Siner ili Alkaraz?

Skener 1. avg 202220:43 > 21:25 14 komentara
Janik Siner Karlos Alkaras
Jurica Galoic/PIXSELL via Xinhua/Guliver Image

Skoro je dve godine stariji od Karlosa Alkaraza i zato mnogi zaboravljaju koliko je zapravo mlad Janik Siner - u avgustu puni tek 21 godinu. Teniska karijera je maraton - ne sprint - a to vrlo dobro znaju i Alkaraz i Siner, koji od ranog doba žive i ponašaju se kao da će igrati do duboko u četvrtoj deceniji.

Siner je pobedio u prethodna dva duela sa Alkarazom – na Vimbldonu i u finalu Umaga. Ipak, utisak je da je u ovom trenutku Karlitos ispred njega. Ako gledamo ta dva meča, Alkaraz je zbirno na brejk loptama imao 0-16, a to se neće često dešavati. Uz to, jasno je da je Španac sada u blagom padu posle početnog leta u zvezde, ali brzo će smiriti svoj brod.

Karlos Alkaraz
REUTERS/Juan Medina via Guliver

Alkaraz je bolji u defanzivi – utisak je da se Siner ne brani toliko dobro koliko bi trebalo uzevši u obzir njegovo kretanje, pogotovo iz forhend strane. Bolji je Alkaraz i na mreži, mada to u ovoj fazi karijere nije presudno.

Do nedelje Siner nije imao pobedu nad top 5 igračem i zapravo je znao lako da gubi kada se od njega očekuje da “možda iznenadi”, kao sa Cicipasom u četvrtfinalu Australije. Zato pobede nas Alkarazom i vođstvo 2-0 nad Đokovićem na Vimbldonu predstavljaju više nego pozitivne znake, pogotovo zato što se Siner mučio i sa povredom ove sezone.

REUTERS/Suhaib Salem

Znači, plafon je visok, to smo znali, ali još važnije jeste da Siner počne da pobeđuje i kada lošije igra i da nikad ne sme da bude otpisan, to je možda i ključna karakteristika velikih – nju Alkaraz već ima, porazi od Zvereva u Parizu i Sinera u Londonu ilustrativniji su pokazatelji njegovih dometa i od nekih velikih pobeda. Zašto? Zato što mnogi ne bi ni došli u poziciju da skoro uđu u peti set. Tome i Siner sada treba da teži, takvom mentalitetu.

povezano

Bekhend mu je čudo, pokret zgloba takav da može da izvede svaku vrstu udarca, ali generalno će u budućnosti Siner verovatno igrati za nijansu kontrolisanije, ostajući dosledan svom ofanzivnom stilu igre.

Od februara radi sa Simoneom Vanjocijem, koji je Čekinata doveo do polufinala Rolan Garosa, ali priključio je i Darena Kejhila. Videćemo koliko će Australijanac – koji je radio s Agasijem, Marijem i Simonom Halep – biti tu u budućnosti, ali i Siner je detektovao da mu treba iskustvo na elitnom nivou kako bi i sam tu došao.

Borba za novog princa tenisa traje, a u Umagu su u nedelju na tribinama verovatno imali privilegiju da gledaju dvojicu igrača koji će biti na svetskom broju 1 u budućnosti.

Šta vi kažete: Janik ili Karlos, ili obojica, ili nijedan?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare