„Rafa je uvek bio bolji od tebe!“

Skener 19. jan 20239:51 18 komentara
Sport klub

Urliknuo je neko ko je stajao na vrhu tribina na terenu pored kojeg se Novak Đoković spremao za meč. Nekoliko Novakovih navijača okrenulo se i prostrelilo ga pogledom, neka ga bogami i častili, a Đoković nije ni trepnuo, već je samo nastavio da vežba voleje.

Oni najokoreliji navijači bili su tu i dva sata pred početak Novakovog treninga, da zauzmu mesta do kojih će posle biti jako teško doći. Nama je trebalo dobrih pet minuta da se probijemo kroz gužvu do dragocenih pet metara prostora rezervisanih za foto-reportere i novinare.

U permanentnoj promeni koja jeste vreme u Melburnu, došli smo u jaknama, a zagrevanje posmatrali u majicama i kačketima, jer se sunce probilo. Novak je zagrevanje počeo sa zavojem oko povređene zadnje lože, a završio ga je bez. „Ili je ludo hrabar ili je ovo pozitivan znak“.

Ćaskali smo se Miljanom – vidno umornim, ali uvek spremnim za malo zezanja – da bismo potom otišli na tradicionalni predah za novinare. Čitaj: dvadeset-trideset minuta tokom kojih ne zvrjimo u telefone i pričamo o nečemu drugom osim o tenisu.

Prija, ali ne treba preterivati bez tenisa dok smo u Melburnu, treba nam doza, kao i svima vama navučenim na ovaj divni sport. Naredna doza nije bila lepa, pošto je Laslo Đere bio nemoćan i u meču sa Grigorom Dimitrovom uzeo je samo pet gemova. Kasnije smo saznali i razlog tako loše partije, Laslu je preminula baka…

„Već imam iskustva sa ovakvim stvarima, ali nisam imun na njih. Imao sam veliku želju da ostvarim prvu pobedu ovde. U nedelju ujutru mi je sestra javila, ja sam već posle sat i po otišao na trening. Ostao sam jer sam imao dobar žreb, želeo sam da pobedim. Ali.. Pokušao sam da se koncetrišem koliko sam mogao, međutim, to mi je stalno bilo u glavi. I sada ovaj meč protiv Dimitrova. Ne volim da izgubim, pogotovo ne bez borbe, ali… Negativne misli su mi samo dolazile. Bile su jače od mene… To je to“.

Aleksej Popirin
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Videlo se brzo kuda taj meč ide, tako da sam malo zujao po kompleksu, a najviše se zadržao na Grand Slam Oval, kako se naziva centralna bašta – stacionirana ispred Rod Lejver arene i sa velikim bimom. Tamo naročito puca kada igraju domaći teniseri, a sada je Aleksej Popirin bio na putu da napravi veliko iznenađenje.

Nije prvi put momku iz Sidneja da priređuje šou na Australijan openu, ali sada je zablistao na najvećoj pozornici posle perioda lutanja, pogrešnih odluka i povreda. Propustio je meč loptu u četvrtom setu i naterao jednog sunarodnika da snažnim udarcem probuši ležaljku, ali mu se zato iskupio u petom i izbacio Tejlora Frica.

Četvrti put u karijeri je 23-godišnji Popirin u trećoj rundi slema, a Fric je opet razočarao. Kada je Bruksbi ranije tokom dana izbacio Ruda – što spada u onu u sportu popularnu kategoriju „očekivano iznenađenje“ – Fric je tek onda postao glavni favorit da dođe do polufinala iz tog dela žreba.

Mark Kolbe/Getty Images

Međutim, ponovo je razočarao, kao i na US openu kada je ispao u prvom kolu. Očito da ga očekivanja sputavaju, pa će tako u toj četvrtini žreba biti „samo“ pet Amerikanaca: Pol na Bruksbija, Volf na Moa (da, niko nije mnogo očekivao od Zvereva posle šest meseci pauze), plus naredni Popirinov protivnik Ben Šelton, dečko koji će se brzo približiti vrhu.

Počelo je sporo, ali iznenađenja je sve više, pa tako prvi put od Australijan opena 2002. godine imamo grend slem turnir bez ijednog od trojica najboljih na ATP listi u trećem kolu: Alkaraz povređen, Nadal i Rud ispali.

Ako još niste, pročitajte priču o češkom talentu Lindi Fruhvirtovoj, koja je sada pobedila i Kimberli Birel za plasman u treće kolo.

U ranom delu dana ispratili smo prvi set meča Davidoviča Fokine i Pola. To nije bilo nešto – osim toga što smo ustanovili da Španac voli da nosi dve različite čarape – ali imao sam osećaj da će se razviti u maraton.

Zbog posla nažalost nismo mogli da pogledamo, osim što sam preko ramena dvojice vrlo krupnih ljudi pokušavao bar nešto od petog seta da vidim, dok smo bili na zagrevanju Grigora Dimitrova.

Dani Valverdu, koji je opet Bugarinov trener – kao i 2017. godine, kada je Dimitrov igrao tenis karijere i polufinale AO – napravio je dobar fazon, i uz osmeh je zamolio jednu ženu da skloni srpsku zastavu (bio je to isti teren na kojem se Đoković posle zagrevao). Brzo se Valverdu iskupio tako što je doneo lopticu sa potpisom Dimitrova, na oduševljenje gospođe.

Igrali su i Matej i Ivan Sabanov. Uh, tako je trebalo da pobede na svom zajedničkom grend slem debiju, ali nisu imali sreće. Mnogo fini momci, šta su rekli posle meča pročitajte OVDE.

Propustiću početak Novakovog meča jer imam jedan intervju, čitaćete u petak, ali odmah posle žurim na Rod Lejver arenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare