Voleo tenis, žene i noć, prerano je umro: Litvanski Lav

Skener 16. jul 20229:49 > 9:53 8 komentara
Vitas Gerulaitis
imago Baumann/Guliver Images

Pošto je 16 puta u nizu izgubio od Džimija Konorsa, napokon je pobedio. „Neka to bude lekcija svima vama – niko ne pobeđuje Vitasa Gerulaitisa 17 puta u nizu!“, pobedonosno je konstatovao i nasmejao sve prisutne.

Za ovu priču ste uglavnom svi čuli, ali nastavak često ostaje neispričan – dobio je Konorsa i u naredna tri duela, uključujući i polufinale Rolan Garosa.

Rođen u Njujorku, sin litvanskih imigranata, Vitautas (skraćeno posle na Vitas jer – Ameri) je bio jedan od onih sa atraktivnim, dopadljivim stilom igre. Harizmatični plejboj s loknicama, voleo je žurke i bio je omiljen među kolegama – prijatelj sa skoro svim svojim rivalima.

Stigao je Litvanski Lav i da osvoji jednu grend slem titulu – 1977. u decembru je slavio na Australijan openu pobedom nad Džonom Lojdom. Bio je i treći na svetu, verovatno bi imao i više titula, ali uglavnom je naletao na velikane – Konorsa, Borga i Mekinroa.

Sa Borgom, od kojeg je izgubio finale Rolan Garosa 1980. godine, imao je posebnu vezu. Posle poraza od ledenog Šveđanina u dramatičnom polufinalu Vimbldona 1977 sa 8:6 u petom setu, već sledeći dan se vratio u klub i rekao Bjernu: „Kad god želiš da treniramo, tu sam“. Spremao ga je za finale.

Vitas Gerulaitis
imago/Colorsport/Guliver Images

Setite se rečenice s početka teksta – Vitas jeste izgubio 17 puta u nizu, samo ne od Konorsa, već od Borga.

„Svaki put izađem na teren sa trideset ideja koje bi trebalo da mi donesu pobedu. I svaki put ih Bjern razbije u komade, kao da gađa glinene golubove“.

Mnoge se legende ispredaju o Vitasu, evo nekih:

– Bio je spreman da uloži svoju kuću da Martina Navratilova ne može da bude 100. igrača na ATP listi.

– Kažnjen je 1.250 dolara jer je predložio da linijski sudija, kojim je bio nezadovoljan – „bude stavljen u krematorijum i spaljen“.

– Drugom prilikom, navijač mu je dobacio: „Prestani da psuješ, Loknice“. Pozvao ga je Vitas da siđe da se pobiju.

– Prihvatio je izazov Ilije Nastasea da popije 0,3 litre votke. Ništa strašno, ali ona je bila pomešana sa pepelom cigareta i bajatim hlebom.

– Ivan Lendl ga je 1982. pogodio loptom tačno u glavu. „Svakako nemam ništa u glavi što bi se moglo oštetiti“, bila je Vitasova poslednja.

– Bio je izuzetno popularan u Rimu, visio je na bilbordima, sve to uprkos jednoj rečenici koju je izgovorio posle izgubljenog prvog seta od Panate u finalu: „Ovi ljudi su životinje. Rim je čmar planete“.

Vitas Gerulaitis
John Barrett/PHOTOlink /MediaPunch /Guliver Images

Našao se na naslovnici People magazina, zajedno sa frontmenom grupe Bee Gees Berijem Gibom. Evo isečka iz teksta:

Karmin je više nego jednom pronađen na kragni Gerulaitisove opreme. „Prilično sam društven momak i nisam često usamljen“, sleže ramenima Vitas.

Voli glumice i manekenke. „Ne škodi da devojka bude lepa, a posle meča ne želim da neko sedi sa mnom i razgovara o mom bekhendu“.

Tada je izgovorio i legendarnu rečenicu: „Da mi na terenu ide tako dobro kao što mi ide van njega, dosad bih već bio broj jedan“.

Kada sve ovo čita, pomislio bi čovek da je Vitas bio neradnik. Nije moglo to biti dalje od istine, znao je na terenu da ostane i po deset sati, sve dok nešto ne odradi onako kako je zamislio. Uostalom, kako s Borgom trenirati drugačije?

Vitas Gerulaitis
AdamxScull-PHOTOlink/Guliver Immages

Ipak, nije se doveka moglo tako – malo krvav rad, malo žurke, droge i alkohol.

Povukao se sa 32 godine, postao je i komentator, a verovatno bismo i danas uživali u njegovim vrcavim dosetkama da nije bilo bizarnog spleta događaja usled kojeg je preminuo 1994. godine.

Odseo je kod prijatelja u gostinskoj sobi. Grejač bazena bio je neispravno postavljen, pa je gas došao do sobe u kojoj je Vitas spavao – sutradan je kućna pomoćnica pronašla njegovo telo.

Prerano, sa 40 godina, napustio nas je Litvanski Lav, ali priče o njemu i danas se prepričavaju jer – bio je veći od života.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare