Santé mentale, Vidić, stres sa obezbeđenjem i Novak na IG

Skener 27. maj 202220:50 > 28. maj 2022 10:02 4 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Verujem da su srpski novinari i navijači poslednja stvar koja je na pameti organizatorima, ali ove godine kao da su gađali da što više naših igra istovremeno – tako su i sada Filip Krajinović i Novak Đoković počeli u dvadeset minuta razlike, i to na stadionima udaljenim 500 metara i nekoliko gužvica (za hranu, butik, ulazak na stadion Suzan Lenglen).

Snimanje unutar kompleksa je strogo zabranjeno, ali barem sam snimio svoj dolazak do Garosa – od sendviča i kroasana s čokoladom, preko Parka prinčeva i kompleksa Žan Buen na kojem igrači treniraju, do kapija Garosa.

Ozmo na šljaci:

Poranio sam, ali sam brzo otišao u naš novinarski podrum da vam skucam neke lepe stvari: za subotu dva iznenađenja, dođite na naš sajt, kao i uvek, šta da vam kažem.

Jedinu pauzu napravio sam za sastanak Međunarodne asocijacije teniskih novinara (ITWA), na kojem su potegnuta brojna pitanja, pre svega to što je nova direktora turnira Ameli Morezmo zabranila prilaz spomenutom kompleksu Žan Buen. Razlog – mentalno zdravlje igrača. Pri tom, na tom kompleksu se vrlo retko traže intervjui igrača, uglavnom se love treneri, ali to nam daje mogućnost da gledamo treninge i da prenesemo vama atmosferu iza kulisa. Nerazuman potez, i naše mentalno zdravlje je ugroženo ako ne možemo da obavljamo svoj posao na najvaljaniji mogući način, ali da vas ne davim više.

Pokupio sam prijatelja na jednom od ulaza, došao je da gleda finale Lige šampiona, pa svratio i na tenis. Dobio je turu kompleksa – uvek volim kad neko dođe prvi put, a ja mu pokazujem gde i šta, to je osećaj kao da s nekim gledate omiljeni film i navijate da se i tom nekom dopadne.

Zastali smo na samom kraju kompleksa, gde su igrale Trevisan i Savilova, bivša Gavrilova. Da je neko merio decibele, puko bi merač, to sam siguran, ali dizale su publiku na noge posle brojnih nadmudrivanja i na mreži i sa osnovne linije. Osim glavna tri, četrnaestica je jedini teren na Garosu koji ima tribine sa sve četiri strane i atmosfera je uvek fenomenalna.

NemanDŽa i ko je izbačen sa stadiona?

Nemanja Vidić
Saša Ozmo

Hej, evo Nemanje Vidića. Okrenem se, i stvarno NemanDŽa. „Prvo malo na Filipa, pa na Noleta“, uredno je čekao u redu. Nije bio jedini od poznatih ličnosti na Novakovom meču – Vudi Harelson, Arsen Venger, Zinedin Zidan, Klarens Sedorf…

Brza klopa tokom koje smo morali da donesemo odluku: Đoković ili Krajinović. Nole, izvini, ali znao sam da Bedenea lagano rešavaš, čak sam i prijatelju rekao: „Bićeš oko devedeset minuta na stadionu“. Bio je 104.

Filip je igrao na spomenutoj četrnaestici sa Feliksom Ože-Alijasimom, bilo je krcato, a mi smo stajali na vrhu, iza poslednjeg reda tribina i iza igrača. Odjednom, neki krupni čovek iz obezbeđenja je isterivao dvojicu s tribina. Ako smo dobro načuli, uzeli su nekome zastavu. Odveli su ih iza stadiona, a Nenad mi je preveo da je taj glavni baja iz obezbeđenja rekao: „Ako mene zovu, znači da stvarno nešto nije kako treba“.

„Je.. te, ovako mi izađe malo“

Filip Krajinović
Sport klub

Nakon što je završio s njima, isti čovek je krenuo ka nama koji smo gledali sve što se dešava. Nastupio je poprilično agresivno, rekao da smo ga snimali – što znamo da ne smemo i ne bi nam ni palo na pamet – te nam je svima fotografisao akreditacije i rekao da će podneti izveštaj.

Sreća pa je Nenad bio tu, jer je sve vreme govorio na francuskom. Neprijatna situacija, pa smo rešili da predupredimo sve, da odemo do pres-kancelarije i da kažemo šta se dogodilo. Zato smo propustili završnicu prvog seta, ali barem smo sve izgledali. Bespotrebna stresčina, morao sam i da odložim planiranu palačinku dok mi nije pao pritisak.

Nagrađeni smo barem time što su se oslobodila dobra mesta, a Krajinović je na terenu bio odličan. To je bila dobra vest. Loša – bio je i Feliks. „Je.. te, ovako mi izađe malo“, požalio se Filip svojoj loži posle jednog rezonskog napada koji nije uspeo.

Toni neće protiv Rafe…

Sport klub

Pre tri godine je u trećem kolu Krajinović propustio mnogo prilika, prečesto je bio stegnut na ključnim poenima i izgubio je u četiri seta. Sada je izgubio u tri, ali nijanse su odlučile. Igrao je Filip onako kako je morao i jeste gubio većinu važnih poena, ali ne zbog stegnutosti.

U gustom meču – u kojem su svi u punom gledalištu nekoliko puta bili na nogama – presudio je jedan udarac: servis. Obojica su imali po šest duplih grešaka, ali je Feliks svoje rasporedio na ne baš važne trenutke, dok je Filip imao npr. jednu u taj brejku prvog seta. Uz to, Ože-Alijasim je odservirao 16 asova, naspram jednog Krajinovićevog, i osvojio je 85 posto poena na prvi servis (Krajinović 70 posto).

Videli smo Đokovića protiv Vajde, a sada ćemo gledati i Rafu Nadala protiv Tonija Nadala, koji je Feliksov trener i koji je bio na tribinama za meč sa Filipom. Nije se pošteno ni ohladio Feliks posle meča sa Krajinovićem, a Toni je već najavio da neće biti na tribinama.

„Već sam rekao Feliksu da mu neću davati nikakav savet kako da pobedi mog nećaka“. Evo, ne znam šta da mislim.

Novak lagano

Novak Đoković
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Posle izgubljenog Filipovog drugog seta, otišli smo da pogledamo malo i Novaka. Atmosfera je bila ležerna, baš kao i 260 metara dalje gde je istovremeno na stadionu Suzan Lenglen igrao Rafael Nadal.

Aljaž Bedene, koji postaje fudbalski agent i koji na kraju sezone završava karijeru, jednostavno nije imao ni snage ni oružja da se iole suprostavi Đokoviću – nisam gledao većinu meča, ali kao da jesam, toliko sam takvih Novakovih video.

Zagrevanje je prošlo, sada sledi prvi pravi test – jeste Đoković dobio svih šest dosadašnjih mečeva sa Dijegom Švarcmanom, ali znao je Argentinac da mu istanji nerve i smanji rezerve goriva. Nadam se da će igrati opet po danu.

Đoković: Sve sam izbrisao, pet godina već ne čitam vesti

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Kako meč sa Bedeneom nije bio baš sadržajan, konferencija je bila rezervisana za druge teme. Rekao je Novak da mu se slama srce zbog Borisa Bekera, da mu je veoma drago što su puštene sve izbeglice iz prihvatnog centra u kojem je i on bio zatvoren, a spreman je i da okrene novi list sa Australijom.

„Čuo sam vesti da se promenila vlada, ali ne znam šta to znači za moju vizu i hoće li mi dozvoliti da se vratim u Australiju. Ja bih to želeo, da opet odem i igram na Australijan openu“, rekao je Novak.

Bilo je prostora i za lakše teme, Jela je pitala Novaka čita li vesti i ko kači sadržaj na njegove društvene mreže.

„Portale i vesti ne čitam više, ima pet godina. Čitao jesam dosta u prošlosti, ali sam u jednom trenutku zatvorio i izbrisao sve, tako da nemam nikakve portale. Volim instagram, volim život kroz slike, to me privlači. Ne znam koliko tačno vremena provedem – nekad više, nekad manje… Lično uglavnom postavljam sadržaj na instagramu – ponekad moj tim, ali uglavnom ja kačim čestitke ostalim sportistima, naše praznik itd“.

Napio se i našamarao taksistu

Simona Halep
REUTERS/Dylan Martinez

Kolega iz Rumunije reče mi da je Simona Halep već na konferenciji bila nasmejana posle paničnog napada koji je doživela u porazu od Kineskinje Dženg. Strašno mi je žao bilo zbog dve stvari danas: što nisam stigao da pogledam ni poen meča Benčič – Fernandez (Lejla opet pravi grend slem dar-mar) i što se Karolina Muhova, taman što je uhvatila kakav-takav ritam, ponovo povredila. Uzela je prvi set protiv Anisimove i potom povredila skočni zglob. Pa, stvarno…

I da, šta ćemo s tim što je pijani Fransisko Serundolo ošamario taksistu jer nije hteo da vozi njih petoro, pa završio u zatvoru. GOAT potez mladog Fransiska, zaista.

Vama pakujem tekst, a ja odoh da nešto završim, pa ću da vidim šta mi je činiti: ili krevet ili ipak malo da pogledam noćni Alkarazov test sa Kordom.

P. S. Nisam zaboravio reč na francuskom. Hteo sam ’sac’, što znači ’kesa’, to me naučila pekarka, ali teta Mira kaže da je ružna reč i da ne može to. Pošto nas je isteralo sa Žan Buena zbog mentalnog zdravlja, da vidimo kako se to kaže – santé mentale.

Važno je ne poludeti, to jeste, ne bi valjalo poludeti, to nije dobro. Poludeo sam. Zdravo do sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare