Ulog ne može da bude veći: Može li Đoković do desete?

Skener 28. jan 202319:00 8 komentara
Novak Đoković Stefanos Cicipas
Mark Kolbe/Getty Images

Kada je u Parizu 2021. godine kompletirao preokret od 0-2 u setovima i osvojio Rolan Garos po drugi put, Novak Đoković istovremeno je započeo i period sumnji i noćnih mora Stefanosa Cicipasa, pogotovo na grend slem turnirima. Godinu i po dana kasnije, sa obnovljenom verom u sebe, Cicipas opet izlazi pred Đokovića u finalu jednog od četiri najveća turnira. Onog u kojem se Novak oseća kao kod kuće.

U prvoj nedelji turnira izdešavali su se mečevi posle kojih se ovakvo finale dalo naslutiti. Eliminacije Ože-Alijasima, kao i Nadala i Medvedeva, umnogome su olakšali projektovani trnoviti Stefanosov put. Ostao je još jedino Siner od stvarnih pretnji, a Cicipas je u tom duelu igrao ključne poene na nivou one magične večeri 2019. godine, kada je pobedio Federera na Rod Lejver areni i lansirao se među teniske zvezde.

Bio je jedan neočekivan pad u igri u tom meču, u četvrtfinalu sa Lehečkom je lako mogao da izgubi bar jedan set, ali nije, opet igrajući one najvažnije poene kako treba – spasao je svih osam brejk lopti. U duelu sa Hačanovom je izgubio set, ali trijumf nije dolazio u pitanje nijednog trenutka.

Postoji termin na engleskom – clarity. E, tako Cicipas igra od početka sezone. Siguran u svakom momentu šta radi i u stanju da zaboravi loše trenutke i da ostane dosledan onome što želi na terenu. I izgleda srećnije dok igra, bez nekog tereta koji je vukao prošle godine, a to je naročito važno za Cicipasov specifični mentalni sklop.

„Ne vidim ništa negativno kad sam na terenu. Uživam. Čak i kada nešto ne ide, optimističan sam i pozitivan u vezi sa ishodom, s kime god da igram. Mislim da je mi je to ranije nedostajalo, a sada istinski verujem u ono što mogu da pokažem. I to je više nego dovoljno“.

Stefanos Cicipas
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Takođe, jedna stvar je primetna tokom celog turnira, Grk se brani bolje nego ranije, i uspeva češće da se vrati iz podređene u neutralnu poziciju.

Đoković će sigurno u najvažnijim fazama meča pokušati da drži loptu u bekhendu rivala, ali nemojte se iznenaditi ako u startu udara više po forhendu, buduće nepredvidljivosti radi.

Očekujte proaktivnog Cicipasa, koji će pokušati da izlazi napred i da diktira forhendom kada mu se ukaže prilika. Novak jeste dobio prethodnih devet mečeva sa Grkom, ali mnogi su bili tesni, poput Bersija prošle godine, kada je Cicipasov ritern u produženim periodima meča bio znatno bolji nego inače.

Novak Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Kao i u svakom meču, ali u ovom možda za nijansu više nego inače, dinamika servis-ritern biće prelomna. Osim Cicipasa, malo ko na svetu ima tako ubitačan forhend posle servisa ako dobije nešto kraći ritern.

„Nema nešto mnogo tajni. Nismo igrali jedino na travi. On je dosta sazreo, ima 25 godina. Verovatno je na vrhuncu svojih sposobnosti. Ovo je možda meč njegovog života. Igra za broj jedan, za prvi grend slem protiv mene. Biće motivisan. Igra dobro, napredovao je“, kaže Novak i dodaje:

„Znam šta mi je činiti, znam kako da se taktički spremim. Pružao sam ovde neke od najboljih partija. Spreman sam da idem do kraja protiv njega. Pet setova – pet setova, pet sati – pet sati. Radujem se“.

Đokovićev žreb još na startu je bio veoma dobar, kao možda još samo dva-tri puta u karijeri, a postao je još prohodniji kada je Kirjos odustao, kada je Rune ispao od Rubljova i – još ranije – kada je Tejlor Fric na drugom slemu u nizu izneverio visoka očekivanja, sada porazom od Popirina.

Marijana Kovačević
foto: Sport klub

Novak se mučio sa zadnjom ložom, ne trenira u danima između mečeva, ide na tri-četiri različite lokacije dnevno na terapije, a pola sveta prevalila je i doktorka Marijana Kovačević kako bi mu pomogla svojim nekonvencionalnim metodama.

Rezultati su vidljivi, kuc-kuc. U duelima sa De Minorom i Rubljovom, Novak je bio superioran – prolazio je kroz loptu kako želi, menjao pravac lopte kako mu se prohte i dobijao je mnogo lakih poena servisom. Protiv Pola je bilo više nervoze, ali je poslednji set opet ličio na predstave iz četvrtfinala i polufinala.

„Ne može jača poruka da se pošalje kada izdominiram setove u kasnijim fazama slemova. Suparnici uvek prate moje mečeve – rivali i njihovi timovi – traže prednosti, mane, nedostatke u igri. Što dominantnije odigram, to bolje. Onda znam da sam u glavama tih igrača. Znaju da moraju da odigraju meč života da bi me pobedili. Imponuje mi, drago mi je da je tako“, rekao je devetostruki šampion u Melburnu, koji se bori za izjednačenje sa Rafaelom Nadalom po broju grend slem titula (22).

Novak Đoković Stefanos Cicipas
hoto by Quinn Rooney/Getty Images

Iskustvo je na Novakovoj strani, ali i Cicipas je već dovoljno iskusan i stabilan da Đoković ne može da računa na osvojeni set u svlačionici ili produženo emotivno-mentalno odsustvo suparnika sa terena. Jedno je sigurno, čeka nas spektakl. Za Norman Bruks trofej i mesto svetskog broja jedan.

„Sećam se da sam na TV-u gledao ta finala i zamišljao kako ću ja biti tu jednog dana. Znam da je bilo dugo putovanje, potrebno je da se naprave izvesni koraci pre nego što se dođe u ovu poziciju, ali verovao sam, jako sam verovao. To je čovekov ego koji govori, a i kao mlad sam imao dosta samopouzdanja“, kaže Cicipas.

Rod Lejver arena, nedelja od 9.30 po srednjoevropskom vremenu, Novak Đoković na Stefanosa Cicipasa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare