Preživljavanje: Rafa žarko želi 21, koliko god „uvijao“

Skener 25. jan 202216:40 > 16:44 41 komentara
Rafael Nadal
Photo by Mark Metcalfe/Getty Images

„Bio sam potpuno uništen“. Jedna od tajni veličine jeste pobediti uprkos takvim i sličnim osećajima, a Rafael Nadal je sada to učinio po ko zna koji put u karijeri – pobeda nad Denisom Šapovalovom sa 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3 za četiri sata i osam minuta igre. Plasman u polufinale Australijan opena, peto polufinale otkad je osvojio svoju zasad jedinu titulu u Melburnu, 2009. godine.

Igralo se u dnevnom terminu, po vrućini koja je pogodovala Nadalovim forhend spinovima – lopta je više odskakala i pravila još veće probleme Šapovalovu na njegovom jednoručnom bekhendu. Takvi uslovi imali su još jednu, opštu posledicu – uglavnom nismo gledali kvalitetan meč, mada uzbuđenja na kraju nije nedostajalo.

Nadala, kojeg tokom karijere sreća nije mazila u Melburnu, sada je pogledala. Odservirao je rekord karijere u duplim greškama (11), pružao je šanse svom rivalu u petom setu, prethodno mu otvorio vrata za povratak u meč, a tokom četvrtog seta mučio se i sa stomakom.

Uprkos svemu tome, pobedio je – delom zbog svoje istrajnosti i mentalne snage, delom zbog toga što je Šapovalov pokazao da mentalno i taktički još mora da načini iskorak da bi slomio one najbolje.

Mnogo je dva seta fore…

Denis Šapovalov
Photo by Graham Denholm/Getty Images

Kanađanin je vimbldonsko polufinale od Đokovića izgubio u tri tesna seta.

Australijan open:

Tada je čak bio i bolji igrač u prva dva seta, i tada je propuštao prilike koje ne bi smeo, ali značajna je razlika ta što mu je koncentracija bila na maksimumu od početka do kraja – šta god da se desilo, nastavljao je dalje istim intenzitetom, a bilo je povoda da padne.

Mnogi će se usredsrediti na propuštene prilike Šapovalova u petom setu, ali mnogo je veći problem njegova igra u prva dva seta. Za razliku od spomenutog stava u duelu sa Đokovićem, sada je Denis od starta bio u disbalansu i svuda naokolo mislima – neprestano se okretao ka ljudima u svojoj loži, nije uspevao dugo da izdrži u razmenama, a delovalo je da je bez prave, da ne kažem bilo kakve taktike izašao na teren. Žalio se i na pauze koje je Nadal pravio između poena, pogotovo između prvog i drugog seta.

„Mislim da nije pošteno koliko se Rafa izvlači sa time. Potpuno sam spreman, na satu piše da nije ostalo vremena, gledam u sudiju da vidim da li će da kaže nešto. Spreman sam za igru već minut i po, a on mi kaže da neće dati Nadalu opomenu jer ja nisam bio spreman. To je smejurija“, rekao je Šapovalov na konferenciji za medije.

U osnovi je u pravu, ali to je još jedan pokazatelj koliko glavom Denis nije potpuno bio u terenu.

„Samo jedan“ je previše

Rafael Nadal
Photo by Graham Denholm/Getty Images

Nadal je većinu svojih udaraca igrao forhendom i kontrolisao je svaki poen, a Šapovalov nije uspevao da se nametne, niti da forsira bekhend suparnika čak i kada je za to imao priliku. Najgori od svega bio je ritern. Ilustrativan primer bio je gem sredinom drugog seta, kada je na 30-30 Šapovalov dobio mlak drugi servis, samo da bi zakucao loptu usred mreže.

Priznao je posle i Kanađanin da ga je trema pojela i da mu je bilo potrebno neko vreme da uhvati ritam. Kada je počeo samo malo bolje da riternira (do petog gema trećeg seta, 13 od 21 Nadalovih drugih servisa nije ni vratio u polje), dobio je priliku i da bude agresivniji sa osnovne linije, te da više lopti udara unutar terena, a ne iza osnovne linije.

To je za posledicu imalo drugačiju situaciju na terenu, a i Nadal je pomogao ispuštenim poluprilikama, pogotovo na početku trećeg seta.

Napravio je Šapovalov brejk u poslednjem gemu trećeg seta i zatim protutnjao kroz četvrti raširenih ramena i sa mnogo boljim servisima, pogotovo u ključnim trenucima. S druge strane, Nadal se fizički mučio, popio je i lekove kako bi se izborio sa stomačnim problemima, a obilato je koristio i led i ventilator kako bi se oporavio.

„Definitivno osećam da sam imao meč na svom reketu. U trećem, četvrtom i petom setu sam osećao da sam bolji igrač, imao sam više šansi. Samo samo odigrao jedan loš gem“, ocenio je Šapovalov.

„Samo jedan“ je najčešće i kobno kada se igra sa najboljima, tim pre što Nadal nije morao da proizvede nešto spektakularno kako bi napravio brejk u drugom gemu petog seta.

Ukus Federerovih pobeda iz 2017.

Rafael Nadal
Photo by Mark Metcalfe/Getty Images

Imao je Šapovalov dve brejk šanse za ribrejk, ali je jednom poslao bekhend u aut, drugi put ritern na drugi servis u mrežu. Jednostavno, previše olako propuštenih šansi, pa je do kraja Nadal dodao gas na servisu i bez daljih trzavica došao do pobede.

Šapovalov malo podseća na ranog Tima – muke s riternom i bekhend slajsom, ali mnogo dobrih delova igre koji nikako da se sklope u celinu, da se savlada lekcija „kontrolisane agresivnosti“.

S druge strane, Nadal je na dva koraka do 21. grend slem titule i „duplog slema“. Džinovska koraka, ali ipak samo dva.

„Pre dva meseca nismo znali da li ću uopšte moći da se vratim na Tur. Za mene je životni poklon što opet igram tenis“, izjavio je Nadal, koji je posle na konferenciji rekao i da mu životna sreća neće zavisiti od toga ima li više ili manje slemova od Đokovića i Federera.

Možda, ali da želi tu 21, želi je, i to jako. Pobeda nad Šapovalovom imala je ukus nekih Federerovih iz Melburna 2017. godine.

A sad – Beretini

Mateo Beretini
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

U polufinalu će se Nadal sastati sa Mateom Beretinijem, koji je takođe ispustio 2-0 i ipak pobedio, u duelu sa Gaelom Monfisom 6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2.

Beretini se prošle godine povredio u Melburnu, a na preostala tri slema ispao je od Novaka Đokovića, tako da njegov plasman u polufinale uopšte nije iznenađenje.

Gledajući isključivo stil igre, možda bi Nadalu teže pao Monfis, ali Francuz iza sebe ima deceniju i više trauma i poraza od Velike trojke na najvećim turnirima.

U jedinom dosadašnjem okršaju, Nadal je pobedio Beretinija u polufinalu US opena 2019. godine sa 7:6, 6:4, 6:1. U odnosu na tada, Italijan je bogatiji za mnogo iskustva na najvećoj sceni, a poboljšao je i igru, prevashodno bekhend.

Ipak, taj udarac i dalje je slabost, nešto što će Nadal ciljati kad god mu se ukaže prilika. Beretini voli da igra bekhend slajs, a Španac nema problema da to kupi, u tome je jedan od najboljih. Italijan će morati prvi da preuzima inicijativu i da dobro servisa. U suprotnom, ukoliko uđe u Nadalovu mašinu, neće mu biti spasao – Španac će onda postepeno, bez preteranog rizika, graditi poene na bekhend strani Beretinija i slamati ga.

To polufinale igraće se na Rod Lejver areni od 14.30 po lokalnom vremenu, što znači da bi uslovi opet trebalo da pogoduju Nadalu.

Niko ne računa na Cicipasa

Stefanos Cicipas
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Najranije od pet ujutru u utorak na sredu, na teren izlaze Stefanos Cicipas i Janik Siner, a zatim od 9.30 Danil Medvedev i Feliks Ože-Alijasim.

Cicipas je operisao lakat, nije prošao pripreme onako kako je želeo i nije blistao u dosadašnjem toku turnira, ali opet je među osam, bez fame i priče o potencijalnoj prvoj grend slem tituli.

Možda ga i više nego da je ubedljivo pobedio raduje način na koji je savladao Tejlora Frica u pet setova – mentalno, šampionski, iskoristivši maksimalno minimalan broj prilika. Bio je bolji Amerikanac, ali je Cicipas imao jaču glavu.

Sada ga čeka Siner, koji je nekako iz drugog plana došao do svog drugog grend slem četvrtfinala, posle Rolan Garosa 2020. godine. Oduvao je s terena De Minora i ne može se reći da će biti autsajder u duelu sa Cicipasom. Tek ima 20 godina momak iz Tirola, a zrelo razmišlja i zrelo se ponaša.

Dosad su igrali tri puta, Cicipas vodi 2-1, ali sva tri puta na šljaci. Siner svakako ima igru da ugrozi Cicipasa, da prebaci težište razmena na bekhend, ali uslov je da ne oscilira previše, što mu se dešavalo i tokom ovog turnira, recimo u duelu s Tarom Danijelom.

Svi preduslovi su tu da vidimo neizvestan meč, uz ipak blagu prednost Cicipasu.

Medvedev veliki favorit

Danil Medvedev
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Medvedev je dosad imao dva specifična izazova – Nika Kirjosa i Maksima Kresija – ali je oba prošao neokrnjen, u četiri seta i bez veće drame, mada jeste bilo tenzije u četvrtom setu sa Amerikancem koji forsirao servis-volej igru.

Vapaj Medvedeva je uslišen, napokon će igrati večernji meč na Rod Lejver areni, a Feliksa Ože-Alijasima dobio je u sva tri dosadašnja meča. Nedavno na ATP kupu Kanađanin nije imao nikakve šanse, a prošle godine je u polufinalu US opena Medvedev takođe bio superioran. Istina, Feliks je servirao za 1-1 u setovima, ali sve vreme je prevladavao utisak da nijednog trenutka nije blizu Rusa.

Rekao je Ože-Alijasim da će probati nešto drugačije, da li će možda više ići na mrežu ili više rizikovati na servisu… Šta god da pokuša, teško je da će toliko smanjiti broj grešaka da ozbiljnije ugrozi Medvedeva, pod uslovom da Rus odigra jedan solidan meč za svoje standarde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare