Odmereno, ali konkretno i glasno: Bravo, Novače!

Skener 24. maj 20229:30 > 9:37 15 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

„Neodlučni vladaoci ostaju neutralni da bi se izvukli iz sadašnje neprilike, i najčešće propadaju“, piše Nikolo Makijaveli u svom čuvenom delu Vladalac. Njegova poruka, između ostalog, glasi da se u doba krize ne sme ostati neutralan, da se mora zauzeti strana, i da će se to dugoročno pokazati kao ispravan potez, nezavisno od trenutne pobede ili poraza.

Ukoliko navedeno primenimo na vimbldonsku krizu koja sada potresa tenis, u ponedeljak smo imali dva suprotna primera dvojice verovatno najboljih igrača svih vremena.

Rafael Nadal je sve lepo upakovao i na kraju ništa nije rekao – može i ovako, može i onako, nemam definisano mišljenje. Novak Đoković je takođe sve lepo upakovao, govorio je odmereno, ali je konkretno i glasno rekao svoj stav. Njegovi navijači u prošlosti su se neretko hvatali za glavu u vezi s nekim stavovima koje je Novak iznosio u javnosti – u stilu „šta mu ovo treba“ – ali sada je kasnovečernjim izlaganjem u Parizu većini svojih simpatizera dao razlog da budu ponosni.

Ozmo na šljaci:

Novaku obično treba neko vreme da se pojavi pred novinarima, ali često su izuzetak kasni mečevi – tada želi da obavi sve što pre. Zato je sada bio pred nama petnaestak minuta posle poslednjeg poena u duelu sa Nišiokom. I to ne u glavnoj konferencijskoj sali, nego u miks-zoni udaljenoj petnaestak metara u kojoj teniseri i teniserke govore stojeći.

Kao što smo i očekivali, Đoković je podržao odluku ATP-ja da se bodovi oduzmu Vimbldonu, ali je pošteno i priznao da to njega prilično pogađa jer nije u mogućnosti da brani 2.000 bodova. Postavio je, kao i mi pre nekoliko dana, logično pitanje zašto se sada bodovi s Vimbldona ne zamrznu, što je bio slučaj koji se sledio tokom pandemije. Tako ćemo u drugom delu 2022. godine imati paradoks da neki igrači u svojoj sumi bodova imaju rezultate iz 2019. godine, a da nigde nikom neće pisati Vimbldon 2021.

Takođe, rekao je Novak da je Vimbldon imao i druga rešenja osim da potpuno suspenduje ruske i beloruske tenisere, ali je priznao i da je situacija jedinstvena i čudna.

„Ovo je jedna od onih odluka u kojima gube sve strane“.

Ako je iko i sumnjao, Đoković planira da ide na Vimbldon, a otkrio nam je i da prostor za kompromis još postoji. Kompletnu izjavu pročitajte OVDE. Jasan, promišljen i – po mom skromnom mišljenju – ispravan Đokovićev stav. Bravo, Nole.

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Znalo se da će ta pitanja potpuno u drugi plan baciti okršaj sa Jošihitom Nišiokom, prvi večernji ove godine na Rolan Garosu, koji je Novak rešio sa 6:3, 6:1, 6:0. Jedan kolega je postavio pitanje, video sam da se i Novak iznenadio, a ni ja uopšte nisam razmišljao o tome – bio je to prvi Đokovićev grend slem meč još od finala US opena.

Omaleni Japanac je skoro dva sata trčao, stiskao pesnice posle osvojenih poena, vraćao mnogo toga, umeo da iznenadi iz kontre, u svemu tome naravno i grešio, ali generalno je odigrao solidan meč. I otišao je kući sa samo četiri osvojena gema. Brutalno.

Nije Đoković bio na maksimumu, pogotovo ne u prvom setu – sećajući se njihovog meča u Melburnu koji je bio ravna linija od početka do kraja, zaista nisam očekivao da od Novaka vidim urlik i stegnutu pesnicu već i u prvom setu.

Kao što to često bude na Đokovićevim mečevima, zakuvalo se malo i sa publikom. Posle jednog dužeg poena početkom drugog seta, Novak je ispustio karakterističan uzvik – ono „roar“ – i dobio je zvižduke. Osvojio je sledeći poen i zaurlao još jače – kada vas neko sledeći put pita da prevedete reč „inat“, može i deskriptivno, opišite im navedenu situaciju.

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

„Najjače što možeš“, govorio je Goran Ivanišević na zagrevanju. I Novak jeste odservirao nekoliko najjače što može. Neke važne poene u prvom i početkom drugog je uzeo servisom, a najbrži mu je bio 200 km/č.

U drugom kolu Đokovića čeka pobednik duela Korija – Molčan, i Marjan Vajda potencijalno u suparničkoj loži. Retko se vidi da Novaku nedostaju reči, ali nije mu svejedno ukoliko bude Slovak – priznao je i da navija da se to ne desi.

Zaključujem ranojutarnje pisanije, a za još malo razonode, vi pogledajte poslednje izdanje crtica iz Pariza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare