Rodžere, neću da te lažem

Saša Ozmo 15. sep 202220:3834 komentara
Podeli:
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Da, neću, treba biti iskren uvek, a pogotovo sada kada je kraj: uglavnom sam navijao protiv tebe.

Pročitajte i:

Išlo je do granica fanatizma jer ti si serijski pobeđivao one koji su mome srcu bili draži: Hjuita, kojem si dao pet poena u prvom setu finala u Melburnu 2004, pa Safina (zato je Maratov Melburn 2005. posebno drag), i Bagdatisa u Australiji 2006, a bogami prvih godina i Nadala i Đokovića, dok i Rafa i Novak nisu okrenuli karte u svoju korist. Naročito teško mi je pao onaj prst na Rolan Garosu 2011, one vezane pobede na US openu kada je delovalo da Novak neće “probiti”.

Mnoge tvoje mečeve sam proveo stojeći sve vreme, proklinjući tvoje dobre poteze istovremeno im se diveći i postajući svestan njihove lepote i efektnosti tek kada bih seo da pišem tekst ili kada bih gledao reprizu.

Ali pobede nad tobom bile su najdraže i najdugotrajnije, najznačajnije. To ilustruje samo jedno: bio si najveći od svih protivnika. Dvadeset i četiri godine profesionalnog putovanja tokom kojeg si učinio tenis globalno još prepoznatljivijim, istovremeno sebe svrstavajući u onu posebnu aleju sportista koji su prevazišli sâm sport i postali brendovi za sebe.

Elegantni stil igre zamagljivao je krvav rad koji je stajao iza svega, mada je Federer na svom vrhuncu zaista podsećao na balet: na vrhovima prstiju, a uvek na lopti. Kao da jedva ulaže napor, a lopta leti.

Rodžer Federer
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Znao si da zaneseš navijače kao rok zvezda, a bogme i novinare – svojevremeno je jedan kolega napisao da je gledati Rodžera “religijsko iskustvo”. Okružio si se pravim ljudima oko sebe i slušao šta ti govore – najveća pamet sastoji se u tome da znaš da ima i pametnijih od tebe.

Nikad preko kolena, ali uvek spreman za promene: pa, koji bi ludak – da ima takvu karijeru – išta menjao, a kamoli povećavao glavu reketa? Ti si to uradio, i to ti je omogućilo da dobiješ šest od poslednjih sedam mečeva nad Nadalom, uključujući i finale Australijan opena 2017. godine.  Uz svih osam Vimbldona, taj Melburn će ostati simbol tvoje dugovečnosti: posle šest meseci pauze, doći i osvojiti Australijan open, uz tri meča u pet setova… Je-bo-te.

Za mnoge ćeš zauvek biti GOAT – Najveći Svih Vremena – i mada se nikad neću saglasiti, jer drukčijih argumenata i te kako ima, nikada neću poreći da je taj “iks faktor” na tvojoj strani: nešto neuhvatljivo što čini da izgleda kao da si se rodio da bi tenis približio umetnosti, reketom umesto četke.

A to što su tu još dvojica vanzemaljaca ne znači da se i ti brojevima ne možeš podičiti: 103 titule, 20 slemova, 310 nedelja na broju 1, 28 mastersa i šest završnih turnira, olimpijsko zlato u dublu i srebro u singlu, osvojen slem bez izgubljenog seta (AO 2007), najstariji broj jedan u istoriji, po pet titula na tri različita slema,  I, znaš šta, baš ćeš nedostajati, ona posebna trema pred najvažnije mečeve kada znaš da je na drugoj strani mreže – RF.

Rodžer Federer
Photo by Getty Images

Ako negde ova frazetina koju ću izreći ima smisla, to je sada: tenis neće biti isti bez Rodžera Federera.

Au revoir, Maestro!

Komentari

Vaš komentar