Otkud Novak na TV-u sa samo sedam godina?

Saša Ozmo 9. mar. 202121:5641 komentara
Podeli:
Đoković prvi intervju
Yout Tube printscreen

„Moj cilj u tenisu jeste da budem šampion“, izrekao je Novak Đoković pre 27 godina sad već čuvenu rečenicu u svom prvom intervjuu na televiziji. Verujem da ste svi videli taj snimak Radio-televizije Srbije, ali kako je do njega došlo – otkud Novak na malom ekranu tako mlad?

U ponedeljak, osmog marta, Novak Đoković postao je istorijski broj jedan – počeo je 311. nedelju na vrhu teniskog sveta i tako oborio rekord Rodžera Federera po broju sedmica na prestolu.

Istorijski podvig

Bilo je to dugo putovanje, a jedan od prvih snimljenih koraka na tom putu jeste taj čuveni intervju u okviru dečje emisije pod nazivom Pazi, sveže obojeno. Iako zvanični podaci kazuju da se epizoda s Novakom prikazivala 1996, zapravo je to bio slučaj dve godine ranije – to potvrđuju i Novakove godine, ali i drugi neposredni akteri.

Pazi, sveže obojeno vodila je skoro desetočlana ekipa mahom dece-glumaca iz različitih studija glume, predvođeni Ivanom Despotović, tada već odraslom i afirmisanom glumicom. Emisija se sastojala od više delova, a postojao je i sportski segment u kojem su se pratili rezultati svih mogućih dečjih liga.

Đoković 17 godina
Photo by Ian Walton/Getty Images

Takođe, putem gostovanja najtalentovanijih mladih sportista u svakoj epizodi predstavljao bi se različiti sport, kaže za Sport klub Igor Bećirić, jedan od tadašnjih dece-voditelja.

„Ljudi iz produkcije kontaktirali bi saveze, škole sportova, klubove itd, pa bi u dogovoru s trenerima i roditeljima birali sagovornike koji bi na zanimljiv način predstavili sport. Isti slučaj je bio i sa Novakom – on je već tad pobeđivao i osvajao turnire čak i u starijim kategorijama“, otkriva za Sport klub Bećirić, kojeg mnogi znaju po ulozi Kečine u seriji Neki novi klinci.

Postojala je i dodatna kvaka. Jelena Genčić, Novakov prvi trener i žena koja je prva videla „genija“ u Đokoviću, imala je različite i bogate sfere interesoavanja. Bila je rukometašica, posle rukometni i naravno teniski trener, a radila je i za Radio-televiziju Srbije kao režiser i urednik, bila je i autorka brojnih emisija iz oblasti kulture i umetnosti, kao i školskog programa.

„Ono čega se sećam jeste da je Jelena Genčić veoma često dovodila klince-tenisere u emisiju. Jedno od te dece bio je i Novak. I onda, posle dvadesetak godina, ispliva taj snimak“, kaže za Sport klub Miloš Tanasković, momak koji je intervjuisao sedmogodišnjeg Đokovića.

U razgovorima sa stranim medijima, Novak često ističe koliko je teško bilo odrastati u Srbiji devedesetih godina prošlog veka – nažalost, i sudbinu Pazi, sveže obojeno odredio je rat. Emisija je naglo prekinuta 1999. godine zbog NATO bombardovanja.

„Da, prekinuli smo zbog bombardovanja. Studio je bio u delu zgrade koja je pogođena i tom prilikom je, prema mojim saznanjima, uništena skoro kompletna arhiva. ‘Pazi, sveže obojeno’ jedna je od retkih emisija koja, koliko znam, nikad nije reprizirana. Pretpostavljam da je i onaj isečak na jutjubu postavljen zahvaljujući nekom VHS snimku Novakovih roditelja“, ističe Bećirić.

Na taj ili neki drugi način, tek, sačuvan je deo onoga što će postati najpoznatija epizoda te emisije. U tom isečku jedan od najvećih tenisera svih vremena govori da je tenis za njega obaveza i da se igra noću jer tokom dana ide u školu, pa ima trening, a valja i domaći uraditi… Ne zaboravite – ima samo sedam godina!

„Kada sam imao samo sedam godina, usudio sam se da kažem svima da mogu da budem najbolji na svetu. To je bila tako jaka želja da je morala da se ostvari uprkos svim poteškoćama s kojima sam se suočavao – slabije zdravlje, nedostatak novca, i najveći šampioni koje je tenis imao, preko puta mreže, kao protivnici“, napisao je Novak između ostalog dan posle istorijskog uspeha.

Zaista jeste bila jaka želja, najblaže rečeno.

Komentari

Vaš komentar