Zbog nje je ženski tenis opet na glasu

Skener 2. jun 20229:00 1 komentar
Iga Švjontek
Susan Mullane-USA TODAY Sports via Guliver

Od početka 21. veka, samo su sestre Vilijams imale više pobeda u nizu od nje – Venus 35, Serena 34, a Iga Švjontek trenutno je na 33. Mali je broj onih koji smatraju da u subotu neće doći do broja 35 i svoje druge titule na Rolan Garosu.

Jedini pravi ispit u dosadašnjem toku turnira, Švjontek je imala sa Kineskinjom Dženg, koja joj je uzela prvi set sa 7:6. Kineskinja je posle meča rekla da se mučila s bolovima jer joj je bio prvi dan menstrualnog ciklusa, ali i Poljakinja je pustila ruku i ličila na sebe, te je do kraja izgubila još samo dva gema.

Ozmo na šljaci:

Imala je kratkotrajni pad i u drugom setu duela sa Dankom Kovinić u drugoj rundi, ali Švjontek je Džesiki Peguli u četvrtfinalu prepustila samo pet gemova i već je na turniru podelila tri „nule“.

Samopouzdanje je moćna stvar i nesumnjivo da sada Iga ide na raketni pogon, ali to joj je pre svega omogućila kompletna igra. Kada je osvojila titulu u Parizu, bila je prepoznata kao raznovrsna i taktički zrela teniserka. Sada je sve to, ali je u svojoj igri dodala i ravnije napade, ali i mogućnost da se na pravi način prilagodi protivnicama. Poboljšala je i servis.

Na konferencijama za medije Iga je duhovita i rado odgovara na pitanja i izvan delokruga. Tokom turnira, ona je autor i kolumne na Bi-Bi-Siju, a moj kolega koji sarađuje s njom na tim tekstovima i koji ih uređuje, kaže mi da je i posle svih uspeha opuštena u komunikaciji, pronicljiva, kao i da često ima dobre ideje u vezi sa konstrukcijom teksta.

Iga Švjontek
Susan Mullane-USA TODAY Sports

Ženski tenis nije baš u najboljem periodu sada, pogotovo posle povlačenja Ešli Barti, ali uspon i neverovatna serija pobeda Švjontek vratili su ga na mapu i kod onih ljudi koji nisu najzagriženiji teniski zaljubljenici.

Pred Igom su još dve prepreke, a naredna je Darja Kasatkina. Ruskinja je svojevremeno igrala finale Indijan Velsa, zatim je upala u veliku krizu samopouzdanja praćenu povredama, ali sada je pronašla sebe i na putu do svog prvog grend slem polufinala pobedila je Šramkovu, Kontreras Gomez, Rodžers, Đorđi i Kudermetova. Broj izgubljenih setova – nula.

Ryan Pierse/Getty Images

Kasatkina se ne odlikuje snažnim udarcima, ali raznovrsnošću može da parira Švjontek. Ukoliko Poljakinja samo i malo padne, mogli bismo da gledamo nešto neizvesniji meč. Zvuči čudno kada se uzme u obzir da je u tri ovogodišnja meča Kasatkina zbirno uzela Švjontek 11 gemova, ali kao što reče Ruskinja, sada je situacija s njom drugačija.

„Mislim da je za mene bolje da igramo s njom na šljaci nego na betonu, a i sada sam u seriji pobeda, i osećam se dobro“, izjavila je 25-godišnja Kasatkina.

Ako je Darja puna samopouzdanja, zamislite tek kako je s Igom. U stvari, evo šta je rekla:

„Naučila sam mnogo o sebi, osećam da je nebo za mene granica. Sada se osećam slobodnije jer mislim da sam se dokazala. Um mi se promenio jer sam shvatila da mogu da budem broj jedan i da se izborim sa svime što to nosi na pravi način“.

Koko Gof
Susan Mullane-USA TODAY Sports via Guliver Images

Taj meč počinje u četvrtak od 15 sati, a posle igraju Koko Gof i Martina Trevisan. O Amerikanki se govori i piše već dugo, zaboravlja se da ima tek 18 godina, ali ponaša se i razmišlja kao da je mnogo zrelija.

I oduvek je bila simpatična, iako se nekima nije dopalo forsiranje u medijima – ti nisu razumeli da je to do medija, ne do Gof.

Verujem da je Koko favorit i da je ona najozbiljnija prepreka Švjontek do druge grend slem titule.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare