Sigurno, koncentrisano, moćni ritern: Novak demontirao bombe

Skener 30. jun 202120:37 3 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Toby Melville

„Bio sam nervozan pred ovaj meč jer sam igrao sa veoma dobrim i iskusnim teniserom, koji mi je bio rival u finalu pre tri godine. Ima odličan servis i vrlo je opasan protivnik, pogotovo u ranim rundama“.

Sve što je Novak Đoković rekao stoji, ali on je na savršen način demontirao bombe Kevina Andersona i slavio sa 6:3, 6:3, 6:3 u meču u kojem je teško pronaći ijednu zamerku na račun igre prvog tenisera sveta.

Vimbldon:

Iz sadašnje perspektive, lako je reći da Anderson i nije bio tako težak suparnik, ali Novak je taj koji nije dozvolio da se meč zakomplikuje. Taj rizik je naročito postojao u prvom setu, kada je Anderson natprosečno, za svoje standarde, čitao Đokovićeve servise i riternirao. Stigao je do djusa (jedini put u meču), pre toga imao i 15-30, ali Novak preciznim servisima nije dozvolio komplikacije na svoj servis.

Jedini brejk napravio je u osmom gemu, u gemu koji bi Anderson dobio protiv 99 posto drugih igrača.

Poen prvi: servis od 208 km/č, Đoković vraća iz skoro punog istezanja, lopta pada u servis polje, Anderson veoma dobro napada, ali Novak šalje bekhend pasing na liniju.

Poen drugi: dupla greška. U prvom kolu, Anderson je imao jednu, na 41 as, a sada četiri duple na 11 asova. Đokovićev ritern tera suparnike da više rizikuju.

Poen treći: Servis od 211 km/č, opet Đokovićev blok ritern bekhendom (kao u prvom poenu), a onda se razvija razmena, i završava se forhendom Andersona u mrežu.

Poen četvrti: Servis od 206 km/č, Đoković spušta niski bekhend, nešto između bloka i slajsa, Anderson napada i opet biva probušen na mreži.

Moć Đokovićevog riterna ponovo je bila na delu u osmom gemu drugog seta. Pogodio je Anderson opet tri prva servisa, prvi čak na liniju, ali Novak je sve vratio: opet bekhend iz streča, zatim forhend drajv, pa forhend blok, a potonji je možda i najmanje dobar od svih vrsta riterna koje Novak ima u arsenalu. Zatim, na drugoj od tri vezane brejk lopte, perfektan lob na liniju i brejk.

Novak jeste odigrao maestralno, ali onog momenta kada bi Andersonu servis bio neutralisan, postajalo bi jasno da je on ipak senka igrača pre povreda i operacija kolena. Nekoliko važnih „plus jedan“ udaraca, onih posle dobrih servisa, pogrešio je iz izglednih situacija.

Takođe, u bilo kojoj dužoj razmeni, nije imao nikakvih izgleda, a Đoković nije morao previše ni da rizikuje – bilo je dovoljno samo malo da raširi Andersona po terenu i dolazili bi ili greška ili zicer za Novaka.

Đokovićeva koncentracija nije popuštala nijednog trenutka. Na svoj servis nije imao nikakvih problema, a i u trećem gemu ključni brejk pravi u osmom gemu.

Tu je možda i najviše bilo do Andersonovih poklona – prvi servis ga nije služio, mada je od 0-40 odservirao dva asa. Ipak, na trećoj brejk lopti Novak pogađa svoj karakteristični pasing forhendom pod oštrim uglom, udarac kojim je osvojio neke od najvažnijih poena u karijeri na Centralnom stadionu Vimbldona.

Ubrzo, Novak je slavio pobedu u meču koji je učinio rutinskim: vimbldonski statističari su nekad darežljivi pri ocenjivanju toga šta je neiznuđena greška, a šta ne, ali svejedno je impresivno to što je Đoković imao samo šest za ceo meč.

Čak i da želimo da tražimo dlaku u jajetu, nemoguće ju je pronaći za ovaj Novakov meč, toliko je siguran bio.

Naredni Đokovićev protivnik je Denis Kudla, koji je 2015. godine dogurao do četvrtog kola i tu igrao četiri seta sa Čilićem, posle pobede nad Zverevom u drugom kolu.

Kudla ima nisko težište, voli da igra na travi, ali u dosadašnja dva okršaja s njim, Đoković nije imao problema. Na Vimbldonu 2019. godine bilo je 6:3, 6:2, 6:2, a iste godine na US openu rezultat je glasio 6:3, 6:4, 6:2.

Taj trijumf možda nam i više kazuje o odnosu snaga, s obzirom na to da se Đoković mučio sa povredom i da je u sledećem kolu predao tokom meča sa Stanom Vavrinkom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare