Slučaj Đoković: Logično – povedeš 2:0 i simuliraš povredu

Saša Ozmo 13. feb. 202110:21 > 10:3079 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Proklizao je Novak Đoković na tu prokletu farbu početkom trećeg seta duela sa Tejlorom Fricom u trećem kolu Australijan opena. Na taj „Melbourne“ koji mu je doneo toliko radosti u dosadašnjoj karijeri.

Nije odustajao, čekao je da tablete protiv bolova barem malo prorade, rival je bio nesnađen u situaciji koja nije svakidašnja, a Đoković je stigao do pobede u petom setu. Herojski.

Posle Novakovog meča

Ali to „herojski“ i slični epiteti ovoga puta su uglavnom izostali i još jednom su efektno ilustrovali razliku u odnosu inostrane javnosti prema Novaku s jedne strane, i Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu s druge.

Komentarišući šanse svih aktera pred nastavak turnira, jedan američki novinar konstatovao je da je Nadal „povređen“, a da je Đokoviću „nešto, ko zna šta tačno“. Bilo je ružnih komentara tokom njegovog meča i na jednoj nemačkoj televiziji, dakle nisu to usamljeni izlivi emocija na društvenim mrežama, već dolaze i iz zvaničnih izvora.

Bio sam prošle godine u Melburnu i svedočio sam pobedi Rodžera Federera nad Tenisom Sandgrenom posle spasenih sedam meč lopti u četvrtfinalu. Apsolutno niko tada nije dovodio u pitanje Federerovu povredu prepona i apsolutno niko nije mu negirao pravo na proslavu važne pobede uprkos toj povredi, kao što se radilo u petak sa Đokovićem.

Novak Đoković
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

I Federer je izašao na teren protiv istog tog Đokovića za dva dana, vodio 4:1 i 0-40 u prvom setu, i pružio jak otpor uprkos tome što nije bio na 100 posto. Na kraju je bilo 7:6, 6:4, 6:3, a ponovo se našlo nešto da se zameri Novaku – zašto je, zaboga, slavio pobedu nad povređenim protivnikom? Pa zato što je bio na poen da izgubi prvi set i zato što je drugi bio tesan kao u najslavnija vremena njihovog rivalstva. Ali svetu se ne može ugoditi.

Posle Novakovog meča

U petak su izostali naslovi o tome da je Đoković Hudini, o tome da je pobeda čudesna, epska ili koje već izanđale prideve mediji koriste u tim situacijama. Retke takve konstatacije opkoljene su sumnjama, a to što se Novak radovao posle pobede očigledan je znak da mu nije ništa, izgleda.

Rafael Nadal propustio je ATP kup zbog problema s leđima, a svoja prva dva meča na Australijan openu dobio je rutinski sa po 3-0, bez vidljivih problema. Niko niti jednom rečju nije doveo u pitanje povredu Španca – samo da budemo jasni, to ne bi ni smelo da se dogodi niti ima razloga za tako nešto, ali opet, zamislite da je Đoković na njegovom mestu… Istini za volju, i Nadal se u prošlosti suočavao sa sumanutim optužbama da simulira povrede, i to čovek koji zbog povreda nije branio neke od najvećih titula u svojoj karijeri, Vimbldon 2009. godine npr.

Potpuno mi je nerazumljiva logika u pozadini cele priče. Đoković vodi 2-0 u setovima i kontroliše meč, onda prokliza i najednom mu sine da simulira povredu ili da preteruje u tome koliko je ozbiljna. Jedino pravo pitanje je – zašto? Isto kao što bih pitao ravnozemljaše zašto bi neko tvrdio da je Zemlja ravna, ko od toga profitira, tako mi ni sad nije jasno kako je Đoković tačno profitirao od toga što bi učinio da povreda izgleda teža nego što jeste? Ludilo.

Situacija me je malo podsetila na četvrti set finala US opena 2011. godine sa Nadalom, kada se Đoković posle gubitka trećeg seta suočio s problemom s leđima. Samo, tada je situacija bila obrnuta – nije mogao da servira maksimalno, ali kretanje sa osnovne linije nije bilo tako ograničeno.

Sada protiv Frica je mogao da servira punom snagom, ali bilo je bolno očigledno da s osnovne linije nije ni blizu svojih standrda. Pogotovo to važi za forhend stranu. U trećem i četvrtom setu Novak je uglavnom statirao, a nije mogao adekvatno da se namesti ni na udarce iz mesta.

Ipak, očigledno mu je rečeno da bi tablete protiv bolova trebalo da počnu da deluju i želeo je da ostane što duže u igri. Na ruku mu je išla i pauza od devet minuta da se tribine isprazne zbog novog policijskog časa u državi Viktorija.

Znao je da nema šta da izgubi i praktično je servirao dva prva servisa. Bio je izuzetno precizan, a u petom setu povratila mu se i mobilnost – ne dovoljno da gradi poene strpljivo i da uvlači Frica u duge razmene, ali dovoljno da može adekvatno da napadne prvom prilikom. I pogađao je, na brejk lopti za 4:2 spustio je forhend paralelu na liniju.

Tejlor Fric
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Uprkos znatno vitalnijem i veoma preciznom Đokoviću, Amerikanac je morao bolje. Nije to laka situacija psihički, protivnik je povređen i to neminovno menja mentalni sklop – sâm Novak je to iskusio u spomenutom duelu sa Federerom prošle godine u Melburnu. Pa ipak, u toj situaciji do izražaja je došao manjak dimenzija u Fricovoj igri – nije forsirao slajs servis koji bi naterao Novaka da se isteže, nije tražio oštre uglove koji bi takođe mučili Đokovića, a noge su mu se skamenile kada je uvideo da postoji mogućnost da i takav meč izgubi i da ni u sedmom pokušaju neće proći treće kolo na grend slem turnirima.

Do Novakove povrede bio je to briljantan, veoma kvalitetan meč na obe strane – Fric je riternirao znatno iznad očekivanja, držao je poziciju na terenu i kada je Novak diktirao ritam dubokim loptama, i stvarno nije fraza kada kažemo da su detalji i nekoliko važnih poena napravili razliku. Na taj period Fric treba da bude ponosan, ali na to kako je izgubio… Ne baš, boleće ga dugo.

Kada se Đoković muči sa povredom, on obično kaže da ne želi previše da raspravlja o njenom stepenu i ozbiljnosti dok turnir traje kako ne bi otkrivao karte rivalima. Sada je ipak bio „tužan i razočaran“, emocije su ga ponele i rekao je posle na srpskom da je taj intenzitet bola teško objasniti nekome ko se nije bavio profesionalnim sportom.

Retke su situacije u kojima Novak nije optimista, a ovo je jedna od njih. U subotu neće trenirati, u nedelju će pokušati da izađe na teren, u to sam siguran, ali ni u šta drugo nisam.

Meč sa Milošem Raonićem na programu je u nedelju oko 11.00 po srednjoevropskom vremenu, videćemo nastavlja li se Novakov pohod ka devetoj kruni u Melburnu.

Komentari

Vaš komentar