Tuga i nagli epilog: Štake Zvereva, Nadalu 22. na vidiku

Skener 3. jun 202219:16 8 komentara
Aleksander Zverev
AurelienMorissard/Panoramic via Guliver

Aleksander Zverev je udario forhend, urliknuo je i pao. Obrnuo se u bolu i već tada je bilo jasno – odigrana su tri sata, možda nismo bili ni na polovini meča, ali tada je prerano odsviran kraj. Sa povređenim skočnim zglobom, Zverev je prvo u kolicima odveden u svlačionicu, a onda se sa štakama vratio na teren samo da preda polufinale Rolan Garosa. U trenutku predaje, Nadal je vodio sa 7:6 (10-8), 6:6.

Posle tmurnog, ali toplog prepodneva, kiša je počela da pada pola sata pred planirani početak meča, organizator je navukao krov, a uslovi su bili spori i vlažni. Na kraju, Zverev je platio danak, a tokom pojedinih delova meča delovalo je da bi mogao da dođe do najveće pobede u karijeri.

Ozmo na šljaci:

Pravo je čudo kako Aleksander nije dobio prvi set. Sve ono što je trebalo na papiru da radi, on je i radio. Prvi servis držao je na iznad 80 posto, napadao prve lopte po servisu i ubacio je jedno malo iznenađenje koje Nadal nije očekivao – napao je forhendom po paraleli.

Znalo se da tako inspirisana igra Zvereva ne može doveka da traje, ali pitanje je bilo može li dovoljno da povede u setovima? Poveo je 2:0 i na 15-30 u trećem gemu imao aktivan poen, a potom je na 4:3 dozvolio Nadalu da vrati brejk. Uglavnom je i tada pogađao prve servise i dobijao riterne u servis polje, ali nije uspevao da završi – očajan drop šot, jednom mu je reket ispao, promašio je još jedan zicer.

Rafael Nadal
Susan Mullane-USA TODAY Sports via Guliver

Izbegao je totalno potonuće spasavši tri set lopte na 4:5, a onda je u taj brejku odigrao odvažno i došao do 6-2. Četiri vezane set lopte, to čak ni Zverev sklon strahu u takvim trenucima ne može da ispusti… Ipak može. Treba i Nadalu odati priznanje, ali Zverev je na 6-3 promašio relativno lak volej, na 6-4 napao nedovoljno odlučno i dao Rafi šansu, a na 6-5 se desilo nešto slično.

Šlag na torti, ono gde je Zverev i izgubio prvi set – na 8-9 pogađa prvi servis, dobija kratak ritern i loptu šalje pravo na forhend Nadala. Kazna je momentalno stigla i Rafa, koji do taj brejka nije napravio nijedan viner forhendom, uzima set.

Momentalno sam se setio kada je Endi Rodik u finalu Vimbldona 2009. godine sa Federerom takođe ispustio 6-2 u taj brejku, takođe promašio jedan volej koji ne bi smeo, s tom razlikom što bi Amerikanac poveo 2-0 da je dobio taj set.

Činilo se da bi Nadal mogao da prozuji kroz drugi set kada je napravio brejk bez izgubljenog poena na startu, ali onda je umor stigao obojicu. Izuzetno spori i vlažni uslovi, i dvojica izvrsnih defanzivaca – bilo je to plodno tle za duge razmene ako se poen ne završi u prva dva udarca, pa smo tako u trećem gemu videli i poen od 45 udaraca.

Aleksander Zverev
AurelienMorissard/Panoramic via Guliver images

Podsećalo je na ženski tenis, čak sedam brejkova u prvih osam gemova, ali Zverev je bio taj koji je prvi put imao dva gema prednosti, da bi i servirao za izjednačenje na 5:3. Pomračenje svesti, slično onom kada je servirao za pobedu nad Alkarazom – tri dvostruke greške i poklon Rafi, Rafi koji se kroz ceo drugi set nudio.

Prošlo je tri sata meča, a Ubaldo Skanagata – čuveni kolega koji je uživo pokrivao više od 160 slemova – konstatovao je: „Kao dve fudbalske utakmice, a možda nismo ni na pola“.

Zapravo smo bili vrlo blizu kraja – trebalo je da uđemo u taj brejk, a umesto toga smo gledali Zvereva koji štakom otpozdravlja publici na skandiranja: „Saša, Saša“. Ne tako davno, aplaudirali su posle njegove duple greške, ali kao što mi Anri Lekont reče još pre nekoliko godina, ume francuska publika da bude prevrtljiva…

Rafael Nadal Aleksander Zverev
AurelienMorissard/Panoramic via Guliver Images

Nadal je danas proslavio 36. rođendan igrajući svoje 36. grend slem polufinale. I mučio se i igrao daleko od svog maksimuma, ali tako je često u Rafinoj karijeri – kao da je programiran da igra tako kada je svestan da to može sebi da priušti, tj. kada je protivnik takav.

Tešio je Sašu dok je ovaj lio suze u svlačionici i nije to način na koji je Nadal želeo da prođe u finale, ali za koju godinu će se malo ko sećati kako je do finala došao.

Danas je, ipak, nešto gorči ukus pobede, ali kako god, Nadal je na korak do 14. trofeja na Rolan Garosu, ukupno 22. grend slem titule i sve jačeg GOAT argumenta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare