Upoznajte najvažnijeg člana Novakovog tima u Melburnu

Saša Ozmo 19. feb. 202119:00 > 19:5924 komentara
Podeli:
Ulises Badio
Privatna arhiva

Dok je sva pažnja na Novaku Đokoviću i njegovom pohodu na devetu titulu na Australijan openu, jedan čovek iza kulisa među najzaslužnijima je što je Novak uopšte u mogućnosti da igra. Njegovo ime je Ulises Badio i ovo je priča o njemu.

„Uliju je zaista stalo do mene i moje karijere, mog fizičkog stanja. Veoma je profesionalan i izuzetno posvećen, stvarno je mnogo radio u poslednjih pet-šest dana, po ceo dan. Zahvalan sam mu iz srca“, rekao je Novak Đoković srpskim novinarima dva dana nakon što su mu Ulijeve „magične ruke“, kako ih je Novak nazvao, pomogle na putu ka finalu.

Ko je Ulises Badio? Argentinac koji je diplomirao na kineziologiji i fizioterapiji, bavi se i ručnom terapijom i kiropraktikom, kao i akupunkturom i kineskom medicinom, zapravo je jednom izjavio da mu je istočnjački način razmišljanja bliži od zapadnog. Sve to u skladu je sa Novakovim pogledima na svet i holističkim pristupom koji često spominje.

Četiri godine Badio je bio jedan od fizioterapeuta na ATP turu, a njegovo bogato iskustvo uključuje rad u fudbalskom klubu Valensija, šestostrukom prvaku Španije, na brojnim klinikama i u centru sportske medicine u Arizoni.

Ulises se iskazao tokom krize sa laktom 2017.

Sudeći prema rečima ljudi oko njega, ne prođe dan u kojem Ulises ne uči i ne unapređuje svoje veštine. Na kraju krajeva, nije lak zadatak postati deo tima jednog od najvećih tenisera svih vremena.

Australijan open

Badio to nije postigao jedino zahvaljujući svom umeću, već i čvrstini tokom kriznog perioda – Uli je počeo da radi s Đokovićem u maju 2017, nešto više od mesec dana pre nego što će Đoković predati četvrtfinale Vimbldona Tomašu Berdihu, posle čega je zbog povrede lakta odsustvovao do kraja godine. Upravo tada se dobroćudni Badio iskazao.

„Pun je znanja, temeljno poznaje svoj posao, bio je uz Novaka i tokom teškog perioda 2017. godine, mnogo je pomogao sa laktom i zaslužio je svoje mesto u timu“, rekao je Marjan Vajda za Sport klub tokom Australijan opena 2020. godine.

Veza Novaka i Ulisesa tada se učvrstila i Argentinac je postao čovek od poverenja i član bliskog Đokovićevog kruga. Badiova uloga u timu važna je i u uobičajenim okolnostima – Novak je jedan od najspremnijih tenisera na svetu i ništa ne prepušta slučaju, Uli je jednom prilikom izjavio da je Đokovićeva fizionomija takva da se nekada istežu i po četiri puta dnevno.

Ove godine u Melburnu, ipak, Ulisesov posao znatno je teži nego inače – posle povrede u meču trećeg kola sa Tejlorom Fricom, praktično sve slobodno vreme Đoković provodi u oporavku.

Maestro u svom polju, ali i divna osoba

„Oporavak trenutno zauzima 100 posto mog vremena u poslednjih pet dana“, rekao je Đoković posle trijumfa nad Aslanom Karacevom u polufinalu. Nije to bila samo stilska figura, Badio radi na Novakovom telu svakog sata, a posao je toliko golem da mu je bila potrebna i pomoć njegovih kolega fizioterapeuta koji rade za ATP. To Badio zna da ceni.

Australijan open

„Uli je pre svega izuzetna osoba. Mnogo je dobar čovek i način na koji se ophodi prema drugima stvarno je impresivan – svima se javlja, donosi čokoladice i poklone ATP fizioterapeutima, čuvarima itd“, ističe Đoković.

Zaista su retke situacije u kojima Uli ne nosi široki, prijateljski osmeh na svom licu. Uživa u prilici koja mu se pružila i posle samo nekoliko neobaveznih ćaskanja sa njime, bude vam jasno koliko 42-godišnji Uli voli svoj posao.

“Uli je sjajan momak, divan i fin, savršeno se uklopio u tim – Novak ga voli, mi ga volimo“, jezgrovit je Vajda.

Timski rad, muzika i joga

Đoković voli da se o svemu misli, a Badio je malo drugačiji od Miljana Amanovića, drugog Novakovog fizioterapeuta koji sada nije u Melburnu.

„Da, u ovom kontekstu ne mogu da ne spomenem Miljana Amanovića, svog kuma i drugog fizioterapeuta koji nije ovde sada. Uli i on se dopunjuju, i Miljan je veoma posvećen, ali imaju malo drugačiji način rada. Učine da se uvek osetim dobro“, objašnjava Novak.

Sad u Melburnu nema baš mnogo slobodnog vremena, ali kada ga ima, Ulijeve strasti su muzika i joga, koju i Novak praktikuje. Takođe slično Novaku, Badio uživa u istočnjačkoj filozofiji i često citira Budu: „Ono što misliš, postaješ. Ono što osećaš, privlačiš. Ono što zamisliš, stvoriš“.

Na istom tragu, Novak je mnogo puta govorio o tome koliko mu je vizuelizacija važna u pripremi mečeva. U nedelju od 9.30, u sudaru sa Danilom Medvedevom koji je u seriji od 12 pobeda nad top 10 igračima, Đokoviću će biti potrebna sva moguća pomoć kako bi osvojio Melburn deveti put.

Ukoliko u tome uspe, Ulises Badio imaće ogroman udeo u osvajanju Novakove 18. grend slem titule.

Komentari

Vaš komentar