Za mene, znaj, tek tad je počelo: Da li je Nadal sada GOAT?

Saša Ozmo 5. jun 202220:00 > 20:3180 komentara
Podeli:
Rafael Nadal
REUTERS/Benoit Tessier

Kao veliki navijač Rafaela Nadala, 14-godišnji Kasper Rud bio je na tribinama na finalu Rolan Garosa 2013. Devet godina kasnije, on je igrao finale na stadionu Filip Šatrije i prošao je slično kao David Ferer. Jedino je večan Nadal, čovek koji je osvojio svoju 14. titulu u Parizu i ukupno 22. grend slem trofej – 6:3, 6:3, 6:0.

Ozmo na šljaci:

Bio je to jedan od onih mečeva za koje su skoro svi uspešno pretpostavili kako će teći. Špancu nije bila potrebna najbolja igra, zapravo je u prva dva seta poklonio po brejk Rudu, ali ni to nije bilo dovoljno za iole uzbudljiviji okršaj.

Norvežanin je uporni radnik koji je zaslužio sve dobro što mu se dešava. Kada se šansa otvori, on će je iskoristiti, kao što je sada učinio i došao do finala bez ijednog top 10 rivala – najbolje rangirani protivnik bio mu je Hubert Hurkač. Za onaj dodatni korak koji vodi u elitu, u realne konkurente za završnicu na svakom grend slem turniru, Rudu ipak još mnogo toga nedostaje.

Naročito je to bilo očigledno u duelu sa Nadalom, čiji je stil igre takav da lako može da eksploatiše osnovnu Rudovu slabost – bekhend.

„Na bekhend, na bekhend, na bekhend. Uvek na bekhend“, piše Nadal u svojoj autobiografiji kada opisuje duele sa Rodžerom Federerom. Identično se može primeniti i u analizi ovog meča – Nadal nije morao nimalo da rizikuje, samo je morao da visokim loptama forsira bekhend rivala i da dočeka ili grešku ili prekratku loptu koju bi završili i mnogo lošiji igrači od Rafe.

Nadal Rud
REUTERS/Yves Herman

Ilustrativna je statistika iz prvog seta: Rud je vodio u poenima sa 0-4 udarca (11-9), ali je Nadal bio nadmoćan čim bi se igra razvila (21-12 u razmenama sa pet i više udaraca).

Rud je odmah platio porez na prvo finale i pretrpeo je brejk za 2:0, ali mu je Nadal uz dve duple greške bacio pojas za spasavanje. Norvežanin ga nije prihvatio, već je grešio i one lopte koje obično ne greši – uz mali broj načina da osvaja poene protiv Nadala, nadovezala se i nervoza, pa je i forhende iz izglednih pozicija Rud slao predugačko.

Rafa nije blistao, ali tako je to sa njime, on je tako programiran – njegovo telo i um znaju da nije potrebno, pa ni ne igra na maksimumu. Previše puta smo to videli tokom njegove karijere da bi bila slučajnost. Svoju najbolju igru na turniru rezervisao je za peti set sa Ože-Alijasimom i za meč sa Đokovićem. Finale sa Rudom? Možemo to i pod ručnom.

Poveo je Rud sa 3:1 u drugom setu, čak se i gledalištem prolomilo ono „Ruuuuuud“ u nadi da bi mogli da vide bar malo drame. Nada je brzo ugašena, a identični šabloni poena i Rudove greške ponavljali su se iz gema u gem – Bik sa Majorke uzeo je 11 gemova u nizu.

Rafael Nadal
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Nadal je krstario ka novoj tituli u meču koji je više ličio na prvo ili drugo kolo nego na finale grend slem turnira. Da je ovo prva nedelja, u dnevnom izveštaju bi stajao negde kratko uz naslov „Nadal rutinski“.

#related-news_0

Na ovom terenu u finalu svojevremeno je Federer uzeo Nadalu četiri gema (2008), a Đoković sedam (2020). Tada je Rafa uložio više truda i imao ozbiljniji pristup, ali uprkos tome, nećemo ni Rudu prestrogo suditi – spletom okolnosti, išao je i preko svojih realnih trenutnih ograničenja. Ima još vremena, 23 su mu godine, ali pitanje je da li će Rud ikada biti deo onog crème de la crème koji se bori za grend slem titule ili će ostati na ovom jednom finalu, kao i Ferer kojeg je gledao pre devet godina.

„Ne znam šta može da se dogodi u budućnosti, ali nastaviću da se borim kako bih nastavio da igram“, rekao je Nadal na ceremoniji dodele pehara. Naivne su bile spekulacije da će se Rafa povući posle ovog meča: posle svega što je prošao u karijeri, i pri tom je prvi put uzeo prva dva slema u sezoni, nije bilo realno da tek tako odustane. Vimbldon će igrati ako može pod lekovima, ali neće rizikovati opet injekcijama.

Rafael Nadal
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Moja prognoza bila je da duel neće potrajati duže od dva sata. Trajao je 2:18, dobrim delom i zbog Nadalovih pauza između poena.

Mnogo, možda i previše priče o stopalu i potencijalnom povlačenju, ali to je priča za neki drugi put, priča koja će se zaboraviti pre ili kasnije.

Ono što se neće zaboraviti jeste ukupno 22. grend slem trofej i prilično veliko ostvarenje za Nadalov GOAT argument, pošto i Đoković i Federer imaju po dva manje. Nastavlja se – čini se – večna borba za najvećeg svih vremena, a Novakov odgovor čeka se na Vimbldonu.

„I kad je gotovo za mene, znaj, tek tad je počelo“, stihovima EKV može se opisati dosadašnja Nadalova sezona. Posle Rolan Garosa prošle godine praktično nije igrao do kraja godine, a sada je prvi put u karijeri na pola put do kalendarskog grend slema.

Tom poduhvatu mora se skinuti kapa – tom rezultatu i Nadalovom mentalitetu koji ga goni do visina koje je dosegao.

Komentari

Vaš komentar