Zec za SK: Sad ne spavam, ali biće Novak pravi za Vimbldon!

Skener 4. jun 202213:55 > 13:59 36 komentara
Goran Ivanišević
ChrysleneCaillaud/Panoramic via Guliver images

Četiri dana je prošlo od poraza Novaka Đokovića od Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa (6:2, 4:6, 6:2, 7:6), a Novakov trener Goran Ivanišević još je u turniru legendi.

Dobro mu ide, ali još je pod utiskom Đokovićevog poraza, što se jasno vidi dok razgovaramo u okolini stadiona Filip Šatrije.

„Moram za početak ovako da ti kažem po domaći – u k..cu sam još, ne mogu da spavam“, počinje najdirektnije moguće Ivanišević za Sport klub i dodaje:

„Ne mogu da kažem da sam razočaran, ali jesam tužan. Nije to bio perfektan meč ni sa jedne ni sa druge strane, da budem potpuno iskren. Niti je Rafa igrao nešto spektakularno, ali govor tela od prvog do poslednjeg poena je odlučio meč – govor tela Rafe i govor tela Novaka.

Upozoravao sam njega, a i vama govorio, da početak meča može da bude odlučujući, ali opet, loš start… Posle drugog seta je neshvatljivo da se odigra onako treći set, kao da mu je nedostajalo energije i kao da nije verovao dovoljno u pobedu. To s Rafom ne može sebi da se dozvoli, ovo je njegov turnir, jednostavno ne dâ“.

„Nekorektno je zviždanje publike, ali to nije izgovor“

Adam Pretty/Getty Images

Otkud takav Novakov govor tela, to je nešto što su primetili i laici, i oni koji ne prate tenis baš zagriženo?

„To su svi primetili. Ne znam, još nismo razgovarali. Zato me to i muči, ne mogu da spavam. Šta bi bilo da je dobio četvrti set, to je ono ‘šta bi bilo kad bi bilo’, je.. ga, to niko ne zna… Ali one dve set lopte – bekhend bezvezni u mrežu, drugi napad posred terena, gde je Rafa napravio pasing. Možda bi bilo drugačije, možda ne bi, ali nije mi jasan govor tela i nije mi jasno gde je nedostajala ona energija. Previše je oscilirao, a Rafa je bio konstantan i zasluženo je pobedio, nema tu šta“.

Rekli ste nam pred meč da vam je drago što će 80 posto publike navijati protiv Novaka jer će onda imati razloga da se naljuti, ali izgleda da ga je sada to više pogodilo nego nekih ranijih puta?

„Znao sam da će biti tako. Iz pristojnosti sam rekao ’80 posto’ publike, a bilo je 99,9. Jedino što mi se ne sviđa i što je nekorektno jeste zviždanje na ulasku u teren čoveku koji je broj jedan i koji je osvojio dvadeset grend slem titula. Nema razloga za tako nešto, voliš ga ili ne voliš, treba da ga poštuješ. Posle aplaudiraj Nadalu, naravno da se znalo da će navijati za Rafu. Ne znam je li Novaku to zasmetalo ili nije – naučio je da igra s time i to ne može da bude izgovor, po mom mišljenju.

I još jedna stvar, o kojoj nisam želeo da govorim pre meča, ali potpuna je pi..arija to da je za Novaka bolje da igra uveče. Ako se vratimo dve godine u prošlost, Nadal je osvojio ovaj turnir u oktobru kada je bilo deset stepeni. Kao Novak je favorit uveče, to je najveća glupost, čak mislim da je Rafi više odgovaralo da se igra uveče“.

„I Novak voli kad je toplije… Rafa je vlasnik ovog terena, ne sme da se pada“

Ryan Pierse / Staff

Zašto mislite da je tako?

Ozmo na šljaci:

„Zato što Novak mora da se koncentriše na sebe. Rafi kao ne odskače lopta, ali Novaku ne ide lopta. Novaku je bolje kad je toplije, kad može više poena da osvaja servisom i kada mu lopta brže putuje kroz vazduh. Mora to da se gleda – da se gleda šta Novaku odgovara, a ne šta Rafi ne odgovara. Videli smo da je Rafi lopta dolazila u ‘hitting zone’ i nije se primetilo da mu to nešto manje odgovara. Meč kao meč, nije prekrasan bio, ali Rafina energija je presudila meč“.

Spomenuli ste energiju i govor tela, ali sa čisto igračke tačke gledišta, šta mislite da je odlučilo meč?

„Čitao sam brojne komentare i analize, spominje se da je Rafa mnogo više koristio forhend po paraleli. To je tačno, ali Novakova bekhend dijagonala nije bila toliko duboka, jaka i prodorna, padala je dosta po sredini i u idealan prostor za Nadala, što mu je otvaralo šansu za napad. Kad je Novak počeo više da igra bekhend paralelu po Rafinom bekhendu, okrenuo se drugi set, a onda je i bekhend dijagonala bila bolja. Rafa je iskoristio ono što mu je Novak dao. Protiv kralja, vlasnika ovog terena i ovog turnira, padovi se ne praštaju, on to ne dozvoljava.

Videli smo i u polufinalu sa Zverevom – mislim da je bio 857 puta bolji igrač, trebalo je da vodi 2-0 u setovima, ali u trenutku te grozne povrede nije dobio ni prvi ni drugi set… Ne možeš, Rafina energija je ovde neverovatna, a Novak kao da nije verovao. Samo u drugom setu, i četvrti je bilo bolje, a onda taj gem na 5:3, nove lopte…“

„Tužan sam zbog Novaka, mislim da je mogao da dobije“

Goran Ivanišević
Guliver Images

Niste još s Novakom ušli u dublju analizu meča?

„Nismo. Znam da je razočaran, a bio je i umoran. Nije ni vreme ni mesto da se neposredno posle meča govori dubinski. Sigurno ćemo popričati, jer me to jako muči. Da je izgubio i u tri seta – sve OK, ovaj te dobio, bio je bolji, ali ne mogu da prihvatim na ovakav način… Saosećam s njim, njemu je najgore, on igra i on se bori, ali baš sam tužan zbog njega jer mislim da je mogao da dobije taj meč“.

Mnogo puta se dogodilo Novaku razočaranje u Parizu, pa onda titula na Vimbldonu. Mislite li da je i sada to moguće?

„Mislim da može, a i nema ni izbora, ako ćemo da budemo potpuno iskreni. On je apsolutni favorit na Vimbldonu, kao što je Rafa ovde. Novak sada mora dobro da se odmori i da se spremi fizički i psihički za Vimbldon – siguran sam da on to može i mislim da će ga osvojiti, imam dobar osećaj. Treba biti usredsređen na to sada“.

„Najverovatnije ništa pre Vimbldona“

Novak Đoković
Guliver Images

Znate li već raspored – hoće li Novak igrati nešto pred Vimbldon?

„Najverovatnije ništa. Videćemo još, ali sada je vreme da se pre svega psihički oporavi. Kao što sam i ranije govorio, ljudi poput Novaka su genijalci sa drugačijim načinom razmišljanja – potrebno im je malo vremena da se vrate i da slože neke stvari u glavi, ali ipak treba vremena. Onda je to to, i pre je doživljavao razočaranja, znam da će biti spreman za travu“, zaključuje Ivanišević za Sport klub.

Vimbldon počinje 27. juna, a Đoković je branilac titule i treći grend slem turnir u sezoni zasad je osvajao šest puta.

Sve prenose sa terena Ol Ingland Klaba pratite na kanalima Sport kluba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare