Odustati neće!

Skener 21. jan 202314:50 27 komentara
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

„AAAAAA“, zaurlao je Novak Đoković posle osvojenog poena u trećem setu, frustriran time što nije do kraja mogao da izvede pokret koji bi inače izveo kao od šale. Ne uživa Novak na terenu ovih dana, kako i da uživa s obzirom na okolnosti, ali odustati neće. Tri seta, ali tri sata i sedam minuta puna napetih momenata u još jednoj prohladnoj večeri na Rod Lejver areni, i Đoković je pobedio Grigora Dimitrova sa 7:6 (9-7), 6:3, 6:4.

Svaki pokret se skenira, svako zagrevanje se iščekuje i analizira, a Novak je danas izveo nekoliko finti u stilu Luke Dončića. Prvo je zakazao zagrevanje za teren broj 10, koji je usred kompleksa. Zatim ga je pomerio sat unapred i prebacio na teren 22, koji je malo dalje od središta zbivanja. Za kraj, kada se dnevni program na Rod Lejver areni završio ranije, Novak menja i tu odluku i odlazi na najveći stadion da se zagreva. Dok smo ga ulovili, zagrevanje se približilo kraju, ali svakako se tu ne bi moglo zaključiti mnogo toga.

„Molim vas, izađite sa stadiona“, rekla nam je jedna redarka, pošto je u tom trenutku oni sa dnevnim kartama trebalo da izađu, a mnogi su ostali baš kako bi gledali Đokovićevo zagrevanje.

Nestrpljivi, ulazimo na stadion još i pre predstavljanja, Jela insistira da sedimo kao i prošloga puta. Kao stari zagovornik institucija malerisanja i kontramalerisanja, momentalno prihvatam, a sa spikera se čuje moćna najava devetostrukog šampiona Australijan opena.

Rod Laver Arena
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Počinje, i Novak deluje oštro. Igra više u forhend Dimitrova, siguran je da i tu može da dobije, a ne želi da bekhend slajsom Bugarin produžuje poene. „Griška, možeš“, viče jedna Bugarka nedaleko od nas, dok helikopteri obleću nebo divne, narandžaste boje iznad stadiona. Što helikopteri? Desio se zločin tu u blizini, sumnja se da je nestalo dvoje dece.

Ljudski mozak je čudo – nekada teniserima zasmeta i najmanji šum, a tu buku helikoptera su skoro pa momentalno habituisali, tj. prestali da je registruju. Možda zato što su razmene bile intenzivne, snažne, ali sa izraženim elementom taktike i nadmudrivanja.

Trebalo je Đoković da zatvori set ranije, još u prvom gemu je napravio brejk, sudija Blom daje mu upozorenje na brejk lopti, i Grigor se vraća na 5:5. Ono što se protiv Kuakoa desilo u drugom delu drugog seta, sada se dogodilo u finišu prvog. Vidno otežano kretanje i nerviranje zbog te činjenice – svaka sekunda je bila borba sa sopstvenim telom i glavom. Kuglica na ruletu prvog seta se nije zaustavljala dugo, obojica su propuštali set lopte, da bi na kraju Novak realizovao svoju petu u spektakularnom poenu, jednom od retkih u kojem je Đoković išao „all in“ pri kretanju.

Mackenzie Sweetnam/Getty Images

“Uvek počne dobro, a onda se desi neki pokret i pogorša se. Zatim uzmem pilule, pa bude bolje, pa opet nije dobro, kao rolerkoster je. To i oduzima energiju, borim se i s tim i protivnicima, ali okolnosti su takve i moram da ih prihvatim. Zahvalan sam što uopšte mogu da igram, pre turnira nije izgledalo dobro. Idem meč po meč“, rekao je Novak na konferenciji za medije.

Statistički, dva su podatka bili ključni: Đokovićev bolji procenat prvog servisa (72 posto, naspram 59 odsto rivala) i manji broj neiznuđenih grešaka bekhendom – samo četiri, u poređenju sa Grigorovih šesnaest.

Ne može se čovek pošteno ni poradovati osvojenom setu, pa još takvom, jer usledio je medicinski tajm aut. Verovatno je opet popio lekove, pošto se Novak otad bolje kretao, ali dva segmenta očito predstavljaju konstantan problem: proklizavanja, kojih nema, kao i nemogućnost da se udari bekhend iz otvorenog stava, nešto što je inače Đokovićevo oružje.

Sa tribina se ponovo oglasio pop… Evo, debatujem s kolegama kako najbolje nazvati taj zvuk, Džoni kaže „pravoslavno jodlovanje“, ali u svakom slučaju, mnogo je simpatičan – ilustracija strastvenosti Srba u Australiji, koji su i sada bili srcem, grlom i dlanovima uz Novaka.

Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Drugi set je bio najčisti, nije Dimitrov imao nijednu brejk loptu, a treći set odvio se neočekivano. Kada je Đoković poveo sa 3:0, uz dupli brejk, mogli smo se zakleti da je kraj – u takvim prilikama Dimitrov obično pokazuje belu zastavu i lenjo prati suparnika koji juri do cilja. Ovoga puta, ipak, govorom tela ne pokazuje da je odlutao, kreće još agresivnije i kreće da pogađa. Zna i on da je Novak trenutno ranjiviji nego inače. Uspeo je da još malo unervozi Đokovića, da ga ubedi da je dobra ideja da još jednom od Miljana zatraži nešto (verovatno lekove), ali nije uspeo dodatno da zakuva meč.

Bilo je vreme da se pogleda ka nebu…

„To je ipak nešto lične prirode, ali jeste… I molitva i zahvalnost. Nekada je više od toga, razgovor, pogotovo u situacijama kao danas kada osećam da sam imao božju pomoć da prebrodim zdravstvene i fizičke probleme. Postaram se da budem svestan božje intervencije u čitavoj priči“.

Novak Đoković
Photo by Mackenzie Sweetnam/Getty Images

Sledeći je Aleks de Minor, jedan od najbržih momaka na Turu. Verovali ili ne, biće im to prvi zvanični međusobni susret.

Prosto mi neobično što je tek jedan ujutru, a završavam tekst. Nećete se ljutiti ako se odjavim.

Veliki pozdrav iz pres-centra u Melburn parku,

Saša

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare