Uprkos „nuli“, Đoković je dobio ono što je hteo u Beogradu

Skener 25. apr 20229:54 > 10:10 30 komentara
Novak Đoković
Starsrport/Serbia Open

Gorak je ukus kada se turnir završi izgubljenim setom sa 6:0, ali Novak Đoković ima mnogo više razloga da pozitivno gleda na svoj put ka Rolan Garosu nego što je to bio slučaj pre nedelju dana.

U finalu Srbija opena bolji je bio Andrej Rubljov sa 6:2, 6:7 (4-7), 6:0, a pre toga je Đoković napravio tri preokreta, u duelima sa Laslom Đereom, Miomirom Kecmanovićem i Karenom Hačanovom.

Najbliži porazu bio je u prvoj rundi sa Đereom, kada je Laslo promašio dva zicera forhendima u ključnim trenucima. Tada je Novak stajao predaleko iza osnovne linije, previše vrteo loptu i generalno bio pasivan.

I protiv Kecmanovića je imao set i brejk zaostatka, a verovatno dva najčistija i najbolja seta odigrao je u preokretu protiv Hačanova.

Ritern, ko bi reko…

Đoković Rubljov
Starsrport/Serbia Open

Đoković je dobio ono što je igrački želeo od turnira u Beogradu – mnogo vremena provedenog na terenu u takmičarskim okolnostima, sa pritiskom semafora i uz potrošnju energije srazmernu adrenalinu koji se luči tokom pravog meča.

Beogradska publika pokazala se izvanrednom. Uz izuzetke, navijalo se bučno i emotivno, ali korektno. Pri tom, tribine su bile popunjene i u danima kada nije igrao Đoković, a ni drugi srpski teniseri – recimo, velika je gužva bila u petak za duele Fonjini – Ote i Rubljov – Danijel. To je pozitivan znak ako Srbija misli da ima turnir na duže staze.

Neočekivana prednost za Rubljova u većem delu finala, ne u svim, bio je ritern, pogotovo na drugi servis. Novak je i menjao pozicije na riternu, ulazio i pokušavao da poklapa kikove Rubljova, ali se onda i udaljavao i vraćao dva metra iza linije. Ključni poen na meču, brejk loptu u prvom gemu trećeg seta, Novak je izgubio jer je poslao balon na servis od 125 km/č Rubljova.

Sa druge strane, Novakov servis postajao je sve bolji kako je nedelja promicala. Po hladnom vremenu i sa većim loptama posle kiše, protiv Đerea je to izgledalo loše – na jednom važnom poenu servis je išao svega 104 km/č. Nije još na maksimumu, ali Novak je nešto češće pronalazio svoje tačke u nastavku turnira, recimo slajs servis iz djus polja. Ipak, vidljivo je odsustvo samopouzdanja na drugom servisu, kao i to da Đoković skoro uopšte nije koristio kik servis, što je trend već neko vreme.

Drugi set finala sa Rubljovom doneo nam je nivo tenisa dostojan grend slem četvrtfinala ili polufinala. Da je Đoković treći set izgubio sa recimo 6:3 posle slične borbe, utisak o turniru bio bi kompletno pozitivan. Ovako…

„Zabrinjavajuće“

Novak Đoković
foto: David Damnjanović

U danima pre turnira u Monte Karlu, Novak je nekoliko dana imao visoku temperaturu, a ta bolest izgleda da je produžila i vreme koje mu je potrebno da dostigne punu formu.

Rekao je Đoković da se u trećem setu finala sa Rubljovom osećao kao u trećem setu poraza od Alehandra Davidoviča Fokine u Monaku. Potpuno bez snage i bez nogu.

Povezane vesti:

„Nije bio kovid, ali ne želim da ulazim u detalje, nije to neophodno. Značajno mi je to uticalo na metabolizam nekoliko nedelja. Radovao sam se Monte Karlu, ali nisam mogao da se spremim. Ipak, gledam pozitivno, odigrao sam nekoliko dugih mečeva ovde, ide nabolje, ali jeste malo zabrinjavajuće što se tako osećam na terenu. Radim stvari koje sam oduvek radio, smatram sebe jednim od najspremnijih na turu. Nadam se da će biti bolje iz nedelje u nedelju“, izjavio je Đoković.

U nedelju smo dobili još jednu važnu vest – Miljan Amanović više neće putovati kao Đokovićev fizioterapeut na turnire, već će se posvetiti radu u Novak tenis centru. Novih dodataka timu neće biti, tako da se nadalje ide sa trojcem: Goran Ivanišević, Marko Paniki i Ulises Badio.

Dobro bi došlo da Novak što pre podigne nivo igre još malo kako bi povratio i autoritet u očima rivala, koji sada sa više vere u pobedu ulaze u mečeve sa Đokovićem.

Sledeći turniri jesu Madrid i Rim, generalne probe pred ono što je za Novaka najvažnije u ovoj fazi karijere – 22. maj i početak Rolan Garosa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare