Sve, baš sve je probao Cicipas – nedovoljno za Đokovića!

Saša Ozmo 5. nov 202221:0631 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Julian Finney/Getty Images

Novak Đoković napao je veoma dobro, ali je Stefanos Cicipas defanzivni lob smestio na liniju. U nastavku poena lopta je zakačila i mrežu posle jednog udarca Grka, koji na kraju pravi mini brejk za 4-3 u taj brejku odlučujućeg seta. Delovalo je da to „taj“ momenat koji će presuditi u popodnevu punom propuštenih prilika za Đokovića. U većini mečeva sa većinom rivala bi se tako i zbilo, ali sada Cicipas do kraja meča nije osvojio poen, a Novak se plasirao u svoje osmo finale u Bersiju – 6:2, 3:6, 7:6 (7-4).

Još 2018. godine je Cicipas iznenadio Novaka u Torontu, naredne godine ga dobio i u Šangaju za 2-1 u međusobnim okršajima, ali otad je Đoković do Bersija vezao sedam pobeda. Vezao je i sedam setova, još od onog izgubljenog drugog seta finala Rolan Garosa prošle godine, koji je ostavio dubok trag na Cicipasovu igru i dušu.

Delovalo je da nas nešto slično čeka i sada: u prvom setu je Đoković bio nadmoćan u razmenama, svaka lopta imala je i oštrinu i svrhu, na raznovrsne načine je Novak osvajao poene, a Cicipas se batrgao da se održi na površini, uz govor tela koji je bio sve samo ne onaj koji kazuje da se veruje u pobedu.

Međutim, onda se dešavaju dve stvari. Prva, jeftine Đokovićeve greške forhendom. Druga, Cicipas koji i posle nekih naizgled ne tako bitnih poena diže publiku na noge i pokazuje da će i te kako gristi do kraja.

Novak ne koristi neke polušanse, a Cicipas je sve bolji na riternu, čak hvata i dva maltene poluvoleja na riternu bekhendom. Na servisu – kao i tokom većeg dela meča – muči Novaka slajsom sa djus strane.

Đokoviću se nešto slično desilo i sa Muzetijem, ali mladi Italijan to nije znao da naplati. Stefanos jeste, a Novak je frustriran razvojem događaja – svađa se sa svojima u loži, malo i forsira, pa još jednim izgubljenim servisom gubi drugi set.

Malo je onih koji brže i lakše mogu da pritisnu „reset“ od Đokovića, a tako je bilo i sada. Mogao je i trebalo Novak brže da završi meč – možda u dva seta, svakako pre taj brejka u trećem setu, ali i Cicipas je igrao jedan od najboljih mečeva u sezoni, uz onu pobedu nad Medvedevom u Sinsinatiju.

U odlučujućem setu Novak dvaput propušta 15-40. Od te četiri brejk lopte, dvaput je bio u razmeni: na jednoj zategao bekhend paralelu i promašio, na drugoj čekao grešku i na kraju je on bio taj koji je poslao forhend u mrežu.

Ono u čemu je Đoković u takvim situacijama briljantan jeste stvaranje dodatne prilike koje će one prethodne propuštene učiniti nebitnima. Međutim, tu treba stati i skinuti kapu i Cicipasu, koji je u spomenutim brejk loptama bio čvrst na bekhendu, a onda je i momentalno zalupio vrata Novaku kada nije iskoristio te šanse. Uglavnom servisima, ali i neverovatnim nizom forhenda i perfektnim drop šotom na 4:4 i djusu. Dobio je i aplauz sa druge strane mreže.

Međutim, iako je Novak u jednom trenutku imao i ispod 40 posto ubačenog prvog servisa, Grk nije bio ni blizu brejk prilike. I to posle vrlo dobrog izdanja na riternu u drugom setu, ali to ostaje segment igre koji mora da popravi.

Stefanos Cicipas Novak Đoković
Photo by Julian Finney/Getty Images

Na promeni strana u taj brejku je bilo 3-3, a sticao se utisak da je Đoković trebalo da vodi barem 4-2. Ne toliko precizan servis Cicipasa od 150 km/č vratio je u aut, a napravio je i olaku grešku kada je napokon vratio – i to duboko – taj slajs servis sa djus strane sa kojim se toliko mučio.

Ipak, ništa nije lako dolazilo u ovom meču, a kada je Cicipas na opisani način napravio mini brejk za 4-3, činilo se da je blizu pobede koja bi i ocenu njegove sezone promenila iz „dobra“ u „odlična“.

Šta se sledeće dešava? Đoković šampionski vraća mini brejk, tako što spušta insajd in forhend na samu liniju. U narednom poenu dočekuje grešku Cicipasa bekhendom, da bi se ključni poen odvio na 5-4.

Stegnut i Novak, samo je ubacio drugi servis sa 105 km/č, razvila se razmena koju je Cicipas morao da dobije, dvaput je bio u situaciju da zada završni udarac, ali završilo se tako što Đoković čita njegov napad i iznuđuje grešku na voleju. Ćinilo se da bi Stefanos mogao da ukrade meč, ali na kraju je Novak ukrao taj poen i završio duel posle dva časa i 19 minuta – smečom, prigodno, baš kao i finale Rolan Garosa 2019.

Mnogo je toga pozitivnog za Cicipasa iz ovog meča, ali sigurno će biti i frustriran činjenicom da mora toliko dobro da odigra da bi uopšte imao šansu protiv Novaka. Direktni duel snaga i slabosti i jednog i drugog takav je trenutno da je Stefanosov prozor za pobedu baš uzak, a Novak posebno zadovoljstvo nalazi u tome što je još jednom dobio člana mlade garde u fizički i psihički napornom okršaju.

Holger Rune Novak Đoković
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Masters finale broj 56 za Đokovića, a u nedelju od 15 sati – uz direktan prenos na Sport klubu 1 – boriće se za 39. titulu iz te kategorije. Rival je mladi Danac Holger Rune, koji je prvo spasao tri meč lopte protiv Vavrinke, da bi zatim nanizao trijumfe nad četvoricom top 10 igrača: Hurkač, Rubljov, Alkaraz i Ože-Alijasim.

To je četvrto uzastopno finale za 19-godišnjeg Runea, koji igra agresivno i sa ogromnim samopouzdanjem – u duelu sa Feliksom, bekhend je udarao prosečnom brzinom od 121 km/č, devet kilometara na čas brže od sopstvenog forhenda, a čak 31 km/č brže od Feliksovog bekhenda. Počeo je Rune godinu kao 103. na svetu, a sada će biti u Torinu.

Iskustvo je na strani Đokovića, koji je poslednji poraz u zvaničnim mečevima doživeo još u četvrtfinalu Rolan Garosa, da bi potom nanizao titule na Vimbldonu, u Tel Avivu i Astani.

Hoćemo li dočekati i sedmi trofej u Bersiju?

Komentari

Vaš komentar