Talenat, povrede, doping i sjaj: Upoznajte Beatriz

Saša Ozmo 25. jun 202220:30 > 26. jun 2022 9:081 komentar
Podeli:
Beatriz Hadad Maja
U.S. Action Images via Reuters/Jason Cairnduff/Guliver

Njen niz od dvanaest pobeda na travi ne viđa se često, ali malo ko o njoj govori. Ispravljamo nepravdu i upoznajemo vas sa Beatriz Hadad Majom, koju odmila zovu Bia.

Počela je u rodnom Sao Paulu sa pet godina, a nije ni čudo, jer potiče iz sportske porodice: otac Ajrton bio je profesionalni košarkaš, a majka joj se bavila tenisom, baš kao i tetka i još neki rođaci. U porodici ima i libanske krvi.

Već sa 14 takmičila se sa 18-godišnjakinjama, i bila je jedna od najperspektivnijih juniorki generacije sa Belindom Benčič i Anom Konjuh. Možda su veliki napori u ranom dobu bili medveđa usluga – niz povreda uključivao je i operacije leđa i šake, a odslužila je i desetomesečnu suspenziju zbog dopinga.

Povezano

“Bez svih tih izazova, ne bih bila ono što sam danas. Mnogo sam zrelija”.

Iako u Brazilu ne postoji nijedan teren na travi, njena prva velika grend slem pobeda došla je na Vimbldonu 2017, nad Lorom Robson. Dve godine kasnije pobedila je tu i Muguruzu, tako da ova serija nije baš iznebuha.

“Prešla sam put od raja do pakla za nedelju dana”, seća se levoruka Brazilka da je pozitivni test došao malo posle pobede nad Muguruzom.

Uspela je da dokaže nevinost (mada neki nisu uvereni), ali priznala je da su je mnogo boleli sumnjičavi pogledi ljudi kojima se do juče dopadala, te da je prvih šest meseci bila u neverici.

Zaobilaznim putem, ali nagrada je stigla: u nizu pobeda pale su i Marija Sakari, Simona Halep i uzor 26-godišnje Brazilke – Petra Kvitova.

“Ništa se ne dešava preko noći, ključno je upoznati samog sebe”, kaže Bia.

Svira gitaru, voli da čita i da istražuje nova mesta. A znate gde još nije bila? U drugoj nedelji slema.

Šta god da se desi na Vimbldonu, Marija Bueno je negde gore i ponosna je na zemljakinju.

Komentari

Vaš komentar