Šaras je stvorio mašinu, Kokoškov i Fener veruju u čudo

Skener 21. apr 202112:00 > 14:47 4 komentara
Photo by Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Ima li desetkovani Fenerbahče ikakve izglede u seriji sa CSKA, koji takođe nije bez problema? Može li Zenit da izvuče makar jednu pobedu protiv mašine u koju je Šarunas Jasikevičus pretvorio Barselonu?

Prve utakmice u tim serijama plej-ofa Evrolige na programu su u sredu: od 19 časova igra se u Moskvi, a od 20.45 u Kataloniji.

Već su odigrane prve utakmice u serijama Efes – Real Madrid i Armani – Bajern, ali još ima mnogo da se igra. Zato, pročitajte na šta treba da obratite pažnju.

Sve utakmice plej-ofa Evrolige gledajte na kanalima Sport kluba.

Barselona (1) – Zenit (8)

Zenit Barselona
Photo by Sergey Grachev/Euroleague Basketball via Getty Images

Dvaput je Barselona bila šampion Evrope – sadašnji trener Šarunas Jasikevičus bio je jedan od ključnih igrača 2003. godine, u timu koji su predvodili Pešić i Bodiroga, a 2010. trener je bio čovek koji će sada sedeti na rivalskoj klupi, Ćavi Paskval.

Katalonci su završili ligaški deo takmičenja sa 24 pobede i deset poraza, dok je Zenit na 20-14 posle tri uzastopne pobede na kraju. Ove sezone skor je 1-1 – Zenit je još u oktobru slavio sa 74:70, a Barselona se revanširala u januaru 85:81.

Barselona – Šarasovo čedo

Šarunas Jasikevičijus
Photo by Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

U potrazi za prvim plasmanom na fajnal-for od 2014. godine, Barselona je sa Pešićem na čelu imala 22-6 u trenutku prekida prošle sezone. Kari nije ostao na klupi, a zamenio ga je Šarunas Jasikevičus, kako se već duže spekulisalo.

Organizovanost je reč koja je prva asocijacija na Šarasove time – prvo Žalgiris, a sada i Barselonu. Oni koji su radili s njime kažu da Jasikevičus vidi i tri poteza unapred, a njegovo trenersko umeće ogleda se u tome da svoj košarkaški gen prenese na igrače. Ne postoji statistika za to, ali ove sezone Barselona je verovatno tim kojem najčešće od svih prođe inicijalna akcija. I koji najbrže u okviru istog napada postavlja drugu.

Kao igrač je bio gospodar pik-en-rola, pa takve igrače voli da ima u svojim timovima. Zato je upravo dovođenje Nika Kalatesa možda i ključni potez za ovakvu Barsu – Dejvis pravovremeno rola ka obruču, Oriola je pretnja iz popa, u šutu, tako da Grk fino sarađuje s centrima.

Osim sedam asistencija po utakmici, Kalates donosi i agresivnu i istovremeno pametnu odbranu, a defanziva je glavna odrednica Barse. Prema defanzivnom rejtingu, Barselona je ubedljivo prvi tim Evrolige, a Šaras će urlati i držati se za glavu i za najmanji propust. Zato u takvoj koncepciji za Tomasa Ertela mesta nije moglo biti, uprkos tome što je bez njega Jasikevičus ostao bez preciznog šuta sa pozicije pleja. Jedini odbrambeni segment u kojem Barselona nije u vrhu jeste defanzivni skok, ali tu je u sredini.

Jasikevičusov tim igra u umereno brzom ritmu i sigurno neće bežati od toga da ubrzaju i protiv Zenita kada se za to pruži prilika, pošto tim iz Sankt Peterburga voli da igra na mali broj poseda, i u sporijem ritmu.

Nikola Mirotić
Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Dva osnovna napadačka oružja jesu Nikola Mirotić i Kori Higins. Mirotićev raznovrsni napadački arsenal omogućuje mu da se prilagodi svakoj vrsti direktnog čuvara – može da zida leđima, da napadne licem, da šutne trojku preko ruke… Higins je sekundarni kreator i čovek dokazan u uzbudljivim završnicama – to možda Barsi neće biti potrebno u duelima sa Zenitom, ali i te kako hoće za fajnal-for.

Kajl Kjurik je Barselonin Džejsi Kerol – odlično se kreće bez lopte i ove sezone je na nestvarnih 59 posto šuta za tri poena (58-99). Abrines i on veoma su dobar dodatak timu, pogotovo kada dobiju višak prostora, što nije redak slučaj jer rivali moraju da se usredsrede na druge pretnje.

Pau Gasol igrao je u poslednjem kolu, već to je dovoljna pozivnica da gledate Barsine utakmice, ako ništa drugo nije dovoljno.

Zenit – sve kreće od Pengosa

Kevin Pengos
Photo by Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

U svih dvanaest evroligaških sezona, Ćavi Paskval doterao je svoj tim do plej-ofa. Da, to je devet puta bila Barsa, ali sada je Paskval isti uspeh ponovio i sa Zenitom. To nisu mnogi predviđali, ruski tim bio je poslednji na tabeli u trenutku prekida prošle sezone.

Dvaput je Zenit imao serije od po tri poraza, bilo je odloženih utakmica zbog virusa korona, ali je Paskvalov tim uspeo da se izbori sa svime i da na kraju dođe do dvadeset pobeda.

Kevin Pengos i Arturas Gudaitis, dvojica igrača koji su posle povreda ponovo tražili mesto pod suncem, našli su ga u Sankt Peterburgu. Pengos, koji je blistao kod Jasikevičusa u Žalgirisu, u Barsi nije uspeo da se snađe delom i zbog povreda, ali zato sad igra jednu od najboljih sezona u karijeri: 13,1 poen i 6,6 asistencija po utakmici. Od njega najviše zavisi celokupna igra Zenita. Brz, precizan šut za tri, takođe i šut iz naskoka s distance, promena ritma…

Pengos je jedini koji prosečno postiže dvocifreni broj poena, a najbliži tome je Gudaitis sa 9,9 – on je centar stare škole, ima izvrsnu leđnu tehniku, zna kako da postavi blok i da dođe do linije penala.

Snaga Zenita je i u tome što Paskval koristi mnogo igrača, i što svaki put na nekog drugog dođe red da odigra dobru utakmicu – Vil Tomas, Pojtres, Ponitka, Beron, Holins. Hijerarhija u timu se zna, ritam nije brz, ali je efikasnost velika.

Prognoza: Zenit je izvukao maksimum iz sebe ove sezone, ali u sudaru donekle sličnih filosofija, odlučiće individualni kvalitet. On je na strani Jasikevičusovog tima: 3-1 za Barselonu, možda i 3-0.

CSKA (2) – Fenerbahče (7)

Nando de Kolo
Photo by Mikhail Serbin/Euroleague Basketball via Getty Images

CSKA je osam puta uzastopno učesnik fajnal-fora, a Fenerbahče pet puta. Jedna serija moraće da se prekine. Kako stvari stoje, CSKA je mnogo bliži završnom turniru – ne samo iz košarkaških razloga, već i zbog brojnih odsustva u Fenerbahčeu usled virusa korona.

Prethodnih godina dueli CSKA i Fenerbahčea postali su jedan od evroligaških derbija, a 2016. godine igrali su u finalu, kada su Armejci pobedili u epskoj utakmici. Ove sezone skor je 1-1: na početku sezone, Moskovaljani su slavili u Istanbulu 78:77, ali se Fenerbahče revanširao sa 89:83 krajem januara.

CSKA – ko će preuzeti odgovornost kada nema Džejmsa?

Ife Lundberg
Photo by Mikhail Serbin/Euroleague Basketball via Getty Images

Iako je tim Dimitrisa Itudisa u seriji od šest vezanih evroligaških pobeda, problemi postoje. Majk Džejms, najbolji igrač tokom većeg dela sezone, nije u timu od kraja marta i napustio je klub, Danijel Haket zbog povrede ramena verovatno neće moći da pomogne ekipi, a već neko vreme nema Nikole Milutinova, i neće ga biti do kraja sezone.

Moskovljani bi mogli da se muče u organizaciji igre, a veći teret u tom smislu pašće na Janisa Strelnijeksa i Ifea Lundberga. Strelnijeks je solidan igrač, ali ne neko ko može da nosi igru velikana poput CSKA, dok je Lundberg u odličnoj formi po dolasku iz Zijelone Gore, mada na elitnom nivou nema iskustva.

Glavni poenterski teret pašće na Vila Klajburna, koji je u prošlosti znao i da zablista i da nestane u najvažnijim utakmicama. Uz njega, Tornike Šengelija takođe ima raznovrstan repertoar i ove sezone ga prikazuje, skoro kao u Baskoniji. Videćemo mogu li oni da preuzmu Džejmsovu ulogu izmišljanja poena u neizvesnim završnicama, a Itudisa sigurno hrabre i dobre igre Hilijarda.

Bolomboj se nametnuo defanzivno, a na centarskim pozicijama sada je Fojtman, koji je znatno mekši od Milutinova. Zato je i doveden Majkl Erik, ali to je krpljenje, i videćemo hoće li CSKA i u najvažnijim bitkama uspevati da bude nadmoćan u ofanzivnom skoku kao ranije, kao i da brani reket dobro kao ranije.

Bez Džejmsa će protok lopte verovatno biti bolji, CSKA je trenutno drugi napad Evrolige, dok u odbrani ponekad zna da škripi.

Oslabljeni Fenerbahče – sezona se deli na dva dela

Marko Gudurić
Photo by Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Počelo je košmarno za Fenerbahče. Porazi u nizu, a posebno bolni bili su -42 od Barse i -37 od Žalgirisa. Plej-of se tada činio kao misaona imenica, mnogi su samo čekali da Igor Kokoškov dobije otkaz, ali uprava Fenerbahčea je s Obradovićem naučila da rezonuje na duge staze.

Dve stvari okrenule su Fenerovu sezonu: De Kolo kao primarni plejmejker i dolazak Marka Gudurića. One su se poklopile, a po Gudurićevom povratku iz NBA, tim iz Istanbula ostvario je 15 pobeda i četiri poraza, uz napad koji je procvetao. I De Kolo i Gudurić i poentiraju i razigravaju ostatak tima, a isto se ove sezone može reći i za Jana Veselog: uz sve što inače donosi, Kokoškov je od Čeha napravio i kreatora sa visokog posta.

Utoliko je veći hendikep što Veselog sigurno neće biti u prve dve utakmice, i to će još upadljivijim učiniti Fenerove probleme u skoku: statistički, Fener je najgori tim takmičenja po defanzivnim skokovima, a CSKA najbolji po ofanzivnim.

Ulanovas i Bartel daleko su od nivoa koji su prikazivali u klubovima u kojima se osećaju najkomfornije (Žalgiris i Bajern), ali zato svestrane partije Dajšona Pjera ukazuju na pravi skauting. Kao prinudno rešenje doveden je Kajl O’Kvinnamazan igrač koji može da pogodi s poludistance i da odigra leđima, ali daleko je to od atleticizma i hitrine Veselog, pa će Fener biti ranjiviji za prodore suparnika.

Nažalost, odsustvo Veselog nije jedini problem za Fener. Nekoliko igrača zaraženo je virusom korona i u ovom trenutku je pitanje koliki će otpor Fenerbahče uopšte moći da pruži. Spisak odsutnih zaista je zastrašujuće dug – zbog povreda će prva dva meča propustiti Jan Veseli i Dajšon Pjer, a igrači na koje zbog koronavirusa neće moći da raćuna turski predstavnik su Džerel Edi, Bobi Dikson, Edgaras Ulanovas, Jigit Onan i peti koji je i dalje nepoznat.

Šteta, pošto je upravo ova serija imala potencijal da bude jedna od najzanimljivijih. Dodatni, možda i najveći problem je odsustvo i arhitekte celog sistema – Igora Kokoškova. Selektor srpske reprezentacije takođe nije otputovao u Moskvu zbog zdravstvenih protokola u vezi sa virusom i propustiće prva dva duela serije.

Prognoza: Verovao sam da ova serija može u pet utakmica, čak i da Fener može da iznenađenja ukoliko se kockice poklope. Ipak, u situaciji u kojoj se trenutno nalazi, navijam jedino da utakmice budu ravnopravne: 3-1 ili 3-0 za CSKA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare