Zrelo i koncentrisano: Ključevi Novakove pobede nad Mateom

Saša Ozmo 10. jun. 202111:27 > 11:3111 komentara
Podeli:
Photo by Adam Pretty/Getty Images

U sredu uveče – prvo u vreloj atmosferi, a onda u sablasno tihoj – Novak Đoković prošao je još jedan težak ispit, prevashodno s mentalnog aspekta, i pobedio Matea Beretinija sa 6:3, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5.

Tokom tri i po časa borbe, malo toga je Đoković uradio pogrešno. Jedini kiks imao je u taj brejku trećeg seta. Na 4-4 je kik servis Beretinija, koji mu je zadavao dosta problema u meču, smestio na samu liniju.

Sve epizode iz serijala Ozmo i RG21 pogledajte OVDE.

Cilj je bio blizu, ali u naredna dva poena Đoković greši već u drugom udarcu. Prvo, na nisku loptu posle riterna Beretinija – nije bio to jednostavan udarac, ali još nižu loptu je u četvrtom setu, u svom gemu na 30-30, Đoković spinom uspeo da izvuče i da je smesti duboko. Ali u taj brejku je pogodio mrežu.

U sledećem poenu, na 5-5, opet pogađa prvi servis, ali ne uspeva da prilagodi poziciju posle nešto lošijeg odskoka – bekhend u mrežu, uskoro izgubljen i set.

Ritern, ritern, ritern

Novak Đoković
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Osim toga, Novak je sve vreme držao fokus u duelu sa inspirisanim rivalom, odigrao taktički zrelo i nije dozvolio niti jedan brejk. Zapravo, Beretini posle prvog seta nije stvorio nijednu brejk loptu, a prvi teniser sveta meč je završio sa 44 direktna poena i 19 neiznuđenih grešaka.

Rolan Garos:

Gledajući samo rezultat, moglo bi se pomisliti da su prva dva seta bili rutina za Đokovića. To nije bio slučaj, pogotovo ne sa prvim. Novak je u tri različita gema spasavao brejk lopte – servins-viner i insajd-in forhend posle takođe dobrog servisa. Treću brejk priliku Beretini je imao kada je Novak već stvorio brejk prednosti, i ona je bila najbolja – solidan Novakov drop šot, ali Italijan je mogao bolje.

Znali smo da će ključna dinamika u meču biti Beretinijev servis-Đokovićev ritern. I u prva dva seta Mateo je odlično servirao, ali je Novak vraćao više nego bilo ko drugi. Pogodio je Beretini prvi servis i na brejk lopti u prvom setu, ali je potom pogrešio forhendom. Za prvi brejk u drugom setu, Italijan je pogodio četiri od pet prvih servisa u gemu, a osvojio je samo jedan poen.

Intenzitet je bio visok u prvom setu, pucale su lopte udarene samom sredinom reketa, nijedan nije hteo da ustupi, a Đoković je izdržao baražnu vatru i radio ono što tako dobro radi – koristio snagu protivnika i preusmeravao lopte, te napadao iz kontre.

Kako se Beretini održao na površini?

Mateo Beretini
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Početkom trećeg seta taj intenzitet pao je na obe strane, a očekivao sam da Beretini neće još mnogo da zadrži fokus i veru u preokret. Ipak, očigledno je da je Italijan sazreo, i održao se u igri najviše zahvaljujući servisu i forhendu. Slajs sa djus strane, kik na drugi servis, konstantna snaga i visok procenat, Beretini je stvarno delovao neprobojno servisom.

Ipak, ono što je pravilo razliku u odnosu na prva dva seta jeste to što bi, kada Đoković i takve bombe vratio, Italijan forhendom momentalno završavao poen ili nepovratno preuzimao inicijativu.

I u dužim razmenama postao je Beretini konkurentniji – Novak je sve vreme, s razlogom, forsirao bekhend stranu rivala, ali je u jednom momentu postao predvidljiv, pa je Italijan mogao da „kampuje“ u bekhend uglu i da se sve vreme izvlači na forhend. U četvrtom setu, ponovo je Novak nekoliko puta pokušao da spusti bekhend po paraleli, pa je i Beretini morao da bude oprezniji nadalje.

Tako se Beretini servisom i forhendom održao u meču uprkos tome što mu bekhend slajs, koji je u poslednje vreme prilično popravio, nije bio uticajan, i uprkos nizu užasnih drop šotova kojima je Đokoviću poklonio i neke važne poene.

Očekivao sam slomljeni reket, ali umesto toga…

Novak Đoković
Photo by Julian Finney/Getty Images

U 23.00 je nastupio policijski čas, tribine su ispražnjene, a dotad je vladala Dejvis kup atmosfera u kojoj je više podrške imao Beretini, pa su nove okolnosti verovatno više pogodovale Đokoviću.

Do samog finiša seta Beretini se držao, a onda je u 12. gemu konačno poklekao i napravio neke greške u prvom udarcu posle servisa. Nije Novak iskoristio dve meč lopte – bio je i malo stegnut, razumljivo s obzirom na okolnosti – ali na trećoj je pustio ruku, odigrao dublje, čak i bio nekarakteristično glasan posle udaraca, i dočekao je grešku Italijana bekhend slajsom.

Novak zna da postane frustriran kada u produženom periodu igra bez ritma i kada nije u stanju da uđe u ritern i gemove na servis rivala. Videlo se da kulja u njemu, mada nije to pokazivao na površini, ali očekivao sam neki slomljeni reket. Nije se desio, ali se zato sve videlo u reakciji posle pobede.

Izbegao je Đoković prošlogodišnji scenario iz duela sa Cicipasom, nije otišao u peti set. Meč nije bio prenaporan fizički, jeste mentalno, ali Novak ima dovoljno vremena da se oporavi pred još jedan pokušaj da preskoči najveću prepreku u tenisu i da savlada Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

Komentari

Vaš komentar