucamo sebi u nogu i dalje, te da se okrenemo utakmicama koje imaju ogromnu važnost u kontekstu budućnosti srpske košarke.

Pre toga, ipak, završna reč o Teodosiću – kao jedan od simbola preporoda srpske košarke i čovek koji je uvek bio tu, sa svim svojim kvalitetima, toliko je zaslužio.

Da li je bilo mesta za Teodosića?

Miloš Teodosić
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Pre svega, selektorovo je pravo da bira igrače koje želi i da sastavlja tim po svom ukusu. Posao mu je i dat zato što su njegove želje i njegov ukus ono za šta svi verujemo da će nam doneti vrhunski rezultat – na klupi je čovek koji je poslednji doneo zlata sa velikih takmičenja, pre tačno 20 godina.

„Sa Teodosićem je obavljen dobar razgovor, to nije bila laka odluka – ne samo što je on dugo u reprezentaciji, nije laka ni za jednog igrača. Možda je malo iznenađen, ali to je sastavni deo sporta. Rekao sam mu da mu ne mogu ponuditi status i mesto koje je dosad imao u reprezentaciji, te da se okrećem igračima koji mogu u ovom trenutku više da daju“, kaže Pešić

Kari je rekao i da je postojala ideja da Teodosić bude tu kao igrač sa klupe, i mnogima nam je u sećanju takva uloga Aleksandra Đorđevića na Svetskom prvenstvu 1998. godine. Bitna razlika – tada je Đorđević izlazio iz povrede i nije ni mogao fizički da pretenduje na veću ulogu. Takođe, i to je mač sa dve oštrice – ni Nenad Krstić 2014. godine na Svetskom prvenstvu nije bio zadovoljan statusom, dok se sve nije posložilo u nokaut fazi takmičenja i kada smo na kraju uzeli srebro.

Dalje, od rane mladosti – u FMP Železniku i mlađim selekcijama reprezentacije – Teodosić je taj koji je lider, koji ima loptu u rukama, koji donosi najvažnije odluke. Jednom u karijeri kada to nije bio slučaj nije se slavno završilo – u NBA ligi. Jednako važno, takav je profil igrača i Vasilije Micić, koji pokazuje ono što zna tek kada ima slobodu, kontrolu i – velike minute.

„On je naše dete, sa 16 godina je došao u Megu i jako ga dobro poznajem. Vasa je imao problem, zapravo ga još ima, da ne može da igra male minute, a to mu je pečat iz Mege. Gde god nije imao minutažu da bude jedan od nosećih igrača, nije bio dobar“, rekao mi je Dejan Milojević o Miciću još početkom 2020. godine i dodao:

„Od 15-16. godine igra 30 minuta po utakmici, naučio je da bude lider i onda nije lako navići se na nešto drugo – ja prvi kao igrač nisam umeo da igram na male minute. Nije da nisam hteo, ali naučiš da igraš 25-30 minuta, drugačije sve izgleda, naučiš da budeš strpljiviji“.

Da li su Micić i Teodosić mogli zajedno?

Miloš Teodosić Vasilije Micić
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Micić i u klubu igra sa Šejnom Larkinom – još jednim igračem dominantnim na lopti, a i Teodosić je kroz karijeru često u petorci imao još jednog pleja uz sebe. Međutim, tu ima i jedan dečko na poziciji centra kroz kojeg će mnogo toga prolaziti, a i – vraćamo se na početak – Pešićeva procena je bila takva i on je tu da takve procene vrši. Procena je rizična, u to nema sumnje.

Micić i Jokić sada će biti glavni igrači tima, pogotovo u svetlu odsustva Bogdana Bogdanovića. Na Miciću je sada dodatni pritisak – za razliku od klupskog nivoa, u reprezentaciji mu još nikada nisu tako povereni ključevi tima. S druge strane, Micić je mnogo sazreo kao ličnost u poslednjih nekoliko godina, i to u smeru koji bi trebalo da mu omogući da se lakše nosi s pritiskom.

Nezgodno je i što prave rezerve na pleju nema – povredio se Avramović, a i Nedović i Jaramaz su kombo bekovi više nego klasični plejmejkeri, mada obojica i te kako mogu da pomognu u prenosu lopte. Ipak, u Jokiću Srbija ima i pleja na poziciji pet, kao solidne sekundarne kreatore poput Gudurića i Kalinića, tako da to ne bi trebalo da bude problem. Samo da više ne bude povreda, a Bjelica je još pod debelim znakom pitanja.

Zašto je onda Teo uopšte pozvan?

Svetislav Pešić
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

To se, s pravom, pitaju mnogi – takvu legendu ili sečeš odmah ili ide na takmičenje, nema treće. Međutim, očigledno je Pešić video nešto tokom tih prvih sedam dana čime nije bio zadovoljan. Nije tajna da se Teodosić u prošlosti mučio s povredama i, posledično, sa fizičkom spremom.

Između redova i birokratskim stilom, dok nije bilo reči konkretno o Teu, selektor je poručio:

„Tokom priprema smo morali da donosimo i odluke koje se tiču selekcije tima. To se obično radi u pripremnom periodu, nema tu nikakve tajne. Ništa se ne dešava slučajno, već se na takvom kampu analiziraju i fizička i mentalna spremnost, ali i konkurencija, to je vrhunski sport. U miru smo videli ko je gde“.

Da je moglo drugačije, moglo je…

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Problem je i što je tako velika stvar uopšte procurela skoro pa momentalno, i to pre nego što je rečeno i ostalim igračima.

Dalje, Pešić je rekao da je zajednički donesena odluka da se niko ne oglašava pošto je procurelo. To je verovatno bila greška u koracima – ostavljeno je previše prostora za spekulacije o tome da li je posredi nešto više ili nešto drugačije od košarke i selektorske procene. Za time potrebe nije bilo, a spekulacije će se sigurno nastaviti u široj javnosti.

Zato je usredsređena sva pažnja na „slučaj“, umesto na ekipu i utakmice koje slede. Ni u ponedeljak pred medijima nije bilo potpuno iste talasne dužine, te je predsednik Saveza Predrag Danilović rekao:

„Selektor je razjasnio neke stvari – moje mišljenje je da je možda postojao način za prihvatljivije rešavanje ovog problema. To je moje mišljenje, ali ta priča je završena. Okrećemo se sledećim utakmicama – ono što je bitno jeste da imamo mir u ekipi i da cela nacija stane iza ovih momaka. Da ne budemo, kao po navici, destruktivni nego da to radimo na način na koji smo do sada radili, a to je da svi zajedno budemo uz ove momke“.

Dok je prvi deo izjave bespotreban – desilo se šta se desilo i treba pokazati jedinstvo – dotle je drugi deo izjave tačno u središte i tačno ono što nam je sada potrebno.

Šta nam sledi?

Nikola Jokić
Košarkaški savez Srbije

Da li je to kraj za Teodosića u reprezentaciji? I Danilović je rekao da je to pitanje za selektora. Ako jeste, kapiten je zaslužio spektakularnu oproštajnu utakmicu na kojoj će mu navijači pokazati koliko cene sve što je učinio (lično, kad se oprosti, sedam sa zadovoljstvom pred ekran i tastaturu za jedan fini omaž!). Ako nije – a Teo će i sledeće sezone biti među glavnim igračima sada evroligaškog Virtusa – vidimo se (nadamo se) narednog leta.

Ovo „nadamo se“ je i razlog zašto više vremena za gubljenje nemamo i zašto odsad sva priča mora da bude usredsređena na ono što nas čeka. U skoro smo pa izgubljenoj situaciji za plasman na Svetsko prvenstvo, a to onda povlači i pitanje Olimpijskih igara u Parizu – FIBA vajld kard za kvalifikacije verovatno bi postojao kao opcija, ali ni to nije garancija, kao što smo se uverili prošlog leta.

Grčka dolazi 25. avgusta u Arenu, Grčka sa Janisom Adetokumbom, kojeg Itudis koristi dosta na četvorci i petici, kao rol igrača – u FIBA košarci, to otključava sve potencijale Grik Frika. Uz Slukasa i ostale namazane i iskusne igrače, biće to ogroman izazov u koji Srbija ulazi sa imperativom pobede, za razliku od Helade.

Prodato je oko 8.000 ulaznica – vreme je da dižemo „loženje“ na nama prepoznatljiv nivo, da napunimo Arenu i da probamo da dobijemo Grčku. Posle i Tursku tri dana kasnije.

Pešić je rekao da je prezadovoljan prvom fazom priprema – imamo izvanredne igrače koji svojim profilima obećavaju i jak, koherentan tim.

Nacrtaćemo se svi pred ekrane da gledamo prijateljsku sa Slovenijom (sreda, SK1, 20.05) – da vidimo kako to izgleda, da analiziramo, kako srpski zaljubljenik samo može, i da navijamo.

Ovo je možda i ključno leto za bližu budućnost srpske reprezentacije. Budimo tu.

Komentari

Vaš komentar