Srbija u Dejvis kupu: Da li je moglo drugačije?

Skener 4. dec 202110:09 > 10:11 30 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Prethodnih desetak dana u Inzbruku i Madridu potvrdili su ono što smo gledali tokom čitave 2021. godine: Novak Đoković je neprikosnoven i igra još jednu briljantnu sezonu, ali niko od drugih tenisera iz tima Srbije nije ni blizu svog najboljeg izdanja. Na kraju, poraz od oslabljene Hrvatske u polufinalu sa 2-1 i okončanje sna o drugoj salatari.

Đoković je uradio zacrtano i ono što se od njega očekivalo: sve četiri pobede u singlu, bez izgubljenog seta, a sada ukupno ima niz od 19 pobeda. Pali su Denis Novak, Jan-Lenard Štruf, Aleksandr Bublik i Marin Čilić.

Izjave posle meča:

Dejvis kup uvek izrodi neke neočekivane, pa i senzacionalne rezultate. Nada je bila da će Dušan Lajović, Filip Krajinović i/ili Miomir Kecmanović, barem jedan od njih, uspeti da okrene sezonu i pogura Srbiju ka finalu, pogotovo kada nas je sreća pogledala i kada smo za dlaku prošli u četvrtfinale, uz povoljan kostur do finala.

Gledali smo herojska izdanja Mihaila Kukuškina, Felisijana Lopeza, Elijasa Imera, a nadasve najvećeg junaka Dejvis kupa Borne Goja, koji dosad nije imao nijednu pobedu nad rivalima iz top 75, samo da bi sada dobio Alekseja Popirina, Lorenca Sonega i Dušana Lajovića.

Sa druge strane, niko od naših momaka nije se izdigao: Duci je jedva dobio Geralda Melcera, a potom su usledili porazi Krajinovića od Kepfera, Kecmanovića od Kukuškina i za kraj onaj najbolniji, Lajovićev od Goja.

Lako je sad reći da je Lajović bio loš izbor

Dušan Lajović
Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images for Lexus

Posle bitke su svi generali – nakon Dušanovog poraza, odmah su počela da se postavljaju pitanja zašto nije igrao neko drugi. Krajinović je bio povređen, tj. nedovoljno spreman za singl, a Kecmanović je iza sebe imao fizički i psihički težak meč sa Kukuškinom, koji je na kraju i izgubio.

Na papiru, Lajović nije bio loše rešenje. Da, u prošlosti jeste padao pod pritiskom, ali je i jedan od najboljih turnira u karijeri odigrao baš za reprezentaciju – na ATP kupu 2020. godine dobio je Lojda Harisa, Nikolasa Džarija, a zatim u četvrtfinalu i polufinalu ostvario velike trijumfe nad Feliksom Ože-Alijasimom i Karenom Hačanovom. U finalu je izgubio od Bautiste Aguta, Đoković i dubl doneli su konačni trijumf, ali je Lajovićev udeo u toj tituli bio ogroman.

Prošao je već mnogo različitih situacija, uspeo da kasnije nego što je uobičajeno procveta i da dogura do top 30, a sada mu je preko puta stajao inspirisani i rasterećeni, ali ipak 279. teniser sveta – Borna Gojo.

Ono što posebno boli u porazu jeste što ni Gojo nije igrao spektakularno, nije bilo „ludila“ kao npr. u duelu sa Sonegom. Ne, Lajović je odigrao sigurno jedan od najgorih mečeva u karijeri, i to nakon što je nekako uspeo da osvoji prvi set.

Međutim, noge nisu radile, nije bilo odvažnosti da se koristi ogroman prostor na forhendu rivala, a grešio je Lajović i pri najjednostavnijim udarcima. Rečju, delovalo je kao da mu je sav teret ovog sveta na leđima, kao da se zaledio.

„Sigurno je da ima i toga, a i ovo je meni tek drugi meč. Igrao sam pre sedam dana u Inzbruku. Postojao je psihološki pritisak, ali sa druge strane, mi sada moramo dalje. Svu svoju energiju moram da usmerim na svoje drugove i da verujemo da ćemo da preokrenemo duel“, rekao je Lajović i dodao:

„Oseća se velika odgovornost kada se igra za reprezentaciju. Jednostavno ne igraš samo za sebe već za sve iz tvog tima, predstavljaš svoju državu. Odgovornost je veća. Dobra stvar je što i sreća bude mnogo veća. Ali i razočaranja su mnogo veća“.

Razočaranje svakako jeste ogromno, a Lajović je meč završio sa 14 direktnih poena i čak 44 neiznuđene greške – 4:6, 6:3, 6:2 za Goja.

Iznenanđenje – neuspelo

Đoković Krajinović
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Prvi meč je s razlogom označen kao ključan – bilo je jasno zašto, a narednih nekoliko sati bili su samo potvrda.

Đoković je pobedio Čilića sa 6:4, 6:2 u meču koji je bio znatno teži nego što rezultat pokazuje, ali je Novak dobio sve ključne poene, kao što obično i čini u duelima s Marinom, koji je imao 0/8 na brejk loptama.

Zatim je na red došao dubl – Nikola Mektić i Mate Pavić, najbolji dubl sveta, na Đokovića i Krajinovića.

„Želeli smo da na terenu imamo dobre riternere, igrače koji igraju singl i koji će biti agresivni na riternu. Nažalost, Mektić i Pavić su svetski dubl broj jedan i igrali su na zaista vrhunskom nivou za dubl. Nadao sam se da će kombinacije dvojice singl-igrača funkcionisati u dublu zbog spomenutog riterna i to je bio razlog za promenu. Takođe, Novak i Filip su najčešće igrali zajedno“, obrazložio je selektor Viktor Troicki odluku da Krajinović zameni Ćaćića u dublu.

U dosadašnjem toku turnira, Đoković i Ćaćić su funkcionisali više nego dobro – od Nemaca su izgubili za dlaku u duelu u kojem su obojica odigrali odlično, Nikoli jeste pao malo nivo protiv Kazahstanaca, ali je izvojevana ključna pobeda. Uz to, Ćaćić je jedini specijalista za dubl u srpskom timu, a Krajinovićev servis je suviše ranjiv, i prvi i drugi, što se i videlo tokom meča – 7:5, 6:1, a Srbija sve do poslednjeg gema nije napravila ni brejk loptu.

Ruku na srce, ishod verovatno ne bi bio drugačiji ni da je igrao Ćaćić, Srbija je šansu propustila u singlu. Braća Matej i Ivan Sabanov ubuduće će igrati za Srbiju i, ukoliko dodatno napreduju, Orlovi bi mogli da dobiju konkurentan dubl.

Troicki i budućnost

Viktor Troicki
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Viktor Troicki prvi put je bio selektor na jednom velikom takmičenju. Generalno je to nezahvalna uloga: kada Srbija pobedi, onda je „lako jer ima Đokovića“, a kada se izgubi, pod sumnjom je svaki izbor. Tako je bilo i kada su selektori bili Bogdan Obradović i Nenad Zimonjić.

Da li bi Kecmanović odigrao bolje od Lajovića? Verovatno, ali bilo je razloga da se veruje u Dušana. Zašto je Krajinović igrao umesto Ćaćića? Odgovorio je sâm selektor šta je bio rezon, ali nije upalilo, teško da je i moglo…

Kada se sve sabere i oduzme, lako je Srbija mogla da ispadne već u grupi, a s druge strane, mogla je i do finala. Tu bi (verovatno) Rusi bili favoriti, ali događala su se i veća iznenađenja.

Novak Đoković već neko vreme govori da su mu prioritet grend slem turniri i nastupi za reprezentaciju. Dokle god je on na vrhuncu, Srbija ima šansu da osvoji još neko timsko takmičenje: sledeća prilika je ATP kup, a posle dobrih priprema, nadamo se da ćemo i druge naše momke videti u boljoj formi, jer im je 2021. stvarno bila za zaborav.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare