Trener Van Rajthovena za SK: Zašto da ne iznenadimo Novaka?

Saša Ozmo 2. jul 202214:126 komentara
Podeli:
Igor Sijsling
Sport klub

U poslednjih mesec dana Tim van Rajthoven je ime koje su izgovorili skoro svi koji pažljivo prate tenis – pobede nad Fricom, Ože-Alijasimom i Medvedevom na putu ka titulu i Hertogenbošu, specijalna pozivnica za Vimbldon i trijumfi nad Delbonisom, Opelkom i Basilašvilijem. Sada je pred njim najveći test dosad – šestostruki vimbldonski šampion Novak Đoković.

Dan pred veliki okršaj, razgovaramo sa Timovim trenerom Igorom Sajslingom, 34-godišnjakom koji je svojevremeno bio 52. teniser sveta. Njih dvojica sarađuju već pola godine.

Ozmo na travi:

„Nije lako objasniti sve ovo. U poslednjih nekoliko meseci igrao je dobro na čelendžerima, bio je to nivo kojim sam verovao da može da dobija vrhunske igrače, ali iznenadio me je činjenicom da se sa svime mentalno izuzetno nosi – miran je na terenu i svaki put je koncentrisan u važnim trenucima. U Hretogenbošu i sada ovde, veoma je staložen“, počinje Sajsling za Sport klub, ali i za još dvojicu stranih kolega koji su se pridružili razgovoru.

Van Rajthoven je rekao da je jednostavno doneo odluku da ne želi da bude negativan.

„Nekada bude tragova negativnosti, nekada vidim da ključa. Tada razgovaramo, pokušavam da mu pomognem iskustvom iz svoje karijere – kada si negativan, ništa dobro ne izađe iz toga. Pokazao je da može da zadrži pozitivnost“, kaže Sajsling, koji je 2013. godine igrao treće kolo Vimbldona, i dodaje:

„Fizički je bio veoma jak, ali su ga povrede baš isekle. Možda ga je malo poremetilo i to kada je video da su neki njegovi vršnjaci napravili proboj, a on nije. Uvuče se onda sumnja. Drago mi je što je sada uvideo da može da pobeđuje najbolje“.

Tim van Rajthoven
Guliver Images

Na pitanje da li bi Tima okarakterisao kao vrednog radnika, Sajsling je slegnuo ramenima, osmehnuo se i iskreno odgovorio:

„Ne bih rekao da je vredan radnik. Kada je na terenu, radi stvari kako treba, ali više voli da su kraći treninzi. Kada je na terenu, intenzivan je, ali ne želi da provodi previše sati. Za još viši nivo, mora više i da se radi – to važi za sve, ne samo za tenis. Barijere moraju stalno da se ruše. Pokušavam da ga nateram da igra agresivnije jer ima toliko prirodne snage u njegovim udarcima. Želim da to iskoristi i da napada, jer u suprotnom ta snaga ne znači previše. Ima dobar tajming i dobro se postavlja za udarce. Ponosan sam na njega“.

Nakon što je od Van Rajthovena izgubio u finalu Hertogenboša, Danil Medvedev rekao je da Holanđanin igra na top 10 nivou. Na pitanje da li je to realno, Sajsling odgovara:

„Ne znam u ovom trenutku. Verujem da može da bude još bolji od ovoga, a šteta je što se na Vimbldonu ne dobijaju bodovi, jer bi mnogo skočio. Cilj nam je da uđemo u prvih 70, pa u prvih 50, a za dalje ćemo da vidimo. Mislim da može dobro da igra i na ostalim podlogama – i na šljaci i na betonu. Fizički je spreman i snažan – sa takvim servisom, nema mnogo onih koji mogu da ga oteraju iza osnovne linije“.

Igor Sijsling
Sport klub

Sledeći rival je Novak Đoković, najteži mogući ispit u ovom trenutku.

„Kao što sam rekao, tu me iznenađuje – koliko se mentalno dobro nosi sa svime. Prvog dana Vimbldona išao je okolo sa razrogačenim očima, a sada se ponaša kao da mu je ovo deseta godina. Uzdam se u njegovo samopouzdanje, rekao mi je da se oseća kao kod kuće. Biće to nova situacija, ali probaćemo da se spremimo, da vidimo može li da se oseća opušteno na velikoj pozornici. Mislim da će biti teško pobediti Novaka, ali Tim me već iznenađuje – zašto ne bismo videli još jedno iznenađenje?“, kaže Sajsling i ističe ključni faktor za meč:

„Tim mora da ostane miran ako se lopta bude vraćala češće posle servisa. Igra s jednim od dvojice najboljih. Timu je servis najjače oružje, a Novaku je ritern najbolji na svetu. Tim ne sme da paniči, ima dovoljno dobar servis da većinu svojih gemova osvoji“.

Ono što ne zna mnogo ljudi jeste da je Sajslingova mama iz Konareva, sela blizu Kraljeva.

„Da, cela rodbina mnogo voli Novaka, ali i Tim im je drag. Uživaće u meču“, zaključio je Sajsling za Sport klub.

Komentari

Vaš komentar