Rafi čisti li se čisti i kako nas je Filip prepao?

Skener 28. jun 202222:14 > 22:22 8 komentara
Filip Krajinović
Shaun Brooks/Guliver Images

Nije bio baš zadovoljan Filip Krajinović žrebom za prvo kolo, već se malo nervirao i oko drugog, ali napokon je skinut teret sa ramena – prva vimbldonska pobeda! Pao je Jirži Lehečka, nimalo naivni Čeh, sa 5:7, 6:4, 6:7 (5-7), 7:6 (7-5), 6:4 posle skoro četiri sata igre.

Vimbldonska publika voli tenis, tereni su uglavnom puni, ali oko petice – na kojoj je Filip igrao – uglavnom je bilo krcato. Nema laži, nema prevare kod ove publike, iskristališe se to brzo, a Krajinović i Lehečka stvarno su pružili vrhunsku zabavu.

Obojica su nastojali da budu agresivni – Čeh više s osnovne linije, Krajinović više izlascima na mrežu. Obojica su imali periode briljantne igre i periode u kojima su padali. Ni jedan ni drugi nisu odustajali kada je delovalo da protivnik ima nepovratnu prednost. Čak se desilo i nešto što sam prvi put video na tenisu: prekinut je poen jer je sa susednog terena, preko ograde, upao reket usred poena.

Na kraju je Filip, posle četiri poraza, došao do vimbldonske pobede – kako reče posle, laknulo mu je, nije želeo da završi karijeru sa nulom ovde. Kraj karijere – molim, šta, kako? Brzo nas je razuverio, bilo je to ono „nikad se ne zna“, a kada smo već završili, dodao je: „Ne povlačim se dok ne osvojim titulu“.

Krajinović je u trećem setu bio bolji i mogao je da ga dobije i pre taj brejka, da bi u dodatnom gemu odigrao nekoliko loših voleja, nekarakteristično. U četvrtom je Lehečka servirao za meč, Filip je sve vratio i dao rivalu „priliku“ da se unervozi, što je ovaj i učinio.

I vetar je pravio probleme – igračima, ali i gledaocima, pa je tako bilo vruće u majici kad izbije sunce, a onda hladno i u jakni, kad zaduva vetar i sunce pobegne iza oblaka.

Rafael Nadal
Susan Mullane-USA TODAY Sports/Reuters

U jednom od svojih izleta do pres-centra, kako bih uzeo jaknu, pogledao sam i malo meča Nadala sa Fransiskom Serundolom. U pravu je bio Viško da će ga namučiti, a ja nisam verovao. Četiri je brejk lopte imao Argentinac za dupli brejk u četvrtom setu, od toga na jednoj… Pa ne baš zicer, ali relativno čistu situaciju posle izvrsnog riterna.

Ozmo na travi:

Otišao sam posle tog gema nazad na Filipa – ne treba čovek da bude stručnjak da bi znao da će uslediti surova kazna, mada se jesam često okretao i gledao uvis na semafor tokom Krajinovićevog meča, čisto da vidim može li Serundolo, za svaki slučaj. Po vrsti graje sa Centralnog stadiona tačno sam znao ko je osvojio poen. Neverovatno, ali skoro u istoj sekundi su završili i Nadal i Krajinović – Filip servis-volejom. Prikladno, jer je mnogo insistirao na izlascima napred.

Sledeći je Nik Kirjos, koji je u pet setova pobedio Džaba i u svom ludilu posle meča pljunuo u pravcu publike.

„Da, uradio sam to ka jednom tipu koji mi je dobacivao svašta tokom meča. Ne bih to uradio nikada nekome ko me je podržavao“. E, OK, ako se samo protivnički navijači pljuju, to je sasvim u redu.

„Ne obraćam pažnju šta radi, to je njegov stil, njegov način jer voli pažnju. On je takav igrač, imam veliko poštovanje prema njemu kao igraču, opasan je i može da pobedi koga hoće. Osvrnuću se na sebe, a šta će on da radi i da li će da pljuje, da li će da se glupira… Neka radi šta mu prija, ja to ne volim da gledam na terenu jer sam odgojen drugačije. Ja sam miran i povučen, ali svako ima neko svoje stvari koje voli da radi“, kaže Krajinović.

Uprkos tome što je Filip nosilac, Kirjos jeste favorit, a Krajinović mora da veruje u pobedu. To jeste fraza, naravno da se mora da se veruje u pobedu, ali sada imam utisak da je to još važnije nego inače. Nije Nik bauk.

Ože-Alijasim Kresi
REUTERS/Hannah Mckay

Serena je započinjala svoj prvi meč posle godinu dana, ali mene je nešto drugo intrigiralo – konačno se našlo malo slobodnog vremena da pogledam, po mom mišljenju, najzanimljiviji meč prvog kola: Feliks Ože-Alijasim na Maksima Kresija.

Očekivao sam mučenje i Feliksovu pobedu. Mučenje je bilo, ali bez Feliksove pobede. Nakon što su Čilić i Beretini ispali zbog virusa korona, Nadalova polovina žreba siromašnija je za još jednog favorita iz drugog plana. Ono što je delovalo kao prilično težak žreb za Rafu sada je suprotnost tome. Jeste ovde bilo i više sile, ali još jednom je dokazana izlišnost prekomerne priče o žrebu. A nije ni dan treći.

Prosečna dužina razmene na terenu tri bila je 2,46 udaraca – tenis stare škole (88 od 120 na servis-voleju danas), Kresi veruje da može da bude i svetski broj jedan tom igrom. Malo je preterao, ali osveženje je gledati ga. Osim što ima snažan prvi i raznovrstan drugi servis, Kresi je sada i izvanredno čitao Feliksove servise – možda je mogao Kanađanin da pokuša s više varijacije, pošto je Amerikanac precizno preusmeravao snagu Feliksovih servisa u nekim ključnim poenima.

To je rizik prvih kola na travi i rizik protivnika kao što je Kresi, kada uspevaju da drže koncentraciju kao što je Amerikanac sada činio. Samo je jednu brejk loptu Feliks imao u celom meču na terenu broj 3 – novinarska mesta su odlična, iskosa i nisko, tako da mi je bilo dodatno žao što nije ušlo u peti.

Cicipas je završio kilavljenje s ovim Švajcarcem, bar neko da ostane kod Nadala. Odoh da gledam Serenu, ako nije puna pres-loža.

Ako niste, pročitajte i kakav je šou bio s Novakom na Orangiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare