SK: Ko je novi Luka Mitrović? Snaga, kreacija, petica…

Saša Ozmo 29. dec 20218:00 > 8:135 komentara
Podeli:
Luka Mitrović
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Povratak Luke Mitrovića u Crvenu zvezdu izazvao je dvojake reakcije navijača. S jedne strane, neupitna ljubav prema nekadašnjem kapitenu koji je bio važan deo velikih uspeha u bližoj prošlosti. S druge, sumnja može li rođeni Novosađanin posle brojnih povreda i dalje da doprinosi na elitnom nivou košarke.

Stidljivo se provlačila i treća, ne toliko brojna kategorija: oni koji su u spremnom i iskusnijem Luki Mitroviću (28) videli nenadanog džokera crveno-belog tima. Posle tri meseca sezone, jasno je da su upravo oni bili u pravu.

Pročitajte i detaljan intervju koji je Mitrović dao za Sport klub o svojih prethodnih pet godina u Crvenoj zvezdi – o tome kako je klub “stao na noge“, o treneru Radonjiću, čuvenoj seriji s Partizanom, Dženkinsu i Guduriću, velikim evroligaškim pobedama, o riziku štrajka, odnosu sa navijačima…

U Evroligi, Mitrović prosečno beleži 8,3 poena, uz 61 posto šuta iz igre, 4,5 skoka i 2,1 asistenciju, dok u ABA ligi ima 9,1 poen, 4,2 skoka i 1,5 asistenciju po utakmici. Doprinos je vidljiv i u onim kategorijama koje statistika ne pokriva: defanzivno, i timski i jedan na jedan, a napadački u kreiranju akcija.

U intervjuu za Sport klub, Mitrović govori o tome kako se vratio na pravi put posle povreda, ko ga je prvi prebacio na poziciju pet, kakav odnos ima sa trenerom Dejanom Radonjićem, a dotakli smo se i promene šuta, Zvezdine forme, specifičnosti direktnih rivala u Evroligi i brojnih drugih stvari.

Uvek je teško kada „kasniš“ za ekipom

Luka Mitrović
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Da li je i za tebe iznenađenje koliko dobro igraš ove sezone?

Jeste – ne mogu da kažem da sam očekivao ovakvu ulogu i individualni učinak. Prethodne sezone nisu mi davale mnogo razloga za to, ali video sam da se dobro osećam još od prvih dana priprema i prvih utakmica. Mnogo mi je značilo to što sam prošao cele pripreme, tada je mnogo lakše pronaći ulogu.

*Sve poklone iz našeg novogodišnjeg SK paketića pronađite OVDE.

Da, spomenuo si nekoliko puta koliko ti je bilo važno što si prošao cele pripreme. U kom smislu ti je to najviše značilo – fizički, košarkaški, mentalno?

Od svega pomalo. To su bile prve kompletne pripreme još od Bamberga (pred sezonu 2017/2018). Na nivou na kojem igramo, fizička sprema je možda i najbitniji faktor. Kada se naknadno priključiš ekipi, kada „kasniš“, znatno je teže pronaći svoje mesto u sistemu i upoznati se sa saigračima.

U Zvezdi je olakšavajuća okolnost što sam u poznatom okruženju i što se mnoge stvari nisu promenile u odnosu na moj prvi boravak. Lakše je onda i košarkaški i mentalno.

Ko je vratio Luku?

Luka Mitrović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Bilo je nekoliko situacija ove sezone u kojima si poentirao pod kontaktom, izdržao kontakt, gde čovek pomisli: „Nema šanse da bi Luka od pre nekoliko godina ovo izneo“. Čini se da si mnogo jači, jesi li na nekom posebnom režimu rada?

Prethodnih nekoliko leta sam mnogo više nego ranije posvećivao svom telu, a to dolazi i sa iskustvom. Ne samo tokom leta, nego i u toku sezone – naučio sam da slušam svoje telo i da ga čuvam. Ponavljam, za svaki nivo, a pogotovo za evroligaški ritam, fizičko stanje je osnovni preduslov za bilo kakvu nadgradnju. Posebno sam posle operacije kolena dodatno počeo da vodim računa o telu, mislim da se i vidi koliko se bolje fizički osećam, i nadam se da će potrajati.

Često mi kažu igrači „naučio sam da slušam svoje telo“, šta to konkretno podrazumeva?

Kako da to jednostavno objasnim… Što je čovek stariji, to je telu potrebno više pažnje. Postoje „traume“ prethodnih povreda, to ostavlja traga na telu i retko koji profesionalni košarkaš nema hronične probleme o kojima mora da vodi računa. Telo mora da bude u najboljem mogućem stanju, to je naš alat – teško ćeš dobro igrati ako nemaš telo kao osnovu.

Pre operacije, kada sam bio mlađi, mislio sam da će sve da dođe samo od sebe, pa nisam toliko pažnje posvećivao kvalitetu rada preko leta. Posle operacije sam to promenio. Oporavak sam radio sa Markom Stojanovićem, profesorom iz Novog Sada, koji je jedan od najzaslužnijih za moj povratak na ovaj nivo – pomogao mi je i na fizičkom i na mentalnom polju.

Prethodno leto sam radio sa Markom Sekulićem, kondicionim trenerom reprezentacije, i profesorom na DIF-u Igorom Ranisavljevim. Razlika u radu je očigledna: recimo, posvećivanje sitnim mišićima, o kojima nisam imao pojma ranije. Glavno je što smo planski radili, sa unapred pripremljenom jasnom slikom, na naučnoj osnovi.

Mitrović-kreator: Sitnice, fore i fazoni…

Luka Mitrović i Nikola Mirotić
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Oduvek si imao njuh za dodavanje, bilo je važnih plej-of serija u kojima si razbijao zonu pasovima s visokog posta. Ipak, sada se mnogo više igra kroz tebe i ta tvoja sposobnost dolazi do izražaja, još sa pozicije pet?

Definitivno mi prija uloga sekundarnog kreatora koju imam kod trenera Radonjića. To su stvari koje sam radio i ranije, ali sa pozicije pet one više dolaze do izražaja. U prethodnih nekoliko godina dogodila se moja tranzicija sa četvorke na peticu, mislim da petica u današnjoj košarci meni više prija. To je najvažniji razlog.

Ništa od šaha, zasad

Nedavno je Nikola Kalinić u intervjuu za Sport klub rekao da pokušava Mitrovića da uvuče u svet šaha. Bez uspeha, zasad.

„Nije još. Nisam ni veliki ljubitelj, a ni bogzna kakav znalac. On je čovek profesionalac, mnogo je ispred mene. Jedino da mi daje neke privatne časove, svakako mnogo vremena provodimo zajedno, ha-ha“.

Sa većinom saigrača se poznaješ od ranije, koliko je to uticalo na tvoj veliki broj asistencija?

Trening je značajan, ali ima i slobodne kreacije, stvari koje su van klasičnih akcija i naših „poziva“. Imamo slobodu da na terenu nekad odigramo nešto svoje, odlično se razumemo međusobno, a mislim i da se to u poslednje vreme vidi po našem napadu, koji je mnogo bolji nego na početku sezone. Sitnice, „fore i fazoni“ koji se uvežbavaju na treninzima, lični osećaj i dogovor između igrača… Kako sezona bude proticala, izgledaće još bolje.

Otkud petica i zašto Mitrović više ne šutira trojke?

Luka Mitrović
rdjan StevanovicStarsportphoto ©

Očigledno je da ti više prija petica, ali postoji li nešto što ti na toj poziciji teže pada nego kada si više igrao na četvorci?

Igranje na petici je znatno fizički zahtevnije. Eto, opet se vraćamo na tu fizičku spremu. To sam uvideo prethodnih sezona, a naročito ove, kada igramo Evroligu. Igrao sam na različitim nivoima košarke, sa različitim protivnicima… Postoje košarkaši koji igrački imaju evroligaški kvalitet, mogu da izvedu neke stvari, ali ne umeju da odgovore na agresivnost koja je česta u Evroligi. Tada se vidi nedostatak fizičke snage.

Petica u današnjoj košarci, pogotovo u Evroligi, iziskuje mnogo trčanja i kontakta, što sad osećam, kao i mnogo detalja koji se na televiziji ne vide. Na primer, protiv Danstona, Hajnsa ili Otela Hantera – koji su godinama dominantni defanzivni igrači u Evropi – jako je teško igrati jer su konstantno u kontaktu, ne postoji ni sekund komforne zone. Guranje, izbacivanje iz kretnje, takve stvari. To je neprocenjivo iskustvo, iz takvih duela najviše naučim.

Promenio si tehniku šuta i generalno se ne oslanjaš na šut više, trojke uopšte ni ne pokušavaš. Kako je do toga došlo?

Posle silnih povreda, pogotovo posle druge povrede kolena u Crvenoj zvezdi, najveći fokus bio je na oporavak. Nikada nisam bio ubitačan šuter, pogoci su dolazili kao posledica ponavljanja i treninga. Šut je pao u drugi plan posle povreda i duge pauze, a nadovezao se i problem sa samopouzdanjem – otišlo je u drugom smeru… To je i jedan od razloga zašto sam promenio poziciju, u današnjoj košarci četvorka bez šuta nema šta da traži.

Kada sam došao u Manresu (oktobar 2019), trener Pedro Martinez prvi mi je rekao da me vidi na petici. Zapravo, na jednom treningu ubrzo po mom dolasku, pitao me je gde ja vidim sebe i koja mi je prirodna pozicija. Odgovorio sam da sam dosad igrao četvorku, ali da mogu da pomognem na poziciji pet. Rekao mi je da sam ja za njega klasična petica i da mogu neuporedivo više da doprinesem na toj poziciji, te da na petici mogu da igram i na višem nivou košarke.

Tu sam celu sezonu proveo na petici, nisam morao da šutiram trojke i postepeno sam izbacivao šut iz repertoara. Kada si mlad igrač, želiš da radiš sve na terenu. Kako vreme prolazi, čovek shvata da do visokog nivoa treba dovesti one stvari koje dobro radi, a da uopšte ne radi one stvari koje mu ne idu dobro. Time sam se vodio.

Radonjićevi zahtevi? Može da se zaključi koji su

Luka Mitrović Dejan Radonjić
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Kako bi opisao svoj odnos sa trenerom Radonjićem – ponovo radite zajedno, očigledno je da mnogo veruje u tebe?

Dejo i ja se odlično poznajemo. Do detalja znam koji su njegovi zahtevi, to sam vrlo dobro naučio još u prvom mandatu u Crvenoj zvezdi. Znao sam zato šta me sada očekuje, što mi je olakšalo uklapanje u tim. I on mene dobro poznaje kao igrača – zna šta može da očekuje od mene i šta da traži od mene, kako da mi sakrije mane i isturi vrline. To je baza za uspešnu saradnju.

Gledajući našu igru, može se zaključiti koji su trenerovi zahtevi od svakog igrača. Za mene je to igra s mnogo energije, pre svega u defanzivi, zatim prisustvo na skoku i uloga sekundarnog kreatora, koju smo već spomenuli. Ulazni delovi mnogih akcija idu preko mene, tu mogu da kreiram i da biram najbolja rešenja za ekipu.

Sada kada si ponovo na elitnom nivou košarke, postoji li još neko kome si zahvalan na podršci kada mnogi nisu verovali da je moguće da se vratiš tu?

Moje je pravilo da je sâm igrač procentualno najviše odgovoran za ono što mu se dešava, i dobro i loše. Vera u sebe i rad na sebi, to su dva faktora bez kojih uspeh nije moguć. Uz to, mnogo mi je značila bezrezervna podrška porodice, devojke i prijatelja, dakle onih koji me najbolje poznaju. Podrška najbližih je uvek najiskrenija i najviše znači.

Top 8? Možda i sami sebe iznenadimo

košarkaši Crvene zvezde
Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Timski gledano, jesi li zadovoljan dosadašnjim delom sezone, gde je Zvezda mogla da „ukrade“ još neku pobedu?

U ABA ligi sve ide kako treba, na prvom smo mestu, uz samo jedan kiks, taj poraz od Igokee. Mislim da se u Evroligi prikazujemo u dobrom svetlu. Teško je govoriti da li je skor (7-10) mogao da bude bolji ili lošiji. Radili smo u konstantno teškim okolnostima od starta sezone, uvek je neko ispadao zbog povreda.

Ostvarili smo neke velike pobede, nekoliko utakmica nam je izmaklo u poslednjim trenucima, ali sve u svemu, možemo da budemo zadovoljni rezultatima, igrom i zalaganjem. Forma nam je u usponu, izgledamo sve bolje, nadam se da će se tako nastaviti.

Gde misliš da su rezerve ovog tima kada budete kompletni – šta ova Zvezda može, a da još nismo videli od nje?

Hajde prvo da se kompletiramo. Toliko smo trenirali u okrnjenom sastavu, Vajt se tek nedavno vratio u ekipu. Ni sami ne znamo koja nam je gornja granica, ali znamo ispod čega ne smemo da idemo, najvažnije je da se toga držimo. Nadam se da ćemo možda i sami sebe iznenaditi u narednom periodu.

Hoće li se dosanjati reprezentativni san?

Dvaput je Mitroviću za dlaku izmaklo učešće sa reprezentacijom Srbije na velikim takmičenjima.

„Iskren da budem, uopšte ne razmišljam u tom smeru. Ukoliko dođe nagrada za sve ovo što smo učinili tokom sezone – super. Usmeren sam na Zvezdu i na to šta nas očekuje. Iskustvo me je naučilo da je nemoguće bilo šta planirati u današnjem sportu – radim danas za sutra, možda takav način razmišljanja i rada donese neke lepe stvari u budućnosti“.

Nadate li se borbi za plasman u top 8 Evrolige?

To je jedan od ciljeva, želimo što duže da budemo konkurentni za viši plasman u Evroligi, tj. da ostanemo u koraku s ekipama iznad nas. Videli smo da možemo da se nosimo bukvalno sa svim ekipama u Evroligi, i na domaćem i na gostujućem terenu, ukoliko igramo na visokom nivou.

Ipak, u ovom rasporedu je teško držati taj nivo. Pogotovo kada je duplo kolo, vidite i sami kakvi se ludački rezultati dešavaju: jednu utakmicu izgubiš trideset razlike, drugu dobiješ dvadeset. Zato je teško prognozirati, ali bezrezervna borba srž je ovog tima – protiv svih, pa i najjačih suparnika.

Komentari

Vaš komentar