Šaras na Mesinu, Barselona na Armani, kako do finala?

Skener 28. maj 202110:00 > 12:05 0 komentara
Barselona Armani
Photo by Giuseppe Cottini/Euroleague Basketball via Getty Images

Mnogo košarkaša za koje je istinita fraza da individualnim kvalitetom mogu da reše utakmicu. Dva trenera kod kod kojih je disciplina važnija nego u većine drugih. Različiti tipovi plejmejkera, pil-en-rol i nadmudrivanja u reketu. Sport klub 1, od 21.00, Barselona ili Armani, ko će u finale Evrolige?

*Prethodno, gledajte i SK studio, odmah po završetku prvog polufinala Efes – CSKA (početak od 18.00)

U oba meča ove sezone slavila je Barselona. Kod kuće je bilo 87:71 – Armani je vodio 67:60 na šest minuta do kraja, a onda je Jasikevičusov tim napravio seriju 27:4. Brendon Dejvis upisao je 21 poen, Mirotić 19, a Kalates je dodao 14 asistencija. U Milanu su Katalonci bili još bolji u defanzivi i slavili su sa 72:56, uz 15 poena Mirotića. Kalates je tada imao 11 asistencija, dve više nego ceo Mesinin tim.

Fajnal-for Evrolige:

Barselona se takmiči na svom 15. fajnal-foru, prvom od 2014. godine, u potrazi za trećom titulom, posle 2003. i 2010. Takođe, Jasikevičus ima priliku da postane četvrti čovek koji će biti šampion Evrope i kao košarkaš i kao trener, posle Armenaka Alačačjana, Lola Sainca i Svetislava Pešića.

S druge strane, Olimpija Milano plasirala se na završni turnir prvi put od 1992. godine, i u potrazi je za četvrtom titulom, posle 1966, 1987. i 1988. Trener Mesina juri peti trofej šampiona Evrope – prethodno je osvojio po dva sa Virtusom i sa CSKA. Peta titula značila bi i da je usamljen na drugoj poziciji svih vremena, iza neprikosnovenog Željka Obradovića sa devet.

Kako su došli do F4?

Obe ekipe pokazale su slabosti u četvrtfinalnim serijama, ali to posebno važi za Barselonu, koja je bila veliki favorit u seriji sa Zenitom.

Povezane vesti

Ne računajući nadmoćnu predstavu u petoj utakmici, Barselona ni u jednom trenutku nije delovala komforno u duelu sa Paskvalovim timom – loše su reagovali na agresivniju odbranu sa mnogo fizičkog kontakta, a posebno se to odnosi na Nikolu Mirotića, tokom sezone najboljeg igrača Barselone koji je bio gotovo neprimetan u celoj seriji.

Armani je takođe bio favorit u duelu sa Bajernom, a možda se osetio i pritisak velikih očekivanja, kao što je često slučaj u Milanu. Velika ulaganja vlasnika kluba godinama se nisu isplaćivala, a Milanezi su za suparnika imali ratnički tim Bajerna. Na kraju se ključnom ispostavila prva utakmica, u kojoj je Armani nadoknadio -19, a -11 na osam i po minuta do kraja, i na kraju slavio sa zvukom sirene posle maestralno nacrtane Mesinine akcije.

U petoj utakmici umalo su ispustili dobijen meč, što ne bi smelo da se dešava ekipi sa toliko igrača sa mnogo važnih utakmica iza sebe. Ipak, sada je cilj ostvaren i pozicija Milana znatno je drugačija nego u četvrtfinalu, pošto Barsa važi za blagog favorita.

Različiti plejmejkeri

Nik Kalates
Photo by Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Upadljiva je razlika u tipu igrača na poziciji plejmejkera. Nik Kalates je primarno asistent i odličan defanzivac, Bolmarov najveći kvalitet takođe je defanziva bazirana na fizičkim predispozicijama. U Milanu, s druge strane, tu je Malkolm Dilejni koji mnogo više voli da gleda ka košu, kao i lukavi majstor Serhio Rodrigez – on doduše, poput Kalatesa, voli igru u pik-en-rolu, ali ima mnogo bolji šut za tri poena od grčkog kolege i slabiji je od njega defanzivno.

*Vasilije Micić – MVP put kojim se ređe ide

Kalatesa ne samo da brane ispod bloka, nego mu se udaljavaju i po tri metra na šutu, što je nemoguće raditi kada napadaju Rodrigez i Dilejni. Zato će četvorke i petice Milana i Barse imati različite zadatke – jedni će pik verovatno braniti u dropu i pokušati da anticipiraju Kalatesove poteze, a drugi će ići na iskakanja ili barem do linije bloka.

Oba tima vole da napadaju iz igre dva na dva i njenih različitih varijanti – na vrhu reketa, na 45 stepeni, česti su i uzastopni blokovi za igrača s loptom, a dodatnu raznovrsnost obezbeđuje to što pik ne vrte jedino plejmejkeri. U Barseloni je Kori Higins sekundarni kreator i neko ko je u prošlosti dobro igrao važne utakmice, dok Armani u tom smislu ima još širi izbor – Panter, koji doduše više voli igru jedan na jedan i teške šuteve, zatim Šilds koji možda neočekivano blista ove sezone, kao i Micov.

Koliko menja Pau Gasol?

U završnici sezone, Barselona je dobila neočekivano pojačanje u Pauu Gasolu, koji je izvrsno odigrao majstoricu sa Zenitom. Ako bude na tom nivou, to može da poremeti očekivanu dinamiku među timovima – pitanje je može li Hajns da igra peticu protiv Gasola, i zato bi minute mogao da dobije Kejleb Tarzuski. On je uradio veliki posao za Mesinu u drugom poluvremenu prve utakmice serije sa Bajernom, koja je u krajnjem zbiru verovatno bila ključna – u odbrani od pik-en-rola i na niskom postu, kao i u skoku.

*Pau

Jedan od ključnih duela biće Dejvis-Hajns. Dejvis je izrastao u jednog od najboljih centara Evrope, bio je jedan od retkih raspoloženih u seriji sa Zenitom, i kao da uvek doda nešto novo u arsenal – oduvek je bio odličan rol igrač, sada može da pogodi i sa distance, a već neko vreme nije zanemarljiva ni njegova igra leđima.

Hoće li se probuditi Mirotić i Panter?

Kevin Panter
Giuseppe Cottini/Euroleague Basketball via Getty Images

Mirotić nije bio faktor u seriji sa Zenitom i gledaće to da promeni. Jedno vreme će ga verovatno čuvati Bruks, u nekim varijantama i Hajns, ali utisak je da će Mirotić imati više prostora da napadne leđima nego što je to bio slučaj u duelima sa ekipom iz Sankt Peterburga, uz nadu Katalonaca da će mu šut proraditi – kada je u ritmu, Mirotić ima ogroman domet. To, osim poena, otvara i druge opcije u igri Barselone.

I u Barseloni i u Milanu pršti od individualnog napadačkog kvaliteta, a često se tako značajne utakmice svedu upravo na to. Imaju oba tima i igrače koji mogu da se „zapale“ i budu možda i neočekivani heroji – Kjurik se maestralno kreće bez lopte, nešto poput Kerola u Realu i Bobue u Efesu, a na drugoj strani je tu iskusni Datome, koji će znati da iskoristi ukoliko mu se ukaže višak prostora.

Panter u seriji sa Bajernom nije bio na nivou iz ostatka sezone, videćemo da li će Šaras na njega poslati Hangu. To će verovatno zavisiti od odbrane od pik-en-rola, tj. Kalatesa i četvorki/petica Barse.

Kataloncima bi verovatno odgovarao nešto sporiji tempo (Barsa ima skor 10-1 kada spusti protivnika na ispod 70 poena), ali daleko od toga da će Jasikevičus braniti igračima da se rastrče ako bude prilike. U utakmici u Milanu, Barsa je naterala rivala na čak 17 izgubljenih lopti, a Armani inače gubi najmanje lopti u Evroligi.

Iz spomenutih različitih vrsti igre dva na dva, Armani stvara prilike u reketu, ali i u šutu za tri poena – ove sezone, Mesinin tim je prvi u Evroligi u šutu za tri poena sa 41 posto. Sa druge strane, Barsa bolje brani liniju za tri poena nego prošle sezone i rivalima dozvoljava samo 34,1 posto pogodaka.

Ko će u finale?

Pojednostavljeno, gledaćemo sudar Armanijevog napada i Barselonine odbrane. To stvarno jeste pojednostavljeno, jer i napad Katalonaca spada među elitne, dok je odbrana Milaneza i te kako znala da obavi posao ove sezone – uostalom, imaju Hajnsa koji je garant dobre odbrane već celu deceniju.

Obe ekipe imaju izgrađen sistem i trenere koji su tražili i dobili disciplinu od svojih timova. Imaju i elitne igrače koji su već pobeđivali na najvišem nivou, imaju i potencijalne faktore iznenađenja, kao i dovoljno duboke timove da se izvuče plan B u slučaju potrebe.

Mnogi su skloni da Barseloninu lošu seriju sa Zenitom tumače kao dokaz da je Jasikevičusov tim prerano dostigao vrhunac ove sezone. Sa druge strane, Armani je ipak rasterećeniji jer je plasman na završni turnir dugo čekan, i sada je bonus sve više od toga.

Uprkos tome, biram Barselonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!