Upozorenje za Đokovića: Koliko je značajan poraz u MK?

Saša Ozmo 13. apr. 20229:44 > 12:0639 komentara
Podeli:
Novak Đoković
Photo by Julian Finney/Getty Images

Istorijski gledano, Monte Karlo nije indikator za sezonu na šljaci Novaka Đokovića, ali njegovi navijači imaju razloga za strepnju.

U porazu od Alehandra Davidoviča Fokine sa 6:3, 6:7 (5-7), 6:1, prvi teniser sveta odigrao je jedan od najlošijih mečeva u poslednje četiri godine. Poslednji put kada je toliko neprepoznatljiv na terenu bio jesu oni nesrećni mečevi sa Tarom Danijelom i Benoom Perom u martu 2018. godine, kada se prerano vratio posle operacije lakta.

Povezane vesti:

U oceni Novakove igre, olakšavajuća je okolnost što je duvao jak vetar. I kada je potpuno u udarcu i pun samopouzdanja, Đokovića vetroviti uslovi znaju da izbace iz ritma. Sada se u tom smislu ponašao ispravno, očekivao sam znatno više nervoze i komentara na račun vetra.

Sada se svojoj loži žalio jedino na startu trećeg seta, u gemu koji se ispostavio ključnim, jer je u prvom gemu Đoković od 40-15 dozvolio brejk. Posle izgubljenog poena na djusu, uputio je pogled ka loži u stilu „da li je moguće više da duva ovako?“

Vetar, naravno, ne može da bude izgovor za sve, a ono što najviše zabrinjava jeste fizički pad, koji je i Novak priznao, rečima težim nego uobičajeno.

„Fizički sam se potpuno raspao u trećem setu. Potpuno sam ostao bez gasa. Ne dopada mi se to kako sam se tad osećao, porazgovaraću sa svojim timom o razlozim zašto je to bilo tako“, izjavio je Đoković. U tom smislu, treba uzeti u obzir i da je imao visoku temperaturu pred turnir, što je siugrno uticalo na nedostatak energije.

Praktično je Novak igrao bez servisa, više od sat i po bilo mu je potrebno za prvi as. Sa osnovne linije najčešće nije bio u stanju da poveže svoje šablone, svoje kombinacije, za koje je potrebno nekoliko odličnih udaraca, pogotovo na šljaci. Čak ni na riternu – koji je često iks faktor i kada ništa drugo ne ide – Đoković nije bio agresivan, i neke slabr servise čekao je koji metar iza osnovne linije i/ili ih vraćao plitko.

Nije to ništa toliko neobično, u teniskom rečniku se kaže „zarđao“ – u svakom aspektu igre nedostajalo je malo, u nekima i malo više. Mnogo je 51 neiznuđena greška, previše. Pri tom je i Španac, uprkos svoj borbenosti i ponekom čudesnom potezu, imao periode igre kada se dobrano trudio da se samouništi i kada se nudio.

Đoković će biti prvi i 18. aprila, ali propustio je jednu od retkih prilika kada je mogao da osvoji nove poene na šljaci.

Takav poraz jeste upozorenje, ali Novak i te kako ima vremena da uhvati formu. Obično je to i činio, ali njegovi navijači s razlogom sada strepe pitajući se koliki je trag ostavilo sve što se desilo od početka godine.

Deo odgovora dobićemo već sledeće nedelje u Beogradu, u tome je i lepota i prokletstvo tenisa.

„Neću sada stati. Nastavljam i nadam se da ću uhvatiti formu na vreme za Rolan Garos, to je veliki cilj tokom sezone na šljaci“.

Komentari

Vaš komentar